Πελματογράφημα

Το σώμα μας χαρακτηρίζεται από μία «αρμονία» κινήσεων. Σε ένα υγιές σώμα όλα τμήματά του είναι ελεύθερα να κινούνται σε αρμονική σχέση το ένα με το άλλο. Οι αλλαγές στη διάταξη του σκελετού προκαλούν περιορισμό της λειτουργικότητας του σώματος με αποτέλεσμα τον πόνο και την επιπλέον επιβάρυνση των αρθρώσεων αλλά και όλων εκείνων των κατασκευών που τις στηρίζουν. Μέσω αυτού του μηχανισμού όμως δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, που σε τελική ανάλυση επηρεάζει την ποιότητα ζωής του ασθενή, επιβαρύνοντας τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα.

Με το πελματογράφημα αναλύουμε αυτή την ασυμμετρία, δίνουμε τη δυνατότητα στον ασθενή να αντιληφθεί το πρόβλημα του με ένα ιδιαίτερα κατανοητό τρόπο, και εφόσον κριθεί απαραίτητο, του συστήνουμε να χρησιμοποιήσει ειδικά ορθωτικά πέλματα, που θα προσφέρουν στήριξη και εξισορρόπηση των δυνάμεων που ασκούνται στον σκελετό.

Τι είναι ο πελματογράφος;

Ο πελματογράφος είναι ένα μηχάνημα υψηλής τεχνολογίας που μας δίνει τη δυνατότητα να μετράμε τα φορτία οποιουδήποτε ανθρώπου είτε όταν αυτός απλώς στέκεται, είτε όταν περπατάει.

Αποτελείται από μία πλατφόρμα με μεγάλο αριθμό ηλεκτρονικών αισθητήρων, συνδεδεμένη με έναν υπολογιστή, ο οποίος με το κατάλληλο λογισμικό μας δίνει τα αποτελέσματα της μέτρησης, τα οποία βασίζονται σε αντικειμενικά και όχι σε εμπειρικά δεδομένα. Συγχρόνως, ο πελματογράφος μας προσφέρει τη δυνατότητα μιας συγκριτικής εικόνας του εξεταζόμενου με τις ιδανικές τιμές.

Τι είναι το πελματογράφημα;

Το πελματογράφημα είναι μια εξέταση, μέσω της οποίας συλλέγουμε πληροφορίες για την ανατομική μορφολογία του πέλματος (πλατυποδία , κοιλοποδία, ραιβοποδία κ.ά.), καθώς και για τις δυνάμεις που ασκούνται στα πέλματα κατά τη διάρκεια της βάδισης (αν πρόκειται για αθλητή αξιολογείται επιπρόσθετα τόσο το τρέξιμο όσο και το άλμα του) ή στήριξης.

Τα στοιχεία από τις μετρήσεις στέλλονται στο λογισμικό πρόγραμμα, το οποίο τα αναλύει και τα συγκρίνει με κάποιες φυσιολογικές τιμές (νόρμες). Οι πληροφορίες αξιολογούνται και, αν κριθεί απαραίτητο σε συνεργασία με τον συστήσαντα ιατρό, συστήνεται στον ασθενή να χρησιμοποιεί ειδικά ορθωτικά πέλματα στα παπούτσια, που είναι κατασκευασμένα για αυτόν και μόνο αυτόν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πελματογραφήματος.

Η κατασκευή των ορθωτικών πελμάτων είναι απαραίτητη σε περιπτώσεις που από τα αποτελέσματα του πελματογραφήματος προκύψει ασυμμετρία στις δυνάμεις που ασκούνται πάνω στο σκελετό κατά τη διάρκεια της βάδισης ή στήριξης. Αποτέλεσμα αυτής της ασυμμετρίας είναι η μηχανική επιβάρυνση του σκελετού και των κατασκευών που τον στηρίζουν, προκαλώντας τελικά αλλαγές στη διάταξη και τις δομές του.

Οι παράγοντες που προκαλούν παρεκκλίσεις από τον φυσιολογικό τύπο βαδίσματος είναι:

 • Αρθρίτιδες
 • Διαβητικό πόδι
 • Ανταγωνιστικός αθλητισμός και συστηματική άσκηση
 • Επαγγελματίες υποχρεωμένοι σε ορθοστάτηση
 • Τενοντίτιδα Αχιλλείου
 • Κάλοι
 • Πόνος τακουνιών
 • Νευρίνωμα Morton
 • Ακανθα πτέρνας
 • Δυσμορφίες
 • Πτώση μεταταρσίων
 • Εγκυμοσύνη
 • Κοιλοποδία
 • Πλατυποδία
 • Βλαισός μέγας δάκτυλος
 • Ραϊβοποδία ή βλαισοποδία (σε αυτές τις περιπτώσεις παρατηρείται φθορά στην εξωτερική ή στην εσωτερική πλευρά στις σόλες των παπουτσιών).
 • Χρόνιες και οξείες οσφυαλγίες, ισχιαλγίες, ραχιαλγίες
 • Μετεγχειρτικές και μετατραυματικές φλεγμονές
 • Πελματιαία απονευρωσίτιδα
 • Μυϊκή Αδυναμία
 • Νευρολογικές παθήσεις όπως σπαστική εγκεφαλική παράλυση, ημιπληγία, σύνδρομο Parkinson κ.α.
 • Ανισοσκελία
 • Γενική ενόχληση στα κάτω άκρα σε τέτοιο βαθμό ουτοσώστε οι άνθρωποι αυτοί να αισθάνονται απόλυτη την ανάγκη άνετων παπουτσιών.

Τι κάνουμε σε περίπτωση μεγάλων αποκλίσεων;

Σε περιπτώσεις μεγάλων αποκλίσεων χρησιμοποιώντας την επεξεργασμένη πια μέτρηση, αλλά και τα ειδικά χαρακτηριστικά του κάθε ανθρώπου, κατασκευάζουμε ειδικούς και εξατομικευμένους πάτους, οι οποίοι στοχεύουν στην τροποποίηση των φορτίσεων προς τη φυσιολογική κατάσταση.

Τα πέλματα αυτά είναι από υλικά διαφορετικών πυκνοτήτων και η επιλογή τους γίνεται ανάλογα με την ηλικία, το βάρος, τις δραστηριότητες και τις ανάγκες του κάθε ατόμου. Φορώντας ένα ζευγάρι ορθωτικά πέλματα, κάθε υπόδημα μετατρέπεται σε ορθοπαιδικό. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η σωστή λειτουργία του ποδιού, αποφεύγοντας λανθασμένους υπτιασμούς και πρηνισμούς, καθώς και η απορρόφηση κραδασμών κατά την διάρκεια της βάδισης. Έμμεσα λοιπόν τα πέλματα αυτά εκτείνουν την προστασία τους στις υπόλοιπες αρθρώσεις του κάτω άκρου, αλλά και διαφυλάσσουν και την οσφύ από τραυματισμούς και άλλα χρόνια προβλήματα. Ο ρόλος των ορθωτικών πελμάτων είναι ο έλεγχος της υπερβολικής και πιθανόν της επικίνδυνης κίνησης της ποδοκνημικής άρθρωσης και του πρόσθιου μέρους του ποδιού, βοηθώντας στη μείωση των υπερβολικών φορτίσεων. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η εξισορρόπηση των δυνάμεων που ασκούνται στο σώμα κατά την διάρκεια της στάσης,της βάδισης και της άθλησης.

Τα ορθωτικά πέλματα αποτελούνται από δυο μέρη, την πρόσθια και την οπίσθια ανύψωση. Ο σκοπός της πρόσθιας ανύψωσης παρέχει υποστήριξη στις παραμορφώσεις του πρόσθιου τμήματος του ποδιού, ενώ σκοπός της οπίσθιας ανύψωσης είναι να θέτει το οπίσθιο τμήμα του ποδιού όσο το δυνατόν πλησιέστερα στην ουδέτερη θέση και η λειτουργία της είναι πιο σημαντική κατά τη βάδιση για την επαφή της πτέρνας με το έδαφος. Η ανακούφιση από τον πόνο και η ικανότητα των πασχόντων να επιστρέφουν σε προηγούμενα επίπεδα δραστηριότητας είναι τα κύρια κριτήρια που χαρακτηρίζουν την επιτυχία της ορθωτικής θεραπείας.

Η επανεκτίμηση της κατάστασης σε τακτά χρονικά διαστήματα βοηθάει στον αποτελεσματικό έλεγχο της λειτουργικότητας του σώματος. Θα πρέπει να αναφέρονται όλες οι αλλαγές που αισθάνεστε, τόσο κατά τη διάρκεια της θεραπείας, όσο και στις καθημερινές δραστηριότητές σας. Αυτές οι πληροφορίες αποτελούν σημαντική βοήθεια για το θεραπευτή σας, ώστε να λαμβάνει πάντοτε τις καλύτερες αποφάσεις για την μελλοντική σας φροντίδα.