Η Κλινική METROPOLITAN GENERAL ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις της σύγχρονης επιχειρηματικής πραγματικότητας και στοχεύοντας στην παροχή υψηλών προδιαγραφών υπηρεσιών επισιτισμού, και κυρίως, στη διανομή ποιοτικών γευμάτων, τα οποία παρασκευάζονται κάτω από ασφαλείς και υγειονομικά ορθές πρακτικές υγιεινής, σχεδιάζει και εφαρμόζει ένα Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων (ΣΔΑΤ).

Το Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων του τμήματος Διατροφής της Κλινικής θέτει στο επίκεντρο τον ασθενή-πελάτη και την παροχή, σε αυτόν, υψηλών προδιαγραφών επισιτιστικών υπηρεσιών. Πιο συγκεκριμένα, θεμελιώνει τις διαδικασίες αναφορικά με την προμήθεια, προετοιμασία, παραγωγή και διάθεση γευμάτων που προορίζονται για τη σίτιση των ασθενών και προσωπικού, εναρμονισμένες με τις κείμενες εθνικές και κοινοτικές νομικές και κανονιστικές απαιτήσεις, κανονιστικές απαιτήσεις που σχεδιάστηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτυγχάνεται η άρτια εξυπηρέτηση.

Ειδικότερα, η Κλινική, μέσω της παρούσας «Πολιτικής Ασφάλειας Τροφίμων», εφαρμόζοντας τις απαιτήσεις του Διεθνούς Προτύπου ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 22000:2018 και διατηρώντας υψηλά πρότυπα υγιεινής και ασφάλειας, λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης και ρητώς δηλώνει ότι δεσμεύεται:

  • Για τη σύναψη συνεργασιών με εγκεκριμένους και πιστοποιημένους προμηθευτές που διαθέτουν τις άυλες τους, σεβόμενοι τον καταναλωτή-τελικό αποδέκτη, το περιβάλλον και με κοινωνική ευθύνη τελούν μέρος της προμηθευτικής αλυσίδας.
  • Για τη διαρκή αναβάθμιση του δυναμικού του τμήματος Διατροφής, μέσω σεμιναρίων και προγραμμάτων κατάρτισης, για τη πρόσληψη νέων καταρτισμένων και για τη διασφάλιση, δια αυτών, ενός βελτιωμένου εργασιακού περιβάλλοντος.
  • Για τη συνεχή βελτίωση του ΣΔΑΤ (Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων κατά το ΙSO 22000:2018) μέσω:
    - του καθορισμού μετρήσιμων στόχων ποιότητας και ασφάλειας τροφίμων,
    - της ανασκόπησης της Διοίκησης,
    - των εσωτερικών επιθεωρήσεων,
    - των προληπτικών και διορθωτικών ενεργειών,
    - της συστηματικής ανάλυσης δεδομένων και της αναθεώρησης των ενδοσυστημικών διαδικασιών για την βέλτιστη απόδοση και καλύτερο έλεγχο του ΣΔΑΤ,
    - της ανάλυσης και διαχείρισης κάθε είδους κινδύνου, έτσι όπως περιγράφονται στην, εκ Διοίκησης συνταγμένη, Coto Log Risk Analysis.

Οι μετρήσιμοι στόχοι της Κλινικής για την ικανοποίηση της παραπάνω πολιτικής ασφάλειας τροφίμων, είναι:

  • Η παρακολούθηση των παραπόνων από πελάτες για την ποιότητα και την ασφάλεια των παρεχόμενων γευμάτων και η επίτευξη πτωτικής τάσης στο αριθμό ή/και την ποσόστωση των αιτιολογημένων παραπόνων συστημικού χαρακτήρα.
  • Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων για τις α’ ύλες και τα γεύματα να τείνουν να είναι μηδενικά και μέσα στα καθορισμένα από την Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία όρια.
  • Η συνεχής ανάπτυξη μίας φιλικότερης περιβαλλοντικής πολιτικής, με σκοπό την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος (plastic-less) και η συνετή χρήση των φυσικών πόρων, με σκοπό την ολισθική υιοθέτηση zero-waste πρακτικών.
  • Το προσωπικό να εκπαιδεύεται στους κανόνες ατομικής υγιεινής, στα μέσα ατομικής προστασίας, στις λοιπές ορθές πρακτικές, καθώς και στους πιθανούς κινδύνους των διεργασιών, πριν αναλάβει τα νέα του καθήκοντα. Επιπλέον, εκπαίδευση να πραγματοποιείται, βάσει των πεδίων δραστηριοποίησής τους, ανάλογα με τα αποτελέσματα των εσωτερικών ελέγχων και των επιθεωρήσεων κατά τη διάρκεια εργασίας τους.