Οπισθοπεριτοναϊκή Επέμβαση Επινεφριδίου: Παρουσίαση της τεχνικής από Έλληνα Χειρουργό στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ενδοσκοπικής Χειρουργικής

 Το φετινό Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ενδοσκοπικής Χειρουργικής (EAES 2023) πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Ρώμη μεταξύ 20-24 Ιουνίου. Το συνέδριο, όπως κάθε χρόνο, αποτελεί κορυφαίο επιστημονικό γεγονός όπου παρουσιάζονται νέες τεχνικές και τεχνολογίες σχετικά με την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική, δηλαδή την χειρουργική που πραγματοποιείται εξολοκλήρου με μικρές οπές αποφεύγοντας την μεγάλη ανοικτή τομή. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η συμμετοχή στο συνέδριο του κ. Κεχαγιά Αριστοτέλη, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής του Metropolitan General, όπου με δύο ομιλίες ανέλυσε την Οπισθοπεριτοναϊκή Χειρουργική Επινεφριδίου.

 

Τι είναι το επινεφρίδιο και σε ποια περίπτωση χρειάζεται επέμβαση;

Τα επινεφρίδια είναι 2 ενδοκρινείς αδένες που παράγουν ορμόνες όπως η κορτιζόλη, η αδρεναλίνη, η αλδοστερόνη και ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση, τον μεταβολισμό και άλλες λειτουργίες. Το επινεφρίδιο πρέπει να χειρουργείται όταν έχει κάποιο αδένωμα (ογκίδιο) που παράγει ορμόνες π.χ. για την θεραπεία της δευτεροπαθούς υπέρτασης ή άλλων παθήσεων όπως το σύνδρομο Cushing. Επίσης, πρέπει να αφαιρείται και στην περίπτωση που δεν παράγει ορμόνες, ειδικά όταν είναι πάνω από 3-4 εκατοστά ή όταν παρουσιάζει αύξηση διαστάσεων, για πρόληψη ή θεραπεία καρκίνου.

Τι είναι η Οπισθοπεριτοναϊκή Τεχνική Αφαίρεσης Επινεφριδίου;
Το επινεφρίδια είναι όργανα του οπισθοπεριτοναίου, δηλαδή βρίσκονται στο πιο πίσω μέρος της κοιλιάς, στην ουσία στην περιοχή της μέσης. Η οπίσθια Οπισθοπεριτοναϊκή Επινεφριδεκτομή, αλλιώς η PRA, είναι η μόνη επέμβαση η οποία διαμέσου 3 μικρών οπών στην περιοχή της μέσης φθάνει απευθείας στον οπισθοπεριτοναϊκό χώρο όπου βρίσκεται το επινεφρίδιο το οποίο αφαιρεί εύκολα χωρίς να παρεμβληθεί κανένα άλλο όργανο. Για αυτό το λόγο η μέθοδος έχει λάβει την ονομασία «Οπισθοπεριτοναϊκή». Αντίθετα, οι λαπαροσκοπικές τεχνικές είναι διαπεριτοναϊκές, δηλαδή πραγματοποιούνται από το μπροστινό ή πλάγιο μέρος της κοιλιάς με 5 οπές και πρέπει να διασχίσουν όλη την κοιλιά μετακινώντας τα σπλάγχνα από την θέση τους ώστε να φτάσουν έως το επινεφρίδιο.

Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα της PRA σε σχέση με την λαπαροσκοπική επέμβαση;
Η PRA έχει ελάχιστο εξωτερικό και εσωτερικό τραύμα, είναι ασφαλής γιατί δεν έχει αιμορραγίες ή κίνδυνο τραυματισμού κοιλιακών οργάνων, ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος έως καθόλου, η νοσηλεία μικρότερη των 24 ωρών, και η επαναφορά στην καθημερινότητα άμεση.

Τι καινούριο παρουσιάστηκε από τον κ. Κεχαγιά στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο;
Η αρχή της παρουσίασης αφορούσε την κλασσική PRA 3 οπών που προέρχεται από το Έσσεν της Γερμανίας. Εν συνεχεία παρουσιάσαμε τις τροποποιήσεις της τεχνικής μας για περιπτώσεις που μέχρι πρόσφατα αποτελούσαν αντένδειξη για το χειρουργείο όπως η αφαίρεση γιγαντιαίων όγκων και η διενέργεια της τεχνικής σε υπερπαχύσαρκους ασθενείς. Παρουσιάσαμε σπάνιους όγκους και σαφώς την νέα τεχνική PRA 2 μικρών οπών που εισαγάγαμε τον Ιανουάριο του 2023. Αποτελεί την μοναδική τεχνική στον κόσμο για την αφαίρεση εσωτερικών όγκων με 2 μόνο μικρές οπές.

Αφού η PRA υπερτερεί σημαντικά γιατί υπάρχει ακόμη η κοινή λαπαροσκοπική επέμβαση;
Το προεδρείο του συνεδρίου αναγνωρίζοντας την καθολική ανωτερότητα της PRA άσκησε κριτική όσον αφορά την εφαρμογή της λαπαροσκοπικής επέμβασης παροτρύνοντας τα αντίστοιχα νοσοκομεία να επιζητήσουν εκπαίδευση στην PRA ώστε να σταματήσουν την λαπαροσκοπική ή να παραπέμπουν τα περιστατικά σε χειρουργό PRA. Η PRA είναι πολύ ειδική επέμβαση που θέλει υψηλή κατάρτιση και διενεργείται σε ελάχιστα κέντρα παγκοσμίως. Εννοείται ότι ο χειρουργός PRA δύναται να πραγματοποιήσει την λαπαροσκοπική αλλά δεν το κάνει για το όφελος του ασθενούς.