Ποδηλασία και συνήθεις τραυματισμοί

Η Ποδηλασία είναι η δραστηριότητα που γίνεται με τη χρήση ποδηλάτου για λόγους μετακίνησης, άθλησης ή ψυχαγωγίας και αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς δραστηριότητες σε όλον τον κόσμο. Η αγωνιστική ποδηλασία περιλαμβάνει αρκετά αγωνίσματα, μερικά από τα οποία έχουν συμπεριληφθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το τελευταίο διάστημα, με τους περιορισμούς στις μετακινήσεις και στη δυνατότητα άθλησης των ανθρώπων, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η ποδηλασία γνώρισε μια πραγματική άνθιση, με όλο και περισσότερους να ανακαλύπτουν και να αγαπούν την ενασχόλησή τους με το ποδήλατο.

Τα οφέλη από την ενασχόληση με την ποδηλασία είναι πολλαπλά, αφού αποτελεί μια εξαιρετικής μορφής αερόβια άθληση. Βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς, των αγγείων και των πνευμόνων, μειώνει την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη, ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνει το μεταβολισμό, μειώνει το λίπος και δυναμώνει τους μυς, αυξάνει το νευρομυϊκό συντονισμό (ισορροπία) και μειώνει το στρες και το άγχος.

Παρά τα σημαντικά οφέλη που έχει η ποδηλασία, οι τραυματισμοί από πτώση, καταπόνηση/κακή προπόνηση ή κακό συγχρονισμό αναβάτη-ποδηλάτου, δεν είναι ασυνήθεις. Οι συχνότεροι τραυματισμοί είναι οι ακόλουθοι:

  • Κατάγματα. Είναι αποτέλεσμα πτώσης και τα οστά που συνηθέστερα σπάνε είναι η κλείδα και το σκαφοειδές οστό του καρπού. Αποτελούν κακώσεις, που αναλόγως της βαρύτητάς τους, μπορούν να αντιμετωπισθούν είτε συντηρητικά με ακινητοποίηση είτε χειρουργικά.
  • Τενοντίτιδες. Είναι αποτέλεσμα καταπόνησης, κακού προπονητικού προγράμματος ή κακού συγχρονισμού του αναβάτη με το ποδήλατο. Οι συνηθέστερες είναι η τενοντίτιδα του επιγονατιδικού τένοντα και του Αχιλλείου τένοντα. Σε αυτές μπορούμε να εντάξουμε την έξω επικονδυλίτιδα του αγκώνα και το σύνδρομο της λαγονοκνημιαίας ταινίας. Για την αντιμετώπισή τους απαραίτητη είναι η ανάπαυση, η λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, η τοπική εφαρμογή πάγου, η διενέργεια φυσιοθεραπείας, η τροποποίηση του προγράμματος προπόνησης, η αποφυγή της καταπόνησης και ο καλός συγχρονισμός αναβάτη-ποδηλάτου (ώστε να επιτευχθεί η πιο άνετη, αποδοτική, ισχυρή και ασφαλής θέση του αναβάτη επάνω στο ποδήλατο). Σε κάποιες εμμένουσες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί η εφαρμογή βιολογικών θεραπείων ή/και η χειρουργική αντιμετώπιση.
  • Θλάσεις. Είναι αποτέλεσμα καταπόνησης, κακού προπονητικού προγράμματος ή κακού συγχρονισμού του αναβάτη με το ποδήλατο. Συνηθέστερα αφορούν το γαστροκνήμιο μυ και τον υποκνημίδιο μυ καθώς και τους οπίσθιους μηριαίους μυς. Για την αντιμετώπισή τους απαραίτητη είναι η ανάπαυση, η λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, η διενέργεια φυσιοθεραπείας, η τροποποίηση του προγράμματος προπόνησης, η αποφυγή της καταπόνησης και ο καλός συγχρονισμός αναβάτη-ποδηλάτου. Σε κάποιες εμμένουσες περιπτώσεις, θέση έχουν οι βιολογικές θεραπείες.
  • Πιεστικές νευροπάθειες. Είναι αποτέλεσμα καταπόνησης, κακού προπονητικού προγράμματος ή κακού συγχρονισμού του αναβάτη με το ποδήλατο. Αφορούν συνηθέστερα το ωλένιο νεύρο για το άνω άκρο και το ισχιακό νεύρο για το κάτω άκρο. Για την αντιμετώπισή τους απαραίτητη είναι η ανάπαυση, η λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, η διενέργεια φυσιοθεραπείας, η τροποποίηση του προγράμματος προπόνησης, η αποφυγή της καταπόνησης και ο καλός συγχρονισμός αναβάτη-ποδηλάτου. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να χρειασθεί χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματος.
  • Αυχεναλγία/Οσφυαλγία. Είναι αποτέλεσμα καταπόνησης, κακού προπονητικού προγράμματος ή κακού συγχρονισμού του αναβάτη με το ποδήλατο. Για την αντιμετώπισή τους απαραίτητη είναι η ανάπαυση, η λήψη αντιφλεγμονωδών και μυοχαλαρωτικών φαρμάκων, η διενέργεια φυσιοθεραπείας, η τροποποίηση του προγράμματος προπόνησης, η αποφυγή της καταπόνησης και ο καλός συγχρονισμός αναβάτη-ποδηλάτου.
  • Πληγές από τη σέλα/Πόνος στο περίνεο. Είναι αποτέλεσμα καταπόνησης, κακού συγχρονισμού του αναβάτη με το ποδήλατο ή φθαρμένου εξοπλισμού. Για την αντιμετώπισή τους απαραίτητη είναι η ανάπαυση, η αποφυγή της καταπόνησης, η χρήση ειδικών ποδηλατικών κρεμών, ο καλός συγχρονισμός αναβάτη-ποδηλάτου και ο σωστός εξοπλισμός (ειδικά ποδηλατικά σορτς).
  • Μεταταρσαλγία. Είναι αποτέλεσμα καταπόνησης, κακού προπονητικού προγράμματος, κακού συγχρονισμού του αναβάτη με το ποδήλατο ή κακού εξοπλισμού (υποδήματα). Για την αντιμετώπισή τους απαραίτητη είναι η ανάπαυση, η αποφυγή της καταπόνησης, ο καλός συγχρονισμός αναβάτη-ποδηλάτου και ο σωστός εξοπλισμός