Οι κιρσοί θεραπεύονται το καλοκαίρι;

Για τη μεγάλη πλειονότητα των ασθενών που πάσχουν από φλεβική ανεπάρκεια και κιρσούς κάτω άκρων οι μήνες του καλοκαιριού αποτελούν την πλέον δύσκολη εποχή του χρόνου, λόγω του γεγονότος ότι με την αναμενόμενη αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος παρατηρείται ιδιαιτέρως σημαντική επιδείνωση της συμπτωματολογίας τους.

Συνήθως τους καλοκαιρινούς μήνες οι ασθενείς παραπονούνται έντονα για άλγος, βάρος, καύσο, κράμπες εν ηρεμία ή κατά τη διάρκεια του ύπνου και οίδημα. Τα συμπτώματα αυτά διαρκώς χειροτερεύουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Επιπλέον, οι κιρσοί, οι έντονα διογκωμένες, παθολογικές φλέβες στην επιφάνεια του δέρματος γίνονται πολύ πιο εμφανείς. Ως αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω, το αισθητικό κυρίως πρόβλημα στα κάτω άκρα κατά τη διάρκεια των διακοπών γίνεται όλο και μεγαλύτερο και πιο επικίνδυνο, λόγω των ιδιαιτέρως υψηλών θερμοκρασιών που επιβάλλουν την έκθεση των ποδιών στο εξωτερικό περιβάλλον όπως επίσης και επειδή οι ασθενείς θέλουν να ξεκουραστούν και να χαλαρώσουν απολαμβάνοντας τον ήλιο και τη θάλασσα.

Κατά τους καυτούς ελληνικούς καλοκαιρινούς μήνες οι ηλιακές ακτίνες εξασθενούν τα επιφανειακά στρώματα της επιδερμίδας, ελαττώνουν τα φυσιολογικά επίπεδα υγρασίας της και ως αποτέλεσμα έχουν την έντονη μείωση της ελαστικότητας του δέρματος η οποία με τη σειρά της προκαλεί αντίστοιχα, μειωμένη ελαστικότητα των φλεβών που βρίσκονται ακριβώς κάτω από το δέρμα. Λόγω αυτού οι παθολογικά διογκούμενες φλέβες (κιρσοί) παρουσιάζουν αδυναμία να προωθήσουν φυσιολογικά το αίμα κεντρικότερα προκαλώντας τη λίμνασή του μέσα σε αυτές, γεγονός που αυξάνει τη φλεβική πίεση και προδιαθέτει σε θρομβώσεις.

Επιπλέον, η συχνή έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες προκαλεί διαστολή των φλεβών, αύξηση δηλαδή της διαμέτρου τους, δυσκολεύοντας αρκετά την εύρυθμη λειτουργία των φλεβικών βαλβίδων οι οποίες είναι υπεύθυνες για την ομαλή ροή του φλεβικού αίματος (αποτροπή παλινδρόμησης).

Όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα του αίματος που λιμνάζει μέσα στις ξεχειλωμένες φλέβες, τόσο μεγαλύτερος ο αριθμός και η διάμετρος των κιρσών στα πόδια του ασθενούς και τόσο εντονότερα τα ενοχλήματα που του προκαλούν.

Η πλέον σύγχρονη, εντελώς ανώδυνη και οριστική θεραπεία του προβλήματος της φλεβικής ανεπάρκειας και των επικίνδυνων και αντιαισθητικών κιρσών στις μέρες μας γίνεται με τον ενδοαυλικό αποκλεισμό της μείζονος σαφηνούς με Laser.

Η επέμβαση πραγματοποιείται γρήγορα, χωρίς χειρουργικές τομές ή ουλές, με ολιγόωρη παραμονή στο νοσοκομείο, άμεση επιστροφή του ασθενούς στην καθημερινότητά του και με εξαιρετικά λειτουργικά και αισθητικά αποτελέσματα. Τα επιμέρους χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης ελάχιστα επεμβατικής τεχνικής όχι μόνο επιτρέπουν, αλλά επιβάλλουν την εφαρμογή της ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι, λόγω της ταχείας ανάρρωσης, αλλά και της δυνατότητας απόλαυσης των διακοπών χωρίς ενοχλήματα και οποιονδήποτε κίνδυνο μιας και η ανακούφιση είναι άμεση και οι ασθενείς έχουν την ευκαιρία να βιώσουν την καλοκαιρινή περίοδο, απαλλαγμένοι από το πρόβλημά τους, από το πρώτο κιόλας απόγευμα.