Κλειδί στη θεραπεία κιρσών η σχέση ιατρού - ασθενή

Το κλειδί της θεραπείας είναι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση. Η άσκηση και η υγιεινή ζωή είναι το πρώτο βήμα για όμορφα πόδια, γεμάτα υγεία.

Συνήθως ο/η ασθενής το πρώτο πράγμα που παρατηρεί στα πόδια και αρχίζει να ανησυχεί είναι οι αντιαισθητικές ευρυαγγείες ή διογκωμένες, ιδιαίτερα ψηλαφητές με συχνά οφιοειδή πορεία φλέβες, οι κιρσοί! Συχνά η παρουσία κιρσών συνοδεύεται από αίσθημα βάρους, καύσο, κνησμό και οίδημα κάτω άκρων.

Η ανησυχία συχνά είναι έντονη και ακολουθεί η επιλογή του κατάλληλου εξειδικευμένου αγγειοχειρουργού που θα πρέπει να έχει μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση των φλεβικών παθήσεων με τις σύγχρονες ελάχιστα επεμβατικές ενδοαυλικές τεχνικές!

Στην περίπτωση κατά την οποία μετά τη λεπτομερή λήψη ιστορικού και τη διενέργεια διαγνωστικού triplex φλεβών κάτω άκρων διαγνωσθεί φλεβική ανεπάρκεια και διαπιστωθούν κλινικά κιρσοί, ο/η ασθενής, με την επιστημονική και τη συναισθηματική καθοδήγηση του θεράποντος αγγειοχειρουργού, θα επιλέξει την ενδεδειγμένη, εξατομικευμένη και πλέον σύγχρονη μέθοδο αντιμετώπισης που κάποιες φορές μπορεί να είναι και συνδυαστική. Μετά και την αναλυτική χαρτογράφηση του φλεβικού δικτύου, ο ασθενής πρέπει να ενημερωθεί για τη δυνατότητα και τις επιλογές ανώδυνης θεραπευτικής αντιμετώπισης.

Με λίγα λόγια, σύμμαχος και συνοδοιπόρος στην πορεία του ασθενούς προς την αποτελεσματική θεραπεία είναι πάντα ο έμπειρος ειδικευμένος αγγειοχειρουργός τον οποίο θα επιλέξει. Από κοινού θα αντιμετωπίσουν τη δυνητικά επικίνδυνη πάθηση, μαζί θα επιλέξουν τον ιδανικό τρόπο θεραπείας και αποκατάστασης. Η σχέση γιατρού – ασθενή αποτελεί συχνά επομένως μία σχέση ζωής. Και για αυτόν ακριβώς το λόγο οφείλει να έχει εκείνα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θα την κάνουν να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα και φυσικά να αντέξει στο χρόνο: Ειλικρίνεια, κατανόηση, σεβασμό, συναισθηματική ασφάλεια και αμοιβαία εμπιστοσύνη.