Χρήσιμες απαντήσεις για τους κιρσούς και τη θεραπεία με Ενδοφλέβιο Laser

Πόσο μπορεί να επηρεάσει το μέγεθος του τακουνιού την εξέλιξη της φλεβικής ανεπάρκειας;

Eίναι γεγονός ότι τα ψηλοτάκουνα παπούτσια επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη σωστή λειτουργία των φλεβών. Κατά αυτόν τον τρόπο οι μύες της γαστροκνημίας διατηρούνται συνεχώς σε κατάσταση σύσπασης, γεγονός μη φυσιολογικό.

Για να διατηρήσουν οι συγκεκριμένοι μύες την ικανότητα της αντλίας που επιδρά ως αντιρροπιστικός μηχανισμός στη δημιουργία ή εξέλιξη της φλεβικής ανεπάρκειας και να επαναπροωθούν το αίμα προς την καρδιά, πρέπει οπωσδήποτε, όσο πιο συχνά είναι εφικτό, η πλήρης σύσπαση να διαδέχεται την πλήρη χαλάρωση.

Πόσο επικίνδυνο είναι το κάπνισμα όταν κάποιος έχει κιρσούς;

Το κάπνισμα αυτό καθεαυτό καθώς και η οποιαδήποτε χρήση προϊόντων νικοτίνης δεν επηρεάζουν ιδιαίτερα την ανάπτυξη και εξέλιξη της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας. Λόγω της βλαβερής επίδρασης όμως του καπνίσματος στις αρτηριακές παθήσεις και σε πολλά είδη καρκινικών όγκων καλό θα ήταν να διακοπεί άμεσα.

Πόσο μπορεί να επηρεάσει το βάρος τη φλεβική ανεπάρκεια;

Η απότομη αύξηση του βάρους σε επίπεδα >10% του φυσιολογικού βάρους κάποιου ατόμου σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης φλεβικής ανεπάρκειας και κιρσών κάτω άκρων. Αντιθέτως η προσπάθεια απώλειας βάρους σε συνδυασμό με χειρουργική αποκατάσταση με ενδοφλέβιο Laser οδηγεί μακροπρόθεσμα σε πολύ καλύτερα αποτελέσματα και μειώνει τον κίνδυνο επιπλοκών και τυχόν υποτροπών.

Πότε κρίνεται κατάλληλη η χειρουργική θεραπεία σε ασθενή με κιρσούς;

O ενδοαυλικός αποκλεισμός της μείζονος σαφηνούς με Laser αποτελεί στις μέρες μας μια ανώδυνη, ιδιαιτέρως ασφαλή, σχετικά χαμηλού κόστους, με άριστα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα χειρουργική επέμβαση. Γι’αυτό το λόγο, σύμφωνα με τις τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες-συστάσεις της Deutsche Gesellschaft für Phlebologie, της European Phlebology Society καθώς και του American Venous Forum, συνιστάται η ενδοαυλική αποκατάσταση της φλεβικής ανεπάρκειας αντί της συντηρητικής θεραπείας. Επίσης σε όσο πιο αρχικό στάδιο τόσο καλύτερα τα άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Ο/Η ασθενής δε βιώνει τα ενοχλητικά συμπτώματα της πάθησης, δε γεμίζει κιρσούς σε βάθος χρόνου, αλλά το πιο σημαντικό, δεν κινδυνεύει από θρομβώσεις..

Το καλοκαίρι αποτελεί κατάλληλη περίοδο για τη διενέργεια ενδοφλέβιου Laser;

Καμία χρονική περίοδος δεν αποτελεί αντένδειξη για να υποβληθεί κανείς στην κατάλληλη θεραπεία. Αντιθέτως, λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας τους καλοκαιρινούς μήνες η συμπτωματολογία γίνεται ιδιαίτερα ενοχλητική. Ένα επιπλέον επιβαρυντικό στοιχείο που πολλές φορές κάνει και επιτακτική την αντιμετώπιση μέσα στο καλοκαίρι είναι ότι σε ποσοστό περίπου 65-70% οι θρομβώσεις συμβαίνουν τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πρόσφατα υποβλήθηκα σε σκληροθεραπεία. Μπορώ να κάνω ηλιοθεραπεία;

Η ηλιοθεραπεία γενικά αντενδείκνυται στις φλεβικές παθήσεις λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας στο σκέλος που αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα. Σίγουρα όμως μπορεί κανείς να εκτεθεί προσεκτικά στον ήλιο και να απολαύσει τη θάλασσα. Θα πρέπει να αποφεύγει τις μεσημβρινές ώρες που ο ήλιος καίει πολύ και να προστατεύει τα σημεία στα οποία έγινε σκληροθεραπεία για τις πρώτες 24-48 ώρες.