Σύγχρονοι τρόποι θεραπείας των κιρσών

Οι κιρσοί αποτελούν το δεύτερο στάδιο μιας πολύ συχνής νόσου, από την οποία πάσχει ένας στους δύο ενήλικες, που λέγεται «φλεβική ανεπάρκεια».

Τι είναι η φλεβική ανεπάρκεια;

Φυσιολογικά, το αίμα κυκλοφορεί από την καρδιά προς τα πόδια μέσω των αρτηριών, ενώ επιστρέφει πάλι προς την καρδιά με τη βοήθεια των φλεβών. Για να μπορέσουν να επιτελέσουν αποτελεσματικά αυτή τη λειτουργία οι φλέβες περιέχουν βαλβίδες που επιτρέπουν στο αίμα να ρέει μόνο προς την καρδιά (ανεπίστροφες βαλβίδες). Εάν αυτές οι βαλβίδες «χαλάσουν», το αίμα δεν μπορεί να απομακρυνθεί εύκολα από τα πόδια και λιμνάζει στις φλέβες ενώ αυξάνει την πίεση του αίματος μέσα σε αυτές. Η παθολογική αυτή κατάσταση λέγεται «φλεβική ανεπάρκεια».

Πώς προκαλούνται οι κιρσοί;

Οι κιρσοί είναι οι παθολογικά διογκωμένες φλέβες, με οφιοειδή πορεία πολλές φορές, που εμφανίζονται κάτω από το δέρμα των ποδιών. Οι φλέβες αυτές διαταράσσουν τη φλεβική κυκλοφορία και προκαλούνται από την αδυναμία τους να απομακρύνουν προς την καρδιά το αίμα που περιέχουν λόγω της φλεβικής ανεπάρκειας.

Τι συμπτώματα έχουν;

Οι κιρσοί μπορεί να συνοδεύονται από συμπτώματα όπως αίσθημα βάρους στα πόδια, κάψιμο, μουδιάσματα, κράμπες, οίδημα ή και πόνο. Αρκετές φορές όμως οι ασθενείς με κιρσούς μπορεί να μην παραπονιούνται για ιδιαίτερα ενοχλήματα και αυτός είναι ένας από τους λόγους που μπορεί να παραμελούν τη θεραπεία τους.

Οι κιρσοί εάν δεν αντιμετωπισθούν έγκαιρα μπορεί να προκαλέσουν αλλοιώσεις στο δέρμα των ποδιών όπως καφέ κηλίδες κυρίως γύρω από τους αστραγάλους ή και στην κνήμη, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμο χρωματισμό του ποδιού. Σε μερικές δε περιπτώσεις αναπτύσσονται πληγές που επουλώνονται δύσκολα (άτονα έλκη).

Τέλος, επειδή το αίμα λιμνάζει μέσα στους κιρσούς, υπάρχει ο κίνδυνος της θρόμβωσης, μιας επώδυνης και δυνητικά επικίνδυνης επιπλοκής που απαιτεί άμεση παρέμβαση και αντιμετώπιση.

Πώς αντιμετωπίζονται οι κιρσοί;

Για πολλά χρόνια η ανοιχτή χειρουργική θεραπεία (σαφηνεκτομή) αποτελούσε το μοναδικό τρόπο αντιμετώπισης των κιρσών. Με γενική αναισθησία αφαιρούταν η κύρια φλέβα που έπασχε και συνήθως προκαλούσε τους κιρσούς (σαφηνής φλέβα), μέσω τομών σε διάφορα σημεία του ποδιού.

Τα τελευταία χρόνια με τη βοήθεια και της ιατρικής τεχνολογίας, έχουν αναπτυχθεί και εφαρμόζονται ευρέως πλέον, σύγχρονες ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι για την αντιμετώπιση των κιρσών όπως είναι η θεραπεία με LASER. Η επέμβαση αυτή που διενεργείται και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, έχει αλλάξει ουσιαστικά τον τρόπο αντιμετώπισης των κιρσών ενώ τείνει να αντικαταστήσει διεθνώς την ανοιχτή χειρουργική επέμβαση (σαφηνεκτομή).

Πώς επιτυγχάνεται η θεραπεία των κιρσών με Laser;

Αντί να αφαιρείται η σαφηνής φλέβα, επιδιώκεται η σύγκλεισή της με τη βοήθεια της θερμικής ενέργειας Laser, που εκπέμπεται από έναν ενδαγγειακό καθετήρα. Ο καθετήρας αυτός εισάγεται με τοπική αναισθησία μέσα στην σαφηνή φλέβα και προωθείται μέχρι τη βουβωνική περιοχή – εκεί όπου η σαφηνής εκβάλλει στην κεντρική φλέβα του ποδιού (μηριαία φλέβα). Η ενέργεια Laser εκπέμπεται από την άκρη του καθετήρα, ο οποίος σταδιακά αποσύρεται, προκαλώντας μια θερμική βλάβη σε ολόκληρο το εσωτερικό τοίχωμα της φλέβας, κάτι που έχει σαν άμεσο αποτέλεσμα τη σύσπασή της. Προοδευτικά η σαφηνής φλέβα συρρικνώνεται, συγκλείεται και τελικά σχεδόν απορροφάται από τον οργανισμό.

Ταυτόχρονα, σε συνδυασμό με μικροφλεβεκτομές ή σκληροθεραπεία με αφρό αντιμετωπίζονται χωρίς τομές και οι κιρσοί που οφείλονται σε φλεβικούς κλάδους της σαφηνούς ώστε να εξαλειφθούν όλες οι διατεταμένες φλέβες του ποδιού.

Η επέμβαση διενεργείται υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση και παρακολούθηση κάτι που απαιτεί από το γιατρό εμπειρία και εξειδίκευση στη χρήση υπερήχων.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της αντιμετώπισης των κιρσών με Laser;

  • Δεν απαιτείται γενική αναισθησία
  • Δε χρειάζεται παραμονή στο νοσοκομείο
  • Ο ασθενής κινητοποιείται αμέσως μετά την επέμβαση
  • Δεν απαιτούνται τομές ούτε ράμματα
  • Η μετεγχειρητική πορεία είναι ανώδυνη
  • Οι ασθενείς επανέρχονται στις καθημερινές τους δραστηριότητες συνήθως σε 2-3 μέρες
  • Οι υποτροπές είναι πολύ λιγότερες
  • Εξασφαλίζεται ένα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα

Συμπερασματικά, η αντιμετώπιση των κιρσών με laser, αποτελεί μια απόλυτα ασφαλή και αποτελεσματική σύγχρονη μέθοδος που, σύμφωνα με όλα τα επιστημονικά δεδομένα και τη διεθνή εμπειρία, διασφαλίζει την πλήρη και οριστική αποκατάσταση της φλεβικής κυκλοφορίας στα πόδια.