Πόσο πραγματικά επικίνδυνοι είναι και πως αντιμετωπίζονται πλέον οι κιρσοί;

Η βασικότερη αιτία δημιουργίας φλεβικών κιρσών στα κάτω άκρα είναι συνήθως μια κατασκευαστική αδυναμία του φλεβικού τοιχώματος, για το αυτό και η κληρονομικότητα παίζει πρωταρχικό και σημαίνοντα ρόλο στη δημιουργία τους.
Εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι οι κιρσοί δεν αποτελούν απλώς και μόνο αισθητικό πρόβλημα αλλά πολύ περισσότερο μια πάθηση που εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου (επιδείνωση συμπτωματολογίας) και πρέπει να τους αντιμετωπίσει κανείς έγκαιρα και οριστικά.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι

Η εξελικτικότητα της φλεβικής ανεπάρκειας που δημιουργεί κιρσούς σε βάθος χρόνου χαρακτηρίζεται από αύξηση του μεγέθους και αριθμού των καθώς και από χαρακτηριστική επιδείνωση των συμπτωμάτων και της επικινδυνότητας φλεβικής θρόμβωσης. Σε προχωρημένα στάδια της πάθησης αναμένουμε να κάνουν την εμφάνισή τους δερματικές αλλοιώσεις, ειδικά στην περιοχή κάτωθεν της μεσότητας της γαστροκνημίας (περιοχή της γκέτας). Η περιοχή αυτή αρχικά σκουραίνει (μελάγχρωση του δέρματος) και σκληραίνει - (λιποδερματοσκλήρυνση). Αν δεν τύχει έγκαιρης θεραπευτικής αντιμετώπισης, η δερματική αυτή βλάβη δύναται να εξελιχθεί σε πληγή (άτονο φλεβικό έλκος). Σε πλήθος άλλων περιπτώσεων το δέρμα πάνω από κάποια κιρσοειδή φλέβα μπορεί να λεπτύνει τόσο πολύ ώστε τελικά να ραγεί η φλέβα με αποτέλεσμα να έχουμε αιμορραγία (κιρσορραγία).

Με τον καιρό επιφέρουν αίσθημα καύσου, βάρους,κόπωσης, πόνους, ενίοτε χαρακτηριστική δυσκολία στην κίνηση, πιθανότητα επιμόλυνσης και μπορεί να καταλήξουν σε επικίνδυνα φλεβικά έλκη.

Πριν από όλα, η διάγνωση

Όσον αφορά στο διαγνωστικό κομμάτι , αυτό πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες. Λεπτομερή και αναλυτική λήψη ιστορικού, μακροσκοπική εξέταση, διενέργεια ελέγχου με υπερήχους - triplex καθώς και κατάλληλη ανά περίσταση αιμοδυναμική μελέτη του ασθενούς είναι σε θέση να θέσουν απολύτως τη διάγνωση της φλεβικής ανεπάρκειας και των κιρσών. Εξάλλου, όπως γίνεται αντιληπτό, η ορθή διάγνωση είναι απαραίτητη για την επιλογή αλλά και τη σωστή εφαρμογή της κατάλληλης θεραπευτικής αντιμετώπισης.

Κυρίαρχη επιλογή στην αντιμετώπισή των κιρσών, οι ενδοφλεβικές τεχνικές

Οι σύχρονες ελάχιστα επεμβατικές ενδοαυλικές τεχνικές που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση μεγάλου πλήθους φλεβικών παθήσεων οδηγούν πλέον σε εξαιρετικά λειτουργικά αλλά και αισθητικά αποτελέσματα ανακουφίζοντας τους ασθενείς προσφέροντάς τους μία πολύ καλύτερη καθημερινότητα, τις περισσότερες φορές απαλλαγμένης πλήρως από την ενοχλητική συμπτωματολογία αλλά κυρίως την επικινδυνότητα μίας φλεβικής θρόμβωσης.

Τα πλεονεκτήματά τους είναι πολλά και ιδιαιτέρως σημαντικά. Δεν χρειάζεται ραχιαία/επισκληρίδιος αναισθησία, ο ασθενής δεν αντιλαμβάνεται το παραμικρό, περπατάει άμεσα, οι μετεγχειρητικοί πόνοι είναι σχεδόν αμεληταίοι, μετά από λίγη ώρα εγκαταλείπει την Κλινική και το ίδιο απόγευμα είναι σε θέση να επανέλθει πλήρως στις δραστηριότητές του.

Ενδοαυλικό Laser: το πλέον σύγχρονο και αποτελεσματικό όπλο στην καταπολέμηση των κιρσών

Τώρα πια δεν γίνονται χειρουργεία για εκρίζωση των φλεβών. Εισάγεται καθετήρας στη φλέβα υπό υπερηχογραφική πάντα παρακολούθηση, από το χαμηλότερο σημείο ανεπάρκειας της μείζονος σαφηνούς. Ο καθετήρας (στην κορυφή του φέρει οπτική ίνα laser) προωθείται επομένως εντός της ανεπαρκούσας φλέβας, και διοχετεύεται μέσω αυτού ενέργεια η οποία μετατρέπεται σε θερμότητα προκαλόντας σύμπτυξη των τοιχωμάτων της φλέβας, συρρίκνωσή της και τελικά ολοκληρωτικό σφράγισμα του αυλού της πάσχουσας φλέβας.

Συμπερασματικά λοιπόν δεν υφίσταται κανένας λόγος στις μέρες μας να αφήνει κανείς να εξελίσσεται η φλεβική ανεπάρκεια και οι κιρσοί με σαφή κίνδυνο επιδείνωσης της συμπτωματολογίας αλλά και φλεβικής θρόμβωσης.