Η ρομποτική χειρουργική αποτελεί τον πλέον σύγχρονο τρόπο για να πραγματοποιούνται χειρουργικές επεμβάσεις. Χωρίς να διακυβεύεται το χειρουργικό αποτέλεσμα και η ασφάλεια της ασθενούς, προσφέρουμε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες με λιγότερες χειρουργικές επιπλοκές από τα παραδοσιακά ανοιχτά χειρουργεία. Εκατομμύρια ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε επεμβάσεις με τη χρήση χειρουργικών ρομπότ παγκοσμίως, αναφέρουν γρηγορότερη ανάρρωση και επιστροφή στις καθημερινές τους δραστηριότητες χάρη στη συγκεκριμένη τεχνολογία.
Τα ρομποτικά χειρουργεία περιλαμβάνουν μικρές τομές στο δέρμα (περίπου 8 χιλιοστά) μέσω των οποίων εισέρχονται τα εργαλεία και η κάμερα του ρομποτικού συστήματος. Τα εργαλεία και το οπτικό σύστημα ελέγχονται από προηγμένα ρομποτικά χειριστήρια που ελέγχει απόλυτα ο χειρουργός και μεταφράζουν τις κινήσεις των άκρων των δακτύλων του σε πολύ λεπτομερείς κινήσεις των χειρουργικών εργαλείων.
Στις ΗΠΑ, όπου η ρομποτική χειρουργική εφαρμόζεται από τις αρχές του 2000, οι γυναικολογικές επεμβάσεις αποτελούν την πλειοψηφία των επεμβάσεων που πραγματοποιούνται μέσω της ρομποτικής τεχνικής. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει ότι ακόμα και σε έναν τόσο ευαίσθητο τομέα, η ρομποτική χειρουργική αποτελεί την σύγχρονη λαπαροσκόπηση.
Η χρήση της ρομποτικής χειρουργικής ολοένα και διευρύνεται στο τομέα της γυναικολογίας. Περιλαμβάνει από την αντιμετώπιση καλοηθών όγκων – ινομυωμάτων και δυσλειτουργικών αιμορραγιών της μήτρας έως και πολύπλοκες ογκολογικές επεμβάσεις αντιμετώπισης γυναικολογικού καρκίνου.
Τα πλεονεκτήματα σε σχέση με τα ανοικτά χειρουργεία αλλά και την παραδοσιακή λαπαροσκόπηση μπορεί να περιγραφούν με στατιστικά δεδομένα που περιλαμβάνουν.
- τις ημέρες νοσηλείας της ασθενούς
- την απώλεια αίματος
- την ανάγκη για διεγχειρητική μετατροπή της επέμβασης σε ανοιχτή λόγω αδυναμίας ολοκλήρωσής της λαπαροσκοπικά
- τις ημέρες που χρειάζεται η ασθενής για να επιστρέψει στην δουλειά της
- το μέγεθος του χειρουργικού παρασκευάσματος και
- το αν η ασθενής έχει πραγματοποιήσει προηγούμενα χειρουργεία στην περιοχή της κοιλιάς (χειρουργικό ιστορικό)
Σε όλα τα παραπάνω έχει αποδειχθεί ότι η ρομποτικά υποβοηθούμενη χειρουργική στη γυναικολογία μπορεί να δώσει απαντήσεις:
- μια ημέρα νοσηλείας
- μικρότερη απώλεια αίματος
- λιγότερες διεγχειρητικές επιπλοκές ακόμα και σε σύνθετες επεμβάσεις (αυξημένος αριθμός συμφύσεων λόγω προηγούμενων χειρουργείων, μεγάλα ινομυώματα - χειρουργικά παρασκευάσματα > 250 γρ.), μικρότερο ποσοστό επιπλοκών στις πρώτες 30 ημέρες μετά την επέμβαση, μικρότερο ποσοστό ανάγκης για νέα εισαγωγή στο νοσοκομείο μετά την επέμβαση σε σχέση με την ανοιχτή επέμβαση και την παραδοσιακή λαπαροσκόπηση.
- η ασθενής επανέρχεται εντός 2 εβδομάδων πλήρως στις κοινωνικές της δραστηριότητες και στην πλειοψηφία τους εντός 4 εβδομάδων απρόσκοπτα στην εργασία τους.
Ταυτόχρονα, υπάρχουν μελέτες που επιβεβαιώνουν νέα πεδία χειρουργικών κριτηρίων στη βάση των τεχνολογικών εξελίξεων. Έτσι, η ενσωματωμένη 3D HD κάμερα του ρομποτικού συστήματος μπορεί, βελτιώνοντας τις αισθήσεις του χειρουργού, να βοηθήσει στην αναγνώριση περισσότερων εστιών ενδομητρίωσης, τόσο επιφανειακών όσο και πολύ βαθύτερων ιστών.
Η αφαίρεση ινομυωμάτων και η χειρουργική αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης αποτελούν την πλειοψηφία των επεμβάσεων που απαιτούνται για την βελτίωση του ποσοστού επιτυχών κυήσεων. Η σταθερότητα του ρομποτικού συστήματος σε σχέση με τη συρραφή και αποκατάσταση ανατομικών δομών προσφέρει τεράστια οφέλη στην προστασία και διατήρηση των δομών για γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.
Η ρομποτική χειρουργική μπορεί να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη λεπτομέρεια και ακρίβεια στους χειρισμούς την πιστή αποκατάσταση χειρουργικών δομών, ενώ προκαλεί πολύ λιγότερες συμφύσεις. Με αυτόν τον τρόπο, αποτελεί τον ιδανικό τρόπο αντιμετώπισης της ενδομητρίωσης αλλά και επεμβάσεων βελτίωσης γονιμότητας υπογόνιμων ζευγαριών.
Αντιμετώπιση γυναικολογικού καρκίνου
Ειδικότερα στο κομμάτι του γυναικολογικού καρκίνου, η χρήση της ρομποτικής χειρουργικής έχει αλλάξει ριζικά την χειρουργική αντιμετώπιση της νόσου και ειδικότερα του καρκίνου ενδομητρίου και του καρκίνου τραχήλου.
Από την εισαγωγή του ρομποτικού συστήματος στην ιατρική πράξη και την αναγνώρισή του από το FDA το 2005, πραγματοποιήθηκε μια τεράστια στροφή προς την ρομποτική χειρουργική, ακριβώς λόγω των πλεονεκτημάτων της έναντι της ανοικτής προσέγγισης και της παραδοσιακής λαπαροσκοπικής τεχνικής.
Οι επεμβάσεις αυτές περιλαμβάνουν στην πλειονότητα των περιπτώσεων ολική υστερεκτομή μετά των εξαρτημάτων και εκτεταμένη πυελική λεμφαδενεκτομή (αφαίρεση λεμφαδένων από την πύελο).
Οι ιατροί παγκοσμίως, λόγω της πολυπλοκότητας των περιστατικών ογκολογικών ασθενών (ηλικιωμένοι ασθενείς με συνοσηρότητες – καρδιακά, αναπνευστικά προβλήματα, συχνά πολλά προηγούμενα χειρουργεία - καισαρικές τομές, ινομυωματεκτομές, κτλ), βρίσκουν λύση στην ρομποτική χειρουργική για να προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες.
Οι υπηρεσίες αυτές σχετίζονται με αφαίρεση περισσότερων λεμφαδένων, λιγότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές όπως λοιμώξεις τραυμάτων, αναπνευστικού, συστηματικές λοιμώξεις και κακώσεις ανατομικών δομών που γειτνιάζουν με τα έσω γυναικολογικά όργανα σε σχέση με την παραδοσιακή λαπαροσκόπηση και τις ανοικτές επεμβάσεις.
Το βελτιωμένο και παράλληλα ασφαλές ογκολογικά αποτέλεσμα είναι αυτό που καθιστά την ρομποτική χειρουργική παγκοσμίως ως την επέμβαση επιλογής για τον γυναικολογικό καρκίνο ενδομητρίου και τραχήλου. Διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες προτείνουν, όπου είναι δυνατόν στον γυναικολογικό καρκίνο ενδομητρίου, να ακολουθείται η ελάχιστα επεμβατική οδός αντιμετώπισης επιβεβαιώνοντας την υπεροχή και την ασφάλεια της τεχνικής αυτής.