To HHG σε συνέδριο του Antenna για την Tεχνητή Nοημοσύνη

O Όμιλος ΗΗG έδωσε δυναμικό «παρών» στο κορυφαίο συνέδριο για την Τεχνητή Νοημοσύνη με τίτλο “From AI to Z” που διοργάνωσε ο Όμιλος Antenna και το Διεθνές Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας στις 23/02, στο ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental.

Μεταξύ των ομιλητών, ήταν ο κ. Θεόδωρος Ξενάκης, Ομότιμος Καθηγητής Ορθοπεδικής, Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του Metropolitan General και ο κ. Κώστας Στεργιόπουλος, Επιχειρησιακός Διευθυντής και μέλος της Ομάδας Ψηφιακών Δράσεων του HHG.

To θέμα που ανέπτυξαν ήταν «Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) και η εφαρμογή της στα νοσοκομεία του σήμερα» όπου αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, στη συμβολή της AI στον τομέα των διαγνωστικών εξετάσεων, στις ρομποτικά υποβοηθούμενες επεμβάσεις, στην αντιμετώπιση των εγκεφαλικών επεισοδίων και στο πεδίο της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κώστας Στεργιόπουλος ανέφερε πως η Τεχνητή Νοημοσύνη βοηθά στην αντιμετώπιση των εγκεφαλικών επεισοδίων, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες για τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και δίνοντας στο γιατρό τα απαραίτητα στοιχεία για να καταλάβει σε τι κατάσταση βρίσκεται ο ασθενής, ώστε να μπορέσει να χρησιμοποιήσει την κατάλληλη θεραπεία στην κατάλληλη στιγμή. Ακόμη, αναφέρθηκε και στην εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης στο πεδίο της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η AI αυξάνει την πιθανότητα επιτυχούς εγκυμοσύνης σε υπογόνιμα ζευγάρια, παρέχει ακρίβεια στην επιλογή του ιδανικού εμβρύου καθώς βλέπει τις βλαστοκύστες που έχουν υψηλότερες πιθανότητες επιτυχούς εμφύτευσης, αλλά και εκείνες που είναι κατάλληλες για κρυοσυντήρηση.

Στις ρομποτικά υποβοηθούμενες επεμβάσεις αναφέρθηκε ο κ. Θεόδωρος Ξενάκης, όπου η ΑΙ βοηθά προεγχειρητικά στη λεπτομερή προετοιμασία της επέμβασης στον ΗΥ, με χρήση εξατομικευμένων δεδομένων για κάθε ασθενή, ενώ κατά τη διάρκεια του χειρουργείου oι ρομποτικοί βραχίονες κινούνται με λεπτομέρεια χιλιοστού οδηγώντας με ακρίβεια τους χειρουργικούς χειρισμούς, με σκοπό τη διενέργεια μία ελάχιστα τραυματικής επέμβασης. Παράλληλα, ανέφερε πως «η ιατρική διαίσθηση με βάση την έρευνα και την εμπειρία του γιατρού, είναι αυτό που δεν μπορεί να αντικατασταθεί από την Τεχνητή Νοημοσύνη».

Στο συνέδριο πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από αρμόδιους φορείς, εξειδικευμένους ερευνητές, κρατικούς εκπροσώπους και ειδικούς που ήδη αξιοποιούν την Τεχνητή Νοημοσύνη στο μέγιστο σε διάφορους επιστημονικούς και επιχειρηματικούς τομείς.

Εναρκτήριο χαιρετισμό απηύθυνε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ τις πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις συντόνισαν γνωστοί δημοσιογράφοι και παρουσιαστές του ΑΝΤ1.

01

02