Έρωτας, αυτός ο «γνωστός-άγνωστος»

Ο έρωτας δίνει σημαντικό και βαθύτερο νόημα στη ζωή μας. Προκαλεί αλλαγές, ανατροπές, συνεχόμενες μάχες για να επιβιώσει. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο έρωτας μεταμορφώνει και αναζωπυρώνει πολλά συναισθήματα, άλλοτε με θετικά αποτελέσματα και άλλοτε με αρνητικά.

Οι γενετικοί παράγοντες του έρωτα

Η ερμηνεία του έρωτα είναι περίπλοκη καθώς και πολυπαραγοντική. Δεν υπάρχει μια εξήγηση που να οδηγήσει στην αιτία που κάποιος μπορεί να ερωτευτεί. Οι παράγοντες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο είναι τόσο γενετικοί όσο και συναισθηματικοί. Όταν νιώθει κανείς ερωτευμένος, στο κεντρικό νευρικό σύστημα εκκρίνεται μια ορμόνη, η οξυτοκίνη, η οποία βοηθά στο να δημιουργηθούν συναισθηματικοί δεσμοί. Εκτός από αυτή την ορμόνη, πραγματοποιούνται και άλλες νευροχημικές αντιδράσεις, οι οποίες αναφέρονται στη σεξουαλική έλξη. Ένα βασικό στοιχείο που σχετίζεται με τη σεξουαλική έλξη είναι η μυρωδιά που αναδύεται από το σώμα κάθε ανθρώπου. Οι αισθήσεις του ανθρώπου επεξεργάζονται από το νευρικό μας σύστημα και ύστερα κωδικοποιούνται με τη λογική. Για αυτό και στον έρωτα αρχικά υπερισχύει το συναίσθημα από τη λογική.

Ψυχολογία

Εκτός από τους γενετικούς παράγοντες, σημαντικό στοιχείο της ερωτικής έλξης αποτελεί και η ψυχολογία. Οι σκέψεις, τα συναισθήματα μας, η επιθυμία για ένα άλλο άτομο διαμορφώνει τη ψυχολογία και δημιουργεί έναν δεσμό. Η ερωτική επιθυμία έχει νοητικές συνιστώσες. Αν κάποιος εκπέμπει ισορροπία και αυτοεκτίμηση θα καταφέρει πιο εύκολα να φτάσει στην αποδοχή του έρωτα.

Ο έρωτας αποτελεί ένα σύνολο διαφόρων συνιστώσεων. Ο άνθρωπος όταν ερωτεύεται κυριεύεται από το πάθος. Το πάθος είναι ένα μεγάλο κίνητρο για την ερωτική σχέση. Αφορά το ερωτικό συναίσθημα, την σωματική και φυσική έλξη, τη σεξουαλική επιθυμία και τη σεξουαλική συνεύρεση. Ο άνθρωπος νιώθει ότι σταματά ο χρόνος, αποσύρεται από κάθε άλλη σκέψη και δραστηριότητα και απολαμβάνει κάθε στιγμή με τον σύντροφό του. Παράλληλα, αισθάνεται και μια ανεπτυγμένη οικειότητα με αυτόν και μοιράζεται μαζί του διάφορα συναισθήματα.

Τα «είδη» των ερωτικών σχέσεων

Η φύση των ερωτικών σχέσεων διαφέρει. Μια ερωτική σχέση μπορεί να κυριαρχείται από πάθος και να είναι παρορμητική. Μια άλλη σχέση μπορεί να εμφανίζει στοιχεία εγγύτητα, οικειότητας, δέσμευσης, αφοσίωσης και αγάπης. Επίσης, σε μια σχέση μπορεί να ξεχωρίζουν τόσο η οικειότητα, όσο και το πάθος και να υπάρχει ένας συναισθηματικός δεσμός που ενώνει το ζευγάρι. Άλλες σχέσεις διέπονται από ακαριαία σωματική έλξη και σωματική διέγερση και το ζευγάρι βιώνει έναν κεραυνοβόλο έρωτα. Σε κάποιες άλλες σχέσεις, συνήθως μακροχρόνιες, απουσιάζει ο έρωτας, η έλξη, το πάθος και εντοπίζεται μόνο το στοιχείο της δέσμευσης.

Ο άνθρωπος απολαμβάνει τον έρωτα με όλες του τις αισθήσεις. Αναζητά το άγγιγμα, το χάδι, τη σωματική επαφή. Το σεξ είναι η απόλυτη αισθητική εμπειρία. Το σεξ και η σεξουαλική εκπλήρωση συντελούν σε μεγάλο βαθμό στον ενίσχυση του έρωτα και τα συναισθήματά τους μπορούν εύκολα να εκτιμηθούν ως φυσιολογικές αντιδράσεις τους. Όλες οι αισθήσεις ξυπνούν και επιταχύνουν τους ρυθμούς που λειτουργεί το σώμα ενός ανθρώπου.

Ο έρωτας είναι μια παρόρμηση. Είναι μια μοναδική εμπειρία που μας συγκινεί, μας επαναπροσδιορίζει, μας αναζωογονεί, μας αποπροσανατολίζει. Ο άνθρωπος ζει με ενθουσιασμό το πάθος του, απολαμβάνει τη μαγεία του έρωτα και απομακρύνει τα συναισθήματα ανασφάλειας και μοναξιάς. Η ζωή του γίνεται πιο όμορφη και ταυτόχρονα πιο συναρπαστική βιώνοντας έναν μεγάλο έρωτα.

Ο έρωτας οδηγεί σε μια δέσμευση και μια ερωτική σχέση, όπου εκεί όλα θα εξελιχτούν, θα δυναμώσουν και θα γίνουν μια ολότητα. Ο έρωτας θεραπεύει την ψυχή του ανθρώπου. Μέσα από τον έρωτα μπορεί κανείς να ανακαλύψει, να αναγνωρίσει και να βιώσει θετικά συναισθήματα, τα οποία μπορούν να αποκαταστήσουν ένα ψυχικό τραύμα. Η κινητήρια δύναμη του έρωτα, εξελίσσει τον άνθρωπο και ο ίδιος καταφέρνει να συνειδητοποιήσει τη δύναμη του «εμείς».

Οι ερωτικές σχέσεις πληρούν ένα φάσμα προσωπικών προσδοκιών, όπως είναι η συντροφικότητα, η συναισθηματική επαφή, η σεξουαλική συνεύρεση. Η ικανότητα του ανθρώπου να συνάψει μια ερωτική σχέση έγκειται στην ικανοποίηση κάποιων ψυχολογικών αναγκών όπως, η συναισθηματική ασφάλεια και η σύνδεση και η αποδοχή.

Ερωτικές σχέσεις και πώς επηρεάζονται από την παιδική ηλικία

Υπάρχουν παράγοντες που επηρεάζουν τόσο τη σύναψη, όσο και την ποιότητα των ερωτικών σχέσεων. Το πως διαμορφώνεται στον άνθρωπο η ανάγκη να βρει ένα σύντροφο και να δημιουργήσει ένα συναισθηματικό δεσμό μαζί του, εξαρτάται από την πρώιμη ηλικία του. Ο δεσμός που είχε με το ευρύτερο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον του επηρεάζει σημαντικά τις ερωτικές του σχέσεις ως ενήλικας. Τα συναισθήματα της αγάπης, της αποδοχής, της επαφής, της οικειότητας που έλαβε από εκείνους, αναπαράγονται απέναντι σε ένα σύντροφο που θα βρει. Η αδιαφορία, η απόρριψη, η προδοσία, η εγκατάλειψη μπορεί να λειτουργήσουν αρνητικά στο δεσμό που θα φτιάξει ένας ενήλικας άνθρωπος, αφού θα προσπαθήσει ασυνείδητα να επιλύσει τα παιδικά του τραύματα μέσα από αυτή τη σχέση. Αν δεν τα καταφέρει θα νιώσει απογοήτευση και θα αναζητήσει να βρει την αγάπη και την αποδοχή που δεν έλαβε ως παιδί. Λόγω των βιωμάτων που έχει ο κάθε άνθρωπος, εξαρτάται και η επιλογή συντρόφων που θα κάνει, η φύση της σχέσης που θα δημιουργήσει, τα προβλήματα που θα προκύψουν καθώς και η επιτυχημένη έκβασή της ή μη.

Έρωτας, σχέσεις και επικοινωνία

Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει μια ερωτική σχέση είναι η επικοινωνία των δύο συντρόφων. Αν κυριαρχούν δυσλειτουργικοί τρόποι συμπεριφοράς και διαχείρισης ποικίλων θεμάτων και προβλημάτων που υπάρχουν σε μια σχέση, τότε θα ανακύψει ως αποτέλεσμα η κακή επικοινωνία και η χειριστική συμπεριφορά. Όταν ο άνθρωπος αποκρύπτει την πραγματικότητα, εκμεταλλεύεται με λάθος τρόπο την οικειότητα που έχει δημιουργηθεί μέσα στη σχέση, έχει χειριστική συμπεριφορά και προβάλλει τον εγωκεντρισμό του. Πολλές φορές έχει σεξιστική συμπεριφορά απέναντι στο σύντροφό του και καρπώνεται τη σεξουαλική απόλαυση. Σε αυτή την περίπτωση δεν επιδιώκει, ούτε καταφέρνει να χτίσει την επικοινωνία στη σχέση του και οδηγείται σε συναισθηματικό πόνο και αναπτύσσεται ένα συναισθηματικό κενό.

Έρωτας και αυτοβελτίωση

Αυτό που θα μπορούσε να συμβάλλει καταλυτικά στη δημιουργία μιας όμορφης ερωτικής σχέσης είναι ο άνθρωπος να προσπαθεί να αναγνωρίζει τα συναισθήματά του, να τα διαχωρίζει από τις σκέψεις του και το άγχος του και να παρατηρεί τη συμπεριφορά του. Είναι φρόνιμο να διαμορφώσει τα προσωπικά του όρια και να αναλάβει την ευθύνη του εαυτού του και των πράξεων του. Αν καταφέρει να αναγνωρίσει και να μάθει ουσιαστικά τον ίδιο του τον εαυτό, να αφήσει πίσω του τις φοβίες και κάποια ψυχικά τραύματα, τότε θα μπορέσει να ενδυναμώσει την αυτοεκτίμησή του και να λειτουργήσει σωστά μέσα στην ερωτική του σχέση. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να συνειδητοποιήσει τόσο τις θετικές, όσο και τις αρνητικές πλευρές του χαρακτήρα του. Μέσα από την προσωπική του ανασκόπηση, θα συνδεθεί ουσιαστικά και αληθινά με τον εαυτό του πρώτα από όλα και ύστερα με τον σύντροφό του.

Η «χρυσή τομή» του έρωτα

Η επικοινωνία, ο αλληλοσεβασμός, η αμοιβαία εμπιστοσύνη, η διαχείριση συγκρούσεων και η διατήρηση της ιδιωτικότητας συμβάλλουν στην επισύναψη μιας υγιούς ερωτικής σχέσης. Ο άνθρωπος θα πρέπει να αισθάνεται πως είναι ενεργητικός ακροατής, διεκδικεί τον δικό του προσωπικό χώρο, τον οριοθετεί αλλά ταυτόχρονα σέβεται και τον προσωπικό χώρο του συντρόφου του, χτίζει την εμπιστοσύνη στη σχέση και αντιμετωπίζει τις αναπόφευκτες συγκρούσεις με έναν λειτουργικό για τη σχέση τρόπο. Οι ερωτικές σχέσεις παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανθρώπινη ζωή και καλό θα ήταν ο καθένας να προσπαθήσει να συλλάβει τα τόσο όμορφα συναισθήματα που προσφέρουν. Ο έρωτας αναθεωρεί ολόκληρο το «είναι» του ανθρώπου.