Θλίψη -  κατάθλιψη: Πώς μπορούμε να τα διαχωρίσουμε;

Η θλίψη αποτελεί ένα ανθρώπινο συναίσθημα, το οποίο ο άνθρωπος βιώνει στη ζωή του κάποια στιγμή. Πίσω από το συναίσθημα της θλίψης συνήθως υπάρχουν διάφορα γεγονότα που το προκάλεσαν. Μια ασθένεια, χρόνια ή μη, η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, ένας χωρισμός, μια ερωτική απογοήτευση, η απώλεια εργασίας, ένα οικονομικό πρόβλημα, το κοινωνικό άγχος, μια αποτυχία και άλλα δυσάρεστα φαινόμενα. Η θλίψη υποχωρεί σταδιακά μετά το πέρασμα κάποιου χρόνου. Ο άνθρωπος επανέρχεται και συνεχίζει να είναι λειτουργικός στην καθημερινότητά του. Αν η θλίψη δεν υποχωρήσει, τότε μπορεί να προμηνύεται η εμφάνιση της κατάθλιψης.

Η κατάθλιψη αφορά ένα ευρύ φάσμα διαταραχής. Τα συμπτώματα επιδρούν τόσο ψυχικά, όσο και σωματικά στον άνθρωπο. Από τα πιο βασικά συμπτώματα είναι αυτά της θλίψης, της απελπισίας, της απομόνωσης, της απώλειας ενδιαφέροντος και της ενοχής. Οι σκέψεις του καταθλιπτικού ανθρώπου είναι αρνητικές και δυσλειτουργικές και επηρεάζουν την αυτοεκτίμηση σου και την εικόνα του για τη ζωή του γενικότερα. Τα συμπτώματα αφορούν διαταραχές στη συμπεριφορά, στο νευρικό σύστημα, γνωστικές αλλαγές και σωματικές ενοχλήσεις.

Η περίοδος θλίψης είναι δύσκολα διαχειρίσιμη. Τα συναισθήματα έχουν ιδιαίτερη ένταση και καταβάλλουν τον άνθρωπο. Δυσκολεύεται στο να αναγνωρίσει και να εκφράσει αυτό που νιώθει. Δεν καταφέρνει να παίρνει καμία ευχαρίστηση, ούτε από καταστάσεις και δραστηριότητες που έκανε παλιότερα με χαρά. Επίσης, πολλές φορές νιώθει πως δεν πρέπει να επανέλθει και δεν έχει δικαίωμα να αισθανθεί καλύτερα και να σκεφτεί θετικά , εφόσον του έτυχε αυτό στη ζωή του. Δεν επιτρέπει στους ανθρώπους του στενού του περιβάλλοντος, είτε οικογενειακού, είτε κοινωνικού, να τον στηρίξουν και δεν μοιράζεται μαζί τους τις ανησυχίες του. Προτιμά να απομονώνεται και να βυθίζεται στις σκέψεις του. Συχνά τίθεται το ερώτημα μέσα του αν τα συναισθήματα και οι αντιδράσεις του συνδέονται και είναι απόρροια του δυσάρεστου γεγονότος που συνέβη στη ζωή του.

Είναι σημαντικό να προσπαθήσει να βοηθήσει τον εαυτό του να ξεπεράσει τη θλίψη του με διάφορους τρόπους.

  • Να αναγνωρίσει τα συναισθήματά του
  • Να εκφράζει τα συναισθήματά του
  • Να συνειδητοποιήσει και να αποδεχτεί το γεγονός που του συνέβη
  • Να ελέγξει τυχόν υπερβολικές αντιδράσεις
  • Να βρει εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης των αρνητικών συναισθημάτων
  • Να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της ζωής του
  • Να θέσει νέους στόχους
  • Να συνειδητοποιήσει και να εκτιμήσει την ψυχική του δύναμη
  • Να προσθέσει μια δραστηριότητα που του προσφέρει ευχαρίστηση
  • Να ενισχύσει τις διαπροσωπικές του σχέσεις
  • Να προσθέσει τη σωματική άσκηση στην καθημερινότητά του
  • Να έχει πίστη, υπομονή και ελπίδα
  • Να φροντίζει τον εαυτό του

Η θλίψη αποτελεί σημαντικό σύμπτωμα της κατάθλιψης. Δεν συνδέονται όμως πάντα και αφορούν δυο ανόμοιες καταστάσεις. Μια τέτοιου είδους σύγχυση μπορεί να έχει σοβαρότατη συνέπεια στην ψυχική υγεία του ανθρώπου. Ο άνθρωπος μπορεί να αγνοεί την ύπαρξη σοβαρής ψυχικής διαταραχής που χρήζει θεραπείας και από την άλλη μπορεί να σκέφτεται υπερβολικά και με άγχος για μια απλή συναισθηματική αντίδραση. Πρέπει να γίνει σωστή παρατήρηση και διάγνωση από ειδικό, ώστε να πετύχει και η θεραπεία αυτής. Ο πόνος της θλίψης υποχωρεί σταδιακά όταν τον ελευθερώσει από μέσα του. Αν δεν τα καταφέρει κανείς μόνος του, προτείνεται μια παρακολούθηση από ειδικό και μέσα από τη συμβουλευτική ή την ψυχοθεραπεία να καταφέρει να αντιμετωπίσει όλα αυτά που του δυσχεραίνουν τη ζωή.