Κατάθλιψη: Πώς μπορεί να τη διαχειριστεί κάποιος;

Ο άνθρωπος που πάσχει από κατάθλιψη κατακλύζεται από αρνητικές σκέψεις και αρνητικά συναισθήματα. Νιώθει ανήμπορος και αβοήθητος στο να αντιδράσει και αισθάνεται ότι ποτέ δεν θα καταφέρει να βγει από αυτή τη σκοτεινή κατάσταση. Χάνει την ελπίδα του και είναι απελπισμένος.

Ένα από αυτά που πρέπει να κάνει αρχικά για να βοηθήσει τον εαυτό του είναι να συνειδητοποιήσει τα συναισθήματα του, να τα αποδεχτεί και να ζητήσει βοήθεια ειδικού ψυχικής υγείας. Με αυτόν τον τρόπο θα αισθανθεί πως δεν είναι μόνος του σε όλο αυτό και μέσα από τη θεραπεία θα καταφέρει να αντιμετωπίσει και στο τέλος να νικήσει την κατάθλιψή του. Ο αρνητικός και απαισιόδοξος τρόπος που σκέφτεται και συμπεριφέρεται δεν τον αφήνει να δει με σωστό τρόπο τη ζωή του. Με την ειδική θεραπεία θα αρχίσει ο αρνητικός τρόπος σκέψης να εξασθενεί και σταδιακά να ισορροπεί και να τον μετατρέπει σε θετικό.

Κατά το διάστημα της θεραπείας σημαντικό είναι να κάνει και μόνος του μια προσπάθεια να αντιδράσει και να βοηθήσει τον εαυτό του. Παρακάτω παρουσιάζονται κάποιοι τρόποι:

  •  Να κρατήσει ημερολόγιο της ημέρας του

Ο τύπος αυτού του ημερολογίου είναι ένα αρχείο καταγραφής των καθημερινών δραστηριοτήτων, των προγραμματισμένων ή μη γεγονότων, της ρουτίνας του ύπνου, των ωρών ξεκούρασης και χαλάρωσης, των ωρών που ξεκινάει η μέρα του. Ακόμη, θα χρειαστεί να καταγράφονται και τα συναισθήματα που του έχουν προκληθεί κατά τη διάρκεια μια μέρας, δηλαδή πως αισθάνεται και τι σκέφτεται. Με αυτό το ημερολόγιο μπορεί να παρατηρήσει καλύτερα τα συναισθήματά του. η δημοσίευση αυτή έχει αποδεχτεί πως μειώνει το άγχος και την κατάθλιψη, καθώς όταν τα βλέπει καταγεγραμμένα σε χαρτί μπορεί να τα συνειδητοποιήσει καλύτερα, να εντοπίσει την αιτία και έτσι να βρει λύση.

  • Να κατατάξει σε βαθμό προτεραιοτήτων τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες

Αν ταξινομήσει τις υποχρεώσεις που έχει ανάλογα με το περιεχόμενο και τη διορία τους , θα καταφέρει να τις εκτελέσει χωρίς να του δημιουργηθεί παραπάνω αγωνία και άγχος. Αυτό θα τον βοηθήσει να τις οργανώσει και να βάλει σε μια σειρά τις ευθύνες του, καθώς συνήθως νιώθει έντονο στρες και εμφανίζεται χαοτικός.

  • Να δημιουργήσει ένα οργανόγραμμα

Είναι σημαντικό να μπορέσει να οργανώσει την καθημερινότητα του, ώστε να γνωρίζει τι ακριβώς περιλαμβάνει αυτή και να καταφέρει να κινητοποιηθεί πιο εύκολα. Με αυτόν τον τρόπο, έχει τη δυνατότητα να γεμίζει και κάποιες κενές ώρες με μια δραστηριότητα, προκειμένου να καταπολεμήσει τη μελαγχολική διάθεση

  • Να μη θέτει δύσκολους και επίπονους για εκείνον στόχους

Να αναλαμβάνει τις ευθύνες που του αναλογούν και να μην πιέζει σε μεγαλύτερο βαθμό τη διάθεση του. Οι βραχυπρόθεσμοι και ρεαλιστικοί στόχοι είναι αυτό που θα τον ενεργοποιήσει

  • Να υιοθετήσει ένα ρεαλιστικό τρόπο σκέψης και αξιολόγησης των γεγονότων που συμβαίνουν
  • Να εντάξει τη σωματική άσκηση στην καθημερινότητά του

Είναι ιδιαίτερα σημαντική η συμβολή της άσκησης στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Καλό θα ήταν να την ενσωματώσει στο πρόγραμμά του, ακόμα και αν του φαντάζει δύσκολο και να ψάξει ένα είδος άσκησης που να ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία του

  • Να συμμετέχει σε δραστηριότητες που θα τον κάνουν να αισθανθεί καλύτερα

Οι δραστηριότητες ποικίλλουν και έχει την ευκαιρία να επιλέξει ποια του ταιριάζει. Θα αναπτύξει μέσα από αυτές αισθήματα ευφορίας.

  • Να ενισχύει την κοινωνικοποίηση του

Να προσπαθεί να διατηρεί τις σχέσεις του με ανθρώπους που αισθάνεται οικεία. Αυτό θα τον κάνει να αξιολογήσει τον κοινωνικό του κύκλο και να κρατήσει μέσα σε αυτό, ανθρώπους με ενσυναίσθηση και θετικά αισθήματα. Να νιώσει εμπιστοσύνη και να μπορεί να μοιραστεί μαζί τους ακόμη και αρνητικές σκέψεις. Σε περιπτώσεις που ο καταθλιπτικός άνθρωπος δεν έχει μεγάλο κοινωνικό κύκλο και στερείται από φίλους, μπορεί να ενταχθεί σε κοινωνικές ομάδες και να δημιουργήσει εκεί καινούριες γνωριμίες με κοινά ενδιαφέροντα.

  • Να αναβάλλει σημαντικές αποφάσεις μέχρι να διαχειριστεί καλύτερα τα έντονα συμπτώματα κατάθλιψης

Η κατάθλιψη τον γεμίζει με αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό του, τον κόσμο, το μέλλον, τους ανθρώπους που βρίσκονται στη ζωή του. Οι αρνητικές σκέψεις δεν είναι ο ρεαλιστικός τρόπος να σκέφτεται τις συνθήκες. Ας μην πιεστεί να αλλάξει ριζικά καταστάσεις που δεν μπορεί να δει ρεαλιστικά και που θα τον οδηγήσουν σε επιδείνωση της κατάθλιψης. Τέτοιες αποφάσεις μπορεί να είναι η αλλαγή εργασιακού περιβάλλοντος, ένα διαζύγιο, ένας γάμος, η απόκτηση ενός παιδιού.

  • Να αφήσει την οικογένεια του να τον στηρίξει

Η οικογένεια μπορεί να τον βοηθήσει να αναζητήσει έναν ειδικό, ώστε να έχει μία σωστή διάγνωση και να ξεκινήσει την κατάλληλη θεραπεία. Να τον ενθαρρύνει να συνεχίσει τη θεραπεία και να συζητούν μαζί τα οφέλη της. Ακόμη, ιδιαίτερα σημαντική είναι η συναισθηματική στήριξη που θα του παρέχει. Να μην ξεχνά να του δείχνει κατανόηση, υπομονή, ενίσχυση, υποστήριξη και ελπίδα. Να τον παρακινεί να συμμετέχει σε δραστηριότητες που του προσέφεραν παλαιότερα ευχαρίστηση και να του προτείνει και κάποιες εναλλακτικές. Να του προσφέρει συντροφιά και ψυχαγωγία.

Μια ολιστική προσέγγιση στην αντιμετώπιση του φαινομένου της κατάθλιψης είναι απαραίτητη. Η κατάλληλη θεραπεία μπορεί να προλάβει και νέα επεισόδια κατάθλιψης και την κατάθλιψη από το να γίνει χρόνια ή σοβαρή. Είναι σημαντικό να μην χάσει την ελπίδα και να σκεφτεί θετικά και σταδιακά θα αρχίσει να αισθάνεται καλύτερα.