Κατάθλιψη των Χριστουγέννων

Η περίοδος των γιορτών των Χριστουγέννων είναι «η καλύτερη εποχή του χρόνου», γεμάτη από κοινωνικές εκδηλώσεις, οικογενειακή θαλπωρή, διασκέδαση, εορτασμούς και ποιοτικό χρόνο με φίλους. Από την άλλη όμως για πολλούς είναι μία περίοδος που είναι γεμάτη από θλίψη, μοναξιά, άγχος, δυστυχία και αυτοκαταστροφικές τάσεις.

Η «Κατάθλιψη των Χριστουγέννων» ή όπως αλλιώς αναφέρεται «Christmas Blues» δεν είναι κλινική κατάθλιψη αν και εμφανίζει καταθλιπτικά συμπτώματα. Αφορά μία κατάσταση ψυχολογικής και σωματικής εξάντλησης, ευερεθιστότητα, απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες, κρίσης πανικού, στρες, αλλαγές σωματικού βάρους και μειωμένη libido που βιώνει κάποιος λίγο πριν και κατά τη διάρκεια των γιορτών. Αρκετοί την παρομοιάζουν με την «Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή» (Seasonal Affective Disorder-SAD). Η συγκεκριμένη διαταραχή αφορά κυρίως τους χειμερινούς μήνες που η έκθεση στον ήλιο είναι χαμηλότερη, το κρύο εντονότερο και η διάρκεια της μέρας μικρότερη.

Ποια αίτια οδηγούν στην «Κατάθλιψη των Χριστουγέννων»;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που συντελούν στην «Κατάθλιψη των Χριστουγέννων». Η μη ένταξη σε κοινωνικά σύνολα και η έλλειψη ενός στενού οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντος δημιουργούν αίσθημα μοναξιάς και αυτό δυσχεραίνει την ψυχολογική κατάσταση του ατόμου.

Οι οικογενειακές συγκρούσεις, τα «πρέπει» και οι ανεπιθύμητες υποχρεώσεις προκαλούν συναισθηματική φόρτιση. Η οικονομική δυσπραγία και ο έντονος υπερκαταναλωτισμός εντείνουν την πίεση και το άγχος.

Η αλλαγή των καθημερινών συνηθειών λόγω της περιόδου των διακοπών μπορεί να διαταράξει τη σταθερότητα και την ασφάλεια που προσφέρει η επανάληψη.

Άνθρωποι διαγνωσμένοι ήδη με υπάρχουσα καταθλιπτική διαταραχή αδυνατούν να διαχειριστούν τις συνεχείς δραστηριότητες που παρουσιάζονται λόγω των εορτών με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε βαθύτερη κατάθλιψη.

Οι άνθρωποι που έχουν υποστεί απώλεια αγαπημένων προσώπων δεν μπορούν να ενταχθούν στο εορταστικό κλίμα και δεν μπορούν να δεχτούν τυχόν ευχές που λαμβάνουν γιατί αισθάνονται ότι για αυτούς δεν υπάρχει χαρά.

Tips για αντιμετώπιση του άγχους και της πίεσης των εορτών

  • Θέτουμε τα προσωπικά μας όρια και δημιουργούμε τους δικούς μας κανόνες. Δεν υπάρχει «σωστός» τρόπος να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα.
  • Βρίσκουμε χρόνο για τον εαυτό μας δίνοντας έμφαση στην ξεκούραση τόσο την σωματική όσο και την ψυχική.
  • Θετική σκέψη -Θετική αύρα- Θετική ζωή αποτελεί το τρίπτυχο της αισιοδοξίας στις γιορτινές μέρες.
  • Να μην σπαταλάμε την ενέργεια μας μόνο για τις ημέρες των Χριστουγέννων και της πρωτοχρονιάς. Να ζούμε και να απολαμβάνουμε την κάθε μέρα ως ξεχωριστή.
  • Δημιουργούμε ρεαλιστικούς στόχους και προσδοκίες δίνοντας προτεραιότητα στον εαυτό μας και ύστερα στις υποχρεώσεις που θα αναλάβουμε. Επιβραβεύουμε τον εαυτό μας και δεν απογοητευόμαστε όταν δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε σε όλους μας τους στόχους. Θα μπορούμε να απολαμβάνουμε με αυτόν τον τρόπο το συναίσθημα της επιτυχίας.
  • Δημιουργία λίστας δραστηριοτήτων ώστε να αποφύγουμε την υπερφόρτωση και να απολαύσουμε ότι μας ευχαριστεί. Να αποδεχόμαστε τι μπορεί ο καθένας να κάνει και τι όχι.
  • Οργανώνουμε τον οικονομικό μας προϋπολογισμό ώστε να αποφύγουμε υπερβολικά έξοδα.
  • Αναζητούμε δραστηριότητες, κοινωνικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες που μπορούμε να παρακολουθήσουμε δωρεάν χωρίς να επιβαρύνουμε τα οικονομικά μας. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε σχέσεις με καινούργιους ανθρώπους καταπολεμώντας την κοινωνική απομόνωση.
  • Διαχειριζόμαστε τα θέματα του οικογενειακού περιβάλλοντος. Ο χρόνος συναναστροφής μαζί τους μπορεί να προκαλέσει παρεξηγήσεις ή ακόμα και συγκρούσεις.
  • Περιορίζουμε τις καταχρήσεις. Η περίοδος των γιορτών συνδέεται με κατανάλωση αλκοόλ και υπερβολικής ποσότητας φαγητού. Πρέπει να εντάξουμε την άσκηση στην ζωή μας και να προσέξουμε την διατροφή μας. Όλο αυτό θα βοηθήσει στην διατήρηση της φυσικής μας κατάστασης και στην αντιμετώπιση του αυξημένου στρες.
  • Να προτιμούμε να περνάμε τον χρόνο των εορτών με ανθρώπους που αισθανόμαστε πραγματικά οικεία γιατί είναι αυτοί που θα μας γεμίσουν με τα θετικά συναισθήματα.
  • Να μην επηρεαζόμαστε από την εμπορευματοποίηση του κλίματος ευτυχίας που δημιουργούν τα ΜΜΕ με ψεύτικες εικόνες. Θέτουμε την δική μας σημασία των εορτών που έχει πραγματική αξία για εμάς.
  • Μπορούμε να γίνουμε εθελοντές προσφέροντας βοήθεια και υποστήριξη σε συνανθρώπους μας.
  • Διοργανώνουμε κάτι διαφορετικό από την καθημερινότητα μας είτε με ένα σύντομο ταξίδι είτε να κάνουμε κάτι το οποίο δεν έχουμε ξανακάνει.

Αν παρόλα αυτά νιώσει κανείς ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί τόσο τα συναισθήματά του όσο και την ψυχική φόρτιση των ημερών να μην διστάσει να απευθυνθεί σε ειδικό.

Merry everything and a happy always!!