Οριστική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

Η συμβολή της χειρουργικής στην αντιμετώπιση περιστατικών κλινικά σοβαρής παχυσαρκίας τις τελευταίες δεκαετίες είναι ανεκτίμητη. Η αξία της χειρουργικής αντιμετώπισης γιγαντώνεται από τις τεράστιες διαστάσεις που έχει λάβει η νόσος παγκοσμίως.

Η παχυσαρκία όπως πολλοί πιστεύουν δεν αποτελεί μόνο εμπόδιο στη δημιουργία ενός συγκεκριμένου αισθητικού μοντέλου. Είναι πια αποδεδειγμένα μια σοβαρή νόσος η οποία θέτει σε ρίσκο την ευζωία του ατόμου, παγιδεύοντας τον ασθενή σε έναν ατέρμονο κύκλο προβλημάτων και ταλαιπωρίας.

Πώς αντιμετωπίζεται οριστικά η παχυσαρκία;

Όταν ο ασθενής είναι υπέρβαρος ή εμφανίζει παχυσαρκία πρώτου και δευτέρου βαθμού, η αρχική προσέγγιση συνήθως είναι συντηρητική. Συγκεκριμένα, προτείνονται αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες, όπως είναι η αλλαγή της διατροφής και η ένταξη της άσκησης στο καθημερινό πρόγραμμα. Ταυτόχρονα, υπάρχουν πλέον διαθέσιμα νέα φαρμακευτικά σκευάσματα τα οποία μπορούν να συμβάλουν στην ελάττωση του σωματικού βάρους έως και 20%. Σε περιπτώσεις όμως που η συντηρητική θεραπεία αποτύχει, ιδίως σε παχυσαρκία μεγαλύτερου βαθμού ή επί πολλών συν-νοσηροτήτων, τότε η θεραπεία πρώτης γραμμής είναι η χειρουργική.

Ποιες είναι οι σύγχρονες επεμβάσεις για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας;

Οι πλέον σύγχρονες επεμβάσεις που διενεργούνται για την οριστική και ασφαλή αντιμετώπιση της παχυσαρκίας είναι οι παρακάτω:

  • Επιμήκης γαστρεκτομή (γαστρικό μανίκι/sleeve): Σε αυτή την επέμβαση αφαιρέιται το μεγαλύτερο μέρος του στομάχου. Στόχος είναι ο περιορισμός της λήψης τροφής και η πρόκληση ανορεξίας μέσω ορμονικών μηχανισμών.
  • Γαστρική παράκαμψη (γαστρικό bypass): Δημιουργείται ένας γαστρικός θύλακος μέσω του οποίου προωθείται η τροφή στο περιφερικό λεπτό έντερο. Στόχος της επέμβασης είναι ο περιορισμός της χωρητικότητας του στομάχου και κατ΄επέκταση της απορρόφησης θερμίδων.
  • Γαστρική παράκαμψη μίας αναστόμωσης (OAGB): Δημιουργείται ένας επιμήκης γστρικός θύλακος ο οποίος συνδέεται περιφερικά με το λεπτό έντερο. Στόχος της επέμβασης είναι η πρόκληση ελάχιστης απορρόφησης θερμίδων.
  • Χολοπαγκρεατική εκτροπή / επέμβαση SADI-S / επέμβαση SASI: Πρόκειται για επεμβάσεις δυσαπορροφητικού τύπου. Στόχος εδώ είναι η μεγιστοποίηση της δυσαπορρόφησης θερμίδων, η οποία επιτυγχάνεται μέσω του αποκλεισμού μεγάλου τμήματος του λεπτού εντέρου.
  • Επανεγχειρήσεις παχυσαρκίας: Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί η επανεγχείρηση της παχυσαρκίας, Οι συνηθέστεροι λόγοι μπορεί να είναι η κακή τεχνική στην πρώτη επέμβαση και η εμφάνιση επιπλοκών.

Τι να περιμένω μετά από μία επέμβαση παχυσαρκίας;

Μετά από μια σύγχρονη επέμβαση για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας από εξειδικευμένο χειρουργό παχυσαρκίας:

  • Θα πάρετε εξιτήριο μία με δύο ημέρες μετά το χειρουργείο.
  • Θα έχετε χάσει το 80 με 90% του περιττού λίπους σε διάστημα έξι μηνών.
  • Θα χρειαστεί να προβείτε σε ορισμένες αλλαγές στη διατροφή σας, ανάλογα με το είδος της επέμβασης στην οποία έχετε υποβληθεί.
  • Συνιστάται να εντάξετε την ήπια άσκηση στο καθημερινό σας πρόγραμμα.
  • Θα δείτε βελτίωση ή θα αντιμετωπίσετε πλήρως συν-νοσηρότητες της παχυσαρκίας όπως είναι ο διαβήτης τύπου 2, η υπνική άπνοια, η υπέρταση κλπ.

Μια επέμβαση παχυσαρκίας μπορεί να σας δώσει τα αποτελέσματα που προσδοκάτε, αλλά η διατήρησή τους απαιτεί και τη δική σας συμβολή. Έχοντας στο πλευρό σας εξειδικευμένους και έμπειρους ιατρούς μπορείτε βελτιώσετε σημαντικά την καθημερινότητά σας με ασφάλεια.