Παθήσεις παχέος εντέρου και ορθού: Ο ρόλος του εξειδικευμένου χειρουργού στη θεραπευτική αντιμετώπιση

Οι χειρουργικές παθήσεις του παχέος εντέρου και ορθού είναι ποικίλες και αποτελούν, όχι σπάνια, πρόκληση για το χειρουργό που καλείται να τις αντιμετωπίσει. Παρόλα αυτά, τόσο οι καλοήθεις όσο και οι κακοήθεις παθήσεις του παχέος εντέρου και ορθού μπορούν να αντιμετωπισθούν επιτυχώς από τον εξειδικευμένο χειρουργό. Σημαντικό να τονιστεί ότι ενώ το κεντρικό πρόσωπο στην αντιμετώπιση αυτών των παθήσεων είναι ο χειρουργός παχέος εντέρου, ορθού και πρωκτού (Colorectal Surgeon) είναι απαραίτητη η συνεργασία και συμμετοχή ιατρών άλλων ειδικοτήτων στα πλαίσια Διεπιστημονικών Ομάδων (Multidisciplinary Teams).

 

Κακοήθεις παθήσεις του παχέος εντέρου και ορθού

Αναφορικά με τις κακοήθεις παθήσεις του παχέος εντέρου και ορθού τη Διεπιστημονική Ομάδα αντιπροσωπεύει το Ογκολογικό Συμβούλιο, το οποίο και αποτελείται κυρίως από τον εξειδικευμένο Χειρουργό, Ογκολόγο, Ακτινοθεραπευτή, Ακτινοδιαγνώστη και Παθολοανατόμο. Ειδικότερα στον καρκίνο του ορθού κομβικό ρόλο παίζει η Μαγνητική Τομογραφία με Πρωτόκολλο Ορθού πάνω στην οποία βασίζεται ολόκληρος ο σχεδιασμός θεραπείας αυτής της νόσου. Η προσθήκη σύγχρονων πρωτοκόλλων θεραπείας, όπως χημειοθεραπείας, ακτινοθεραπείας και ανοσοθεραπείας έχει αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά επιβίωσης και ίασης τόσο στον καρκίνο του ορθού όσο και στον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Από την άλλη μεριά, οι εξελίξεις της τεχνολογίας, όπως η Ρομποτική Χειρουργική, η Διορθική Ενδοσκοπική Χειρουργική, που αποτελούν μετεξελίξεις της λαπαροσκοπικής χειρουργικής έχουν δώσει τη δυνατότητα στο χειρουργό παχέος εντέρου και ορθού να βελτιώσει όχι μόνο τα ογκολογικά αλλά και τα λειτουργικά αποτελέσματα σε ασθενείς με καρκίνο του ορθού, αυξάνοντας τα ποσοστά διατήρησης του ορθού (ως αποθηκευτικός χώρος), των σφιγκτήρων μυών καθώς και των νεύρων της πυέλου που σχετίζονται με τη σεξουαλική, στυτική λειτουργία και τη λειτουργία της ουροδόχου κύστης. Παράλληλα, με τη βοήθεια σύγχρονων θεραπευτικών πρωτοκόλλων και της προηγμένης τεχνολογίας, μειώνεται σημαντικά και η πιθανότητα μόνιμης κολοστομίας (παρά φύση έδρας) με αποτέλεσμα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Η χρήση της προηγμένης τεχνολογίας αλλά και της συσσωρευμένης κλινικής γνώσης έχει βελτιώσει σημαντικά και τα άμεσα μετεγχειρητικά αποτελέσματα στον καρκίνο του παχέος εντέρου και ορθού. Ενδεικτικά, η χρήση της αγγειογραφίας φθορισμού (ICG) έχει μειώσει τα ποσοστά αναστομωτικής διαφυγής άρα και την πιθανότητα υποτροπής της νόσου και μόνιμης ειλεοστομίας ή κολοστομίας (παρά φύση έδρας) όπως και η εισαγωγή εξελιγμένων πρωτοκόλλων προεγχειρητικής προετοιμασίας.

Καλοήθεις παθήσεις παχέος εντέρου και ορθού

Όσον αφορά τις καλοήθεις παθήσεις του παχέος εντέρου και ορθού αυτές αφορούν τρεις κυρίως κατηγορίες:

  1. Χρόνιες Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου
  2. Εκκολπωματική Νόσο του Παχέος Εντέρου
  3. Παθήσεις του Πυελικού Εδάφους (συμπεριλαμβανομένων και των λειτουργικών παθήσεων του παχέος εντέρου)

Χρόνιες Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου

Και εδώ ο ρόλος των Διεπιστημονικών Ομάδων (Multidisciplinary Teams) είναι κεντρικός και δίνει τα καλύτερα κλινικά αποτελέσματα. Ένα αναμφισβήτητο παράδειγμα αποτελούν οι Χρόνιες Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου, όπου η εισαγωγή εξειδικευμένων φαρμάκων στην αντιμετώπιση αυτών των νοσημάτων έχει μειώσει τα περιστατικά που χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η συνεργασία μεταξύ Γαστρεντερολόγου και εξειδικευμένου χειρουργού παχέος εντέρου και ορθού στα πλαίσια διεπιστημονικής ομάδας να είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική για τη λήψη των επιστημονικά τεκμηριωμένων αποφάσεων.

Εκκολπωματική Νόσο του Παχέος Εντέρου

Ο εξειδικευμένος χειρουργός παχέος εντέρου, ορθού και πρωκτού αποτελεί επίσης και τον ειδικευμένο χειρουργό, ο οποίος καλείται να δώσει κατευθυντήριες γραμμές βασισμένες στην εξειδικευμένη επιστημονική γνώση, που αφορούν τη χειρουργική ή μη αντιμετώπιση της εκκολπωματικής νόσου του παχέος εντέρου αφού προηγηθεί η ενημέρωση του/της ασθενούς, ο οποίος/α θα λάβει και την τελική απόφαση.

Παθήσεις Πυελικού Εδάφους

Οι Παθήσεις του Πυελικού Εδάφους (συμπεριλαμβανομένων και των λειτουργικών παθήσεων του παχέος εντέρου), όπου ο χειρουργός παχέος εντέρου και ορθού εμπλέκεται στη αντιμετώπισή τους, περιλαμβάνουν μια σειρά από παθήσεις, όπως η πρόπτωση του ορθού, η ακράτεια όπως και κάποιες χρόνιες καταστάσεις, όπως ο χρόνιος πυελικός πόνος και η χρόνια δυσκοιλιότητα. Και ενώ η πρόπτωση του ορθού χρήζει χειρουργικής αποκατάστασης είτε με λαπαροσκοπική είτε με την προηγμένη ρομποτική χειρουργική, η ακράτεια των κοπράνων μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη νευροδιέγερση των ιερών νεύρων, μία ελάχιστα επεμβατική θεραπευτική μέθοδο. Αυτή η μέθοδος έχει κερδίσει έδαφος τις τελευταίες δεκαετίες με ποσοστά επιτυχίας που αγγίζουν το 90%.

Τέλος, να αναφέρω τις παθήσεις του πρωκτού, όπου ο εξειδικευμένος χειρουργός παχέος εντέρου, ορθού και πρωκτού μπορεί να προσφέρει θεραπευτικές λύσεις σε παθήσεις που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής, όπως η αιμορροΐδοπάθεια, τα συρίγγια του πρωκτού, η ραγάδα του πρωκτού και η κύστη κόκκυγος. Και εδώ η τεχνολογία προσφέρει σύγχρονες και ελάχιστα επεμβατικές λύσεις, αφού δίνεται η δυνατότητα στο χειρουργό να αντιμετωπίσει αυτές τις παθήσεις με διατήρηση του δέρματος της περιοχής καθώς και διατήρηση της ακεραιότητας των σφιγκτήρων μυών και κατά συνέπεια της ικανότητας ελέγχου των κενώσεων. Μέθοδοι όπως οι τεχνικές HALO Rafaelo και LHP για την αντιμετώπιση της αιμορροΐδοπάθειας, VAAFT, Fistura και SiLaC για την αντιμετώπιση των συριγγίων, EPSiT για την αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγος και Botox για την αντιμετώπιση της ραγάδας πρωκτού έχουν διευρύνει το οπλοστάσιο της αντιμετώπισης αυτών των καλοηθών παθήσεων προς όφελος των ασθενών.

Συμπερασματικά

Συνοψίζοντας, η σύγχρονη θεραπεία αυτών των παθήσεων του παχέος εντέρου, ορθού και πρωκτού πρέπει να είναι εξατομικευμένη ενώ απαιτείται εξειδικευμένη γνώση, συγκρότηση Διεπιστημονικών Ομάδων και εφαρμογή σύγχρονης τεχνολογίας.

Ο χειρουργός παχέος εντέρου, ορθού και πρωκτού αποτελεί τον εξειδικευμένο επιστήμονα που βρίσκεται στο κέντρο όλων αυτών.