Θεραπεία αιμορροΐδων με την ελάχιστα επεμβατική μέθοδο υπερήχων H.A.L./R.A.R.

Ένας στους δύο ενηλίκους υποφέρει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του από αιμορροΐδες. Το αρχικό σύμπτωμα είναι συνήθως η αιμορραγία ενώ μπορεί να συνυπάρχει και άλγος, κνησμός στην περιοχή του πρωκτού και έκκριση βλέννης. Οι προχωρημένου βαθμού (3ου – 4ου βαθμού) αιμορροΐδες έχουν πιο θορυβώδη εικόνα. Πρόκειται για μια άκρως ενοχλητική κατάσταση και οφείλεται κυρίως στην καθιστική ζωή, την κακή διατροφή, την δυσκοιλιότητα, την εγκυμοσύνη κ.ά. Κάθε αιμορραγία από το ορθό δεν συνεπάγεται απαραίτητα αιμορροϊδοπάθεια και γι’ αυτό το λόγο χρειάζεται, πριν την οριστική διάγνωση και αντιμετώπιση, να προηγείται ενδοσκοπικός έλεγχος με κολονοσκόπηση.

Με βασικό στόχο την ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου (εύρημα συχνό μετά τη διενέργεια παλαιότερων χειρουργικών μεθόδων), έχει αναπτυχθεί και εφαρμοσθεί, ήδη από το 1995, μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος με τη χρήση υπερήχων. Στην Ελλάδα, εφαρμόζεται με επιτυχία πάνω από δέκα χρόνια. Φέρει την ονομασία H.A.L./R.A.R. (Hemorroidal Artery Ligation / Recto Anal Repair). Η συγκεκριμένη μέθοδος έχει τα πλεονεκτήματα της ελαχιστοποίησης του πόνου, της γρήγορης και οριστικής λύσης του προβλήματος και της ταχύτερης επιστροφής του ασθενούς στην καθημερινότητα του. Η απουσία του μετεγχειρητικού πόνου στηρίζεται ουσιαστικά στο γεγονός ότι δε γίνεται καμία τομή και η αποκατάσταση γίνεται μακρόθεν και προς τα έσω της οδοντωτής γραμμής, χωρίς τη χρήση νυστεριού.

Η μέθοδος στηρίζεται στο απλό σκεπτικό της διακοπής παροχής αίματος στο αιμορροϊδικό πλέγμα. Με την ειδική συσκευή υπερήχων, εντοπίζουμε τις θέσεις των αιμορροϊδικών αρτηριών και αποκόπτουμε την υπερτροφοδότηση της περιοχής, με τη χρήση εσωτερικών ραμμάτων (τεχνική H.A.L.). Αποτέλεσμα αυτού, είναι η συρρίκνωση τους σε 4-6 εβδομάδες, μετά την χειρουργική επέμβαση. Σε ασθενείς με προπίπτοντα βλεννογόνο ορθού, λόγω χρονιότητας, εφαρμόζεται μια παραλλαγή της μεθόδου (τεχνική R.A.R.), με εξαιρετικά αποτελέματα.

Ο πόνος είναι ελάχιστος έως ανύπαρκτος, η επέμβαση διαρκεί, κατά μέσο όρο, περίπου μισή ώρα (20-40 λεπτά) και ο ασθενής μπορεί μετά από λίγες ώρες να σηκωθεί, να περπατήσει και -υπό προϋποθέσεις- να πάρει εξιτήριο. Τα αποτελέσματα της μεθόδου έχουν, επίσης, καταδείξει αποφυγή μετεγχειρικών στενώσεων και αιμορραγιών. Τόσο η διεθνής βιβλιογραφία, όσο και η δική μας εμπειρία καταγράφει ποσοστό επιτυχίας της τεχνικής που ξεπερνά το 95% σε μεγάλο αριθμό περιστατικών.

Τέλος, μια νέα πρωτοποριακή μέθοδος στη θεραπεία της νόσου έχει προκύψει από την εξέλιξη της τεχνολογίας, με το νέο ασύρματο μηχάνημα υπερήχων TRILOGY. Συνδυάζει όλα τα αποδεδειγμένα πλεονεκτήματα της μεθόδου με τους υπερήχους, με την ευελιξία της ασύρματης τεχνολογίας και ουσιαστικά αποτελεί την τρίτη και πιο εξελιγμένη γενιά των υπερήχων. Αποτελεί ιδανική λύση στις περιπτώσεις εκείνες, εκτάκτων περιστατικών αιμορροϊδοπάθειας.