Xειρουργική αντιμετώπιση, η οριστική λύση στην παχυσαρκία

Η παχυσαρκία αποτελεί μάστιγα της σύγχρονης εποχής με σοβαρές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, προκαλώντας πληθώρα προβλημάτων και μειώνοντας σημαντικά το προσδόκιμο επιβίωσης. Η ποιότητα ζωής του ατόμου υποβαθμίζεται, αφού απλές καθημερινές δραστηριότητες καθίστανται απαιτητικές. Η νόσος επιδρά επίσης σημαντικά και στη ψυχολογία του ατόμου, προκαλώντας, σε πολλές περιπτώσεις, ψυχολογικές διαταραχές ή αίσθημα κοινωνικής απομόνωσης.

Ως παχύσαρκος χαρακτηρίζεται ο ασθενής, του οποίου ο δείκτης μάζας σώματος (γνωστός και ως BMI), ο οποίος υπολογίζεται διαιρώντας το βάρος με το ύψος του ατόμου στο τετράγωνο, ξεπερνά το 35.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, η νόσος δεν δύναται να αντιμετωπιστεί με συντηρητικές μορφές θεραπείας, όπως εξατομικευμένα διατροφικά πλάνα ή αυξημένη σωματική άσκηση. Ωστόσο, η πρόληψη, η καθημερινή φυσική δραστηριότητα και η διατήρηση μίας ισορροπημένης διατροφής, βοηθούν σημαντικά στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους.

Προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία

Πληθώρα νοσημάτων συσχετίζονται άμεσα με την παχυσαρκία, κάνοντας επιτακτική την έγκαιρη και οριστική θεραπεία της νόσου.

  • Καρδιαγγειακές παθήσεις: Ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών συμβαμάτων (έμφραγμα, υπερτασική κρίση, καρδιακή ανεπάρκεια) εκτινάσσεται σε παχύσαρκα άτομα.
  • Καρκίνος: Η παχυσαρκία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με συγκεκριμένα είδη καρκίνου, μεταξύ των οποίων:
  • Καρκίνος ενδομητρίου
  • Καρκίνος οισοφάγου
  • Καρκίνος ωοθηκών
  • Καρκίνος παχέος εντέρου
  • Καρκίνος προστάτη
  • Καρκίνος μαστού
  • Σακχαρώδης διαβήτης ΙΙ: Η πλειοψηφία των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη ΙΙ είναι παχύσαρκα άτομα, ενώ παρατηρείται ότι μετά από απώλεια βάρους, η πάθηση βελτιώνεται ή και θεραπεύεται.
  • Αρτηριακή υπέρταση.
  • Φλεβική ανεπάρκεια
  • Άπνοια στον ύπνο
  • Οστεοαρθρίτιδα
  • Υπερτριγλυκεριδαιμία / υπερχοληστερολαιμία: Η νόσος προκαλεί αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, με συνέπεια αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων.
  • Διαταραχές γονιμότητας: Το περιττό σωματικό βάρος δυσχεραίνει την πιθανότητα κύησης ανεξαρτήτως ηλικίας.

Πώς αντιμετωπίζεται η παχυσαρκία;

Οι συντηρητικές μορφές θεραπείας δεν προσφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα σε μόνιμη βάση, βοηθώντας μονάχα στη μερική και παροδική απώλεια κιλών. Συνεπώς, η χειρουργική της παχυσαρκίας αποτελεί τη βέλτιστη και ενδεδειγμένη λύση, προσφέροντας οριστική θεραπεία στη νόσο.

Η χειρουργική της παχυσαρκίας αποτελεί σύγχρονο και διαρκώς εξελισσόμενο τομέα της ιατρικής επιστήμης, με λιγότερο επεμβατικές μεθόδους και συντομότερους χρόνους αποκατάστασης. Οι νέες χειρουργικές τεχνικές ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών και χαρίζουν θεαματικά αποτελέσματα.

Ποιες είναι οι χειρουργικές τεχνικές αντιμετώπισης της παχυσαρκίας;

Οι χειρουργικές τεχνικές αντιμετώπισης της παχυσαρκίας επιλέγονται βάσει των εξατομικευμένων αναγκών του ασθενούς. Ένας έμπειρος χειρουργός παχυσαρκίας, μέσω μίας αναλυτικής εκτίμησης της εκάστοτε περίπτωσης, θα προτείνει την κατάλληλη τεχνική.

Μεταξύ των πιο αποτελεσματικών χειρουργικών μεθόδων κατατάσσονται οι εξής:

  1. Γαστρική Παράκαμψη: Η γαστρική παράκαμψη ή αλλιώς γαστρικό bypass χαρακτηρίζεται ως μία από τις αποτελεσματικότερες τεχνικές αντιμετώπισης της παχυσαρκίας. Η επέμβαση προσφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα με απόλυτη ασφάλεια και ελάχιστο κίνδυνο επιπλοκών. Κατά την τεχνική αυτή, παρακάμπτεται το αρχικό τμήμα του γαστρεντερικού συστήματος, με στόχο τη μειωμένη πρόσληψη τροφής και την ελαττωμένη απορρόφηση θερμίδων.
  2. Μίνι Γαστρική Παράκαμψη: Η μίνι γαστρική παράκαμψη, γνωστή και ως γαστρική παράκαμψη μίας αναστόμωσης, αποτελεί ίσως την πιο ελπιδοφόρα τεχνική τροποποίηση της γαστρικής παράκαμψης για περιπτώσεις κλινικά σοβαρής παχυσαρκίας. Είναι ταχύτερη, ασφαλέστερη και εξαιρετικά αποτελεσματική στην ταχεία απώλεια βάρους και στη θεραπεία των συνοδών προβλημάτων.
  3. Επιμήκης Γαστρεκτομή: Η επιμήκης γαστρεκτομή ή γαστρικό μανίκι διενεργείται με αφαίρεση του μεγαλύτερου τμήματος του στομάχου, αγγίζοντας έως και το 85% αυτού, πετυχαίνοντας εξαιρετικά αποτελέσματα στην πλειοψηφία των ασθενών.
  4. Χολοπαγκρεατική εκτροπή: Η μέθοδος κατατάσσεται στις επεμβάσεις καθαρά δυσαπορροφητικού τύπου, προσφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα, ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ανάπτυξης μεταβολικών προβλημάτων. Ως εκ τούτου, ο ασθενής είναι αναγκαίο να παρακολουθείται συστηματικά από τον θεράποντα ιατρό.
  5. Επανεγχειρήσεις παχυσαρκίας: Οι επανεγχειρήσεις παχυσαρκίας προσφέρουν τη δυνατότητα διόρθωσης προηγούμενων, παλαιού τύπου επεμβάσεων (π.χ. γαστρικός δακτύλιος), δίνοντας την επιθυμητή, οριστική θεραπεία στην νόσο.

Η παχυσαρκία αποτελεί μία νόσο που δεν επηρεάζει μόνο την εξωτερική εμφάνιση του ασθενούς, αλλά ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία του, επηρεάζοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής του. Η έγκαιρη αντιμετώπιση της νόσου κρίνεται αναγκαία με στόχο:

  • Την σταθερή απώλεια κιλών και τη διατήρησή της στο πέρασμα του χρόνου
  • Τη θεραπεία ή πρόληψη εμφάνισης σοβαρών νοσημάτων που συνοδεύουν την παχυσαρκία
  • Τη δραματική βελτίωση της καθημερινότητας του ατόμου