Αιμορροΐδες

H αιμορροϊδοπάθεια είναι μια από τις συχνότερες παθήσεις που βλέπουμε στο χειρουργικό ιατρείο. Περισσότεροι από τους μισούς υγιείς ανθρώπους, θα αναπτύξουν συμπτώματα σχετιζόμενα με αιμορροΐδες μετά τα 30.

Αρκετοί άνθρωποι έχουν συμπτώματα για πολύ καιρό πριν επισκεφτούν τον ιατρό για πρώτη φορά. Οι αιμορροΐδες είναι φυσιολογικοί ανατομικοί σχηματισμοί, φλεβικά «μαξιλάρια» στην έξοδο του πρωκτού, με ποικίλο φυσιολογικό ρόλο.

Γενικά διακρίνονται σε εξωτερικές και εσωτερικές:

  • Οι εξωτερικές αιμορροΐδες αναπτύσσονται στο δέρμα του πρωκτού. Συνήθως δεν προκαλούν πόνο και ο ασθενής αντιλαμβάνεται την ύπαρξη τους όταν ψηλαφήσει σταδιακά μια δερματική διόγκωση. Σε μερικές περιπτώσεις, ειδικά σε καταστάσεις έντονης πίεσης στις κενώσεις, μέσα στην εξωτερική αιμορροΐδα μπορεί να δημιουργηθεί ένα πήγμα αίματος (θρόμβωση). Αυτή η κατάσταση τότε προκαλεί πολύ έντονο πόνο και καλό είναι να απευθυνθεί άμεσα στο χειρουργό.
  • Οι εσωτερικές αιμορροΐδες βρίσκονται μέσα στον πρωκτικό σωλήνα. Τα συχνότερα συμπτώματα είναι η αιμορραγία και η πρόπτωση κατά την κένωση. Συνήθως δεν προκαλούν πόνο. Πολλοί ασθενείς αποδίδουν τη χρόνια απώλεια αίματος σε αιμορροΐδες. Καλό είναι όμως να επισκεφθούν το χειρουργό προς αποκλεισμό άλλων αιτίων αιμορραγίας.

Αίτια της δημιουργίας αιμορροϊδοπάθειας

Τα αιτία δημιουργίας της αιμορροϊδοπάθειας ποικίλουν. Παράγοντες οι οποίοι φαίνεται να συντελούν στην εμφάνιση συμπτωμάτων είναι:

  • Χρόνια δυσκοιλιότητα
  • Εγκυμοσύνη
  • Παραμονή στην τουαλέτα για πολύ ώρα (π.χ. λόγω διαβάσματος)
  • Πίεση/δυσκολία κατά την αφόδευση
  • Προχωρημένη ηλικία
  • Υπερβολική χρήση καθαρκτικών ή κλυσμάτων
  • Οικογενειακό ιστορικό

Συνδυασμός αυτών των παραγόντων δημιουργεί συνθήκες πίεσης στους ιστούς του πρωκτού, εγκλωβισμό-συσσώρευση αίματος εντός των αγγείων των αιμορροΐδων, διάταση και πρήξιμο αυτών και, τελικά, και αιμορραγία. Επιπλέον όταν η τάση και η πίεση συνεχίζουν, οι ιστοί που συγκρατούν τις αιμορροΐδες χαλαρώνουν και προπίπτουν (βγαίνουν δηλαδή έξω από τον πρωκτικό δακτύλιο).

Ποια είναι τα συμπτώματα των αιμορροΐδων;

Τα κύρια συμπτώματα των αιμορροΐδων είναι:

  • Αιμορραγία κατά την κένωση
  • Πρόπτωση προς τα έξω των αιμορροΐδων κατά την κένωση
  • Κνησμός-φαγούρα της περιοχής
  • Πόνος
  • Πρήξιμο του δέρματος του σφιγκτήρα και ψηλαφητή επίπονη μάζα

Αν έχετε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα ή συνδυασμό αυτών είναι πιθανό να οφείλονται σε αιμορροΐδες.

Πώς αντιμετωπίζονται οι αιμορροΐδες;

Η αντιμετώπιση των αιμορροϊδων είναι σε πρώτη φάση συντηρητική. Εφόσον τα συμπτώματα είναι ήπια, μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά με αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες και φαρμακευτική αγωγή. Η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες είναι, συνήθως, απαραίτητη πάντα. Σε περιπτώσεις πιο έντονων ενοχλήσεων, τα υδρόλουτρα με χλιαρό νερό μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση σε κάποιον βαθμό.

Επί επιμονής των συμπτωμάτων ή επί αποτυχίας της συντηρητικής αντιμετώπισης, έχει θέση η χειρουργική παρέμβαση. Η επιλογή της κατάλληλης χειρουργικής προσέγγισης θα γίνει από τον χειρουργό βάσει συμπτωμάτων, ηλικίας και ιστορικού. Είναι λάθος να θεωρούμε ότι είναι κατάλληλη η ίδια τεχνική για όλους τους ασθενείς και για όλους τους τύπους των αιμορροΐδων.

Οι χειρουργικές επιλογές σήμερα συμπεριλαμβάνουν:

  • Απολίνωση των αιμορροϊδικών αγγείων με δακτυλίους (banding)
  • Απολίνωση με την βοήθεια υπερηχογραφικής καθοδήγησης (μέθοδος THD)
  • Αιμορροιδεκτομή / αιμορροϊδοπηξία με κυκλικό αναστομωτήρα (μέθοδος PPH)
  • Εκτομή με χρήση laser (μέθοδος HeLP), αιμορροϊδοπλαστική (LHP) ή χρήση μεθόδου RF (Rafaelo)
  • Κλασική αιμορροϊδεκτομή με διαθερμία ή ενεργειακό ψαλίδι (π.χ. Ligasure) για μεγάλους αιμορροϊδικούς όζους.

Ο χειρουργός σας είναι ο μόνος κατάλληλος να σας εξηγήσει τις λεπτομέρειες αναλυτικά βάσει της επιλογής θεραπευτικής προσέγγισης.

Πόσο καιρό πρέπει να μείνω στο νοσοκομείο μετά το χειρουργείο αιμορροΐδων; Θα πονάω;

Στις περισσότερες περιπτώσεις ο ασθενής παίρνει εξιτήριο την ίδια μέρα, μερικές μόλις ώρες μετά το χειρουργείο. Οι περισσότερες από τις τεχνικές που αναφέρουμε παραπάνω είναι ανώδυνες, προκαλώντας ήπια μόνο ενόχληση και όχι ουσιαστικά πόνο.

Αρκετοί ασθενείς περιγράφουν βέβαια ένα συναίσθημα πρηξίματος ή βάρους και όχι πόνου χαμηλά στην λεκάνη. Η επιστροφή πάντως στις καθημερινές δραστηριότητες είναι εφικτή μετά το πρώτο 24-48ωρο. Οι νεότερες τεχνικές δεν έχουν καμία σχέση με την παλαιότερη εποχή όπου γινόταν μόνο εκτομές, με σημαντικό πόνο μετεγχειρητικά.

Υπάρχει συσχέτιση μεταξύ αιμορροΐδων και καρκίνου;

Όχι, δεν υπάρχει. Επειδή όμως είναι πιθανό τα συμπτώματα των δύο παθήσεων να παρομοιάζουν (αιμορραγία, ψηλαφητή μάζα, κνησμός, πόνος), καλό θα είναι πάντα να γίνεται φυσική εξέταση από το χειρουργό προς αποκλεισμό άλλων παθήσεων.

Πολλοί ασθενείς αφήνουν τα συμπτώματα να υπάρχουν για καιρό, αποδίδοντας τα σε αιμορροΐδες, όμως είναι υποχρεωτικό κάποιος να εξετάζεται από κάποιον ιατρό (ιδανικά εξειδικευμένο στην περιοχή του πρωκτού) για την διερεύνηση της αιτίας των συμπτωμάτων αυτών.

Μην βασίζεστε απλά σε φαρμακευτικά σκευάσματα ή θεραπείες αμφιβόλου ποιότητος, βασιζόμενοι στο διαδίκτυο ή επειδή τις χρησιμοποίησαν γνωστοί και φίλοι σας.