Σύγχρονη Χειρουργική του Ήπατος

Το ήπαρ είναι το μεγαλύτερο συμπαγές όργανο του σώματος και επιτελεί δεκάδες διαφορετικές ζωτικές λειτουργίες για τον οργανισμό. Η Χειρουργική του Ήπατος περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα ενδείξεων και επεμβάσεων, έως και την μεταμόσχευση για τη θεραπεία της ηπατικής ανεπάρκειας. Παθήσεις του ήπατος που μπορεί να αντιμετωπίζονται χειρουργικά περιλαμβάνουν:

Καλοήθεις Παθήσεις

  • Κύστεις
  • Καλοήθη Νεοπλάσματα
  • Τραύμα του ήπατος

Κακοήθεις Παθήσεις

  • Πρωτοπαθής Καρκίνος, ο οποίος προέρχεται από στοιχεία του ίδιου του ήπατος. Αυτά είναι τα ηπατικά κύτταρα (Ηπατοκυτταρικός Καρκίνος ή Ηπάτωμα) και τα Χοληφόρα Αγγεία (Χολαγγειοκαρκίνωμα).
  • Μεταστατικός Καρκίνος. Είναι ο καρκίνος που προέρχεται από κάποιο άλλο όργανο και στη συνέχεια διασπείρεται και αναπτύσσεται στο ήπαρ, δηλαδή δημιουργεί μια μετάσταση.

Η συχνότερη χειρουργική επέμβαση στο ήπαρ είναι η Ηπατεκτομή, κατά την οποία αφαιρείται ένα μέρος του ήπατος. Οι Ηπατεκτομές πραγματοποιούνται με ανοιχτή επέμβαση, λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά ανάλογα με την θέση και το μέγεθος της βλάβης, αλλά με γνώμονα πάντα την ασφάλεια του ασθενούς και το υπέρτερο ογκολογικό αποτέλεσμα. Το εύρος μιας ηπατεκτομής μπορεί να ποικίλλει από σχετικά μικρές τοπικές εκτομές έως εκτεταμένες μείζονες επεμβάσεις, με στόχο την πλήρης εξαίρεση ενός όγκου και ταυτόχρονη διατήρηση όσον το δυνατόν μεγαλύτερου φυσιολογικού ηπατικού ιστού. Είναι γνωστή από την αρχαιότητα η μοναδική ιδιότητα του ήπατος να «αναγεννάται» όπως περιγράφει ο μύθος του Προμηθέα. Εκείνο που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι ότι το ήπαρ έχει την ικανότητα να υπερτρέφεται στην περίπτωση που εξαιρεθεί ένα μεγάλο μέρος του, ώστε το όργανο που παραμένει να ανταπεξέρχεται στις ανάγκες του οργανισμού.

Βασική παράμετρος επιτυχούς έκβασης μιας ηπατεκτομής είναι η καλή λειτουργεία του ήπατος. Ένα κατά τα άλλα υγιές ήπαρ μπορεί να λειτουργήσει ακόμα και μετά την εξαίρεση έως και 75% του οργάνου. Η δυνατότητα αυτή μειώνεται όταν συνυπάρχουν βλαπτικοί παράγοντες όπως η κίρρωση, η λιπώδης διήθηση, η επίδραση φαρμάκων κ.α. Ο εμβολισμός της Πυλαίας Φλέβας, (Portal Vein Embolization) και η ηπατεκτομή κατά στάδια (staged hepatectomy) είναι μέθοδοι που εφαρμόζονται με σκοπό να προκαλέσουν υπερτροφία μέρους του ήπατος πριν από μια εκτεταμένη ηπατεκτομή ώστε να αποφευχθεί η ηπατική ανεπάρκεια μετά το χειρουργείο.

Μετά από μια ηπατεκτομή συνιστάται να ακολουθείται ένας ισορροπημένος και υγιής τρόπος ζωής ώστε να αποφεύγονται παράγοντες που επιβαρύνουν το ήπαρ όπως η συστηματική κατανάλωση αλκοόλ, η υπερδοσολογία φαρμάκων και η πλούσια σε λίπη δίαιτα. Εκτός από τις ευεργετικές επιπτώσεις της καλής διατροφής και της άσκησης στην γενικότερη υγεία είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι είναι πιθανό κάποιοι ασθενείς να χρειαστεί υποβληθούν σε νέα θεραπεία ή ηπατεκτομή στο μέλλον.

Η χειρουργική εξειδίκευση, η συνεργασία μεταξύ των ειδικοτήτων και η σωστή επιλογή των ασθενών έχουν συμβάλει ώστε σήμερα διεθνώς άνω του 95% των ασθενών που υποβάλλονται σε επέμβαση του ήπατος να αναρρώνουν πλήρως και να έχουν μια φυσιολογική ζωή. Ασφαλώς η αναγνωρισμένη και πιστοποιημένη προϋπηρεσία του Χειρουργού Ήπατος σε υψηλού κύρους Νοσοκομεία με ιατροτεχνολογικο εξοπλισμό αιχμής, η διάρκεια της προϋπηρεσίας αλλά και το επίπεδο αυτής και η συμβολή του στη διεθνή βιβλιογραφία είναι στοιχεία απαραίτητα προκειμένου να αναπαραχθούν τα ως άνω αναφερόμενα αποτελέσματα.