Στερεοτακτική Βιοψία Μαστού

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΕΡΕΟΤΑΚΤΙΚΗ ΒΙΟΨΙΑ ΜΕ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΑΝΑΡΡΟΦΗΣΗΣ ΚΕΝΟΥ;

Στερεοτακτική βιοψία με μηχανισμό αναρρόφησης κενού είναι μια ασφαλής και ελάχιστα επεμβατική διαδικασία κατά την οποία ένα τμήμα ιστού αφαιρείται από το μαστό για εκτίμηση.

Μέσα από μια μικρή τομή του δέρματος μια ειδική βελόνα βιοψίας εισέρχεται στο μαστό και χρησιμοποιώντας μηχανισμό αναρρόφησης, λαμβάνονται αρκετά τμήματα ιστού. Τα τμήματα που λαμβάνονται κατά τη διαδικασία στέλνονται στο

Παθολογοανατομικό Εργαστήριο προς εξέταση.

Η όλη διαδικασία πραγματοποιείται υπό μαστογραφική καθοδήγηση. Οι μαστογραφικές εικόνες επιτρέπουν στον ακτινοδιαγνώστη που πραγματοποιεί τη βιοψία, να επιβεβαιώσει ότι η βελόνα είναι τοποθετημένη στη σωστή θέση.

Η στερεοτακτική βιοψία αποτελεί μια εναλλακτική μέθοδο της χειρουργικής βιοψίας. Με τη χρήση της τομοσύνθεσης γίνεται ακριβής εντόπιση της περιοχής ενδιαφέροντος και λαμβάνονται τμήματα ιστού μόνο από αυτή.

Πραγματοποιείται με τη χρήση τοπικής αναισθησίας.

ΠΩΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΕΡΕΟΤΑΚΤΙΚΗ ΒΙΟΨΙΑ;

Την παραμονή της βιοψίας

Είναι σημαντικό να ενημερώσετε το τμήμα διενέργειας της βιοψίας:

  • Αν παίρνετε οποιαδήποτε αντιπηκτική αγωγή. Ο ακτινοδιαγνώστης που θα διενεργήσει τη βιοψία θα επικοινωνήσει με τους θεράποντες ιατρούς για να καθοριστεί αν είναι ασφαλής η προσωρινή διακοπή της εν λόγω αγωγής.
  • Αν είστε ή μπορεί να είστε έγκυος. Κατά τη διάρκεια της βιοψίας, που γίνεται υπό μαστογραφική καθοδήγηση, χρησιμοποιείται μια μικρή δόση ακτινοβολίας.
  • Είναι σημαντικό να φέρετε μαζί σας τις προηγούμενες απεικονιστικές εξετάσεις πριν από την ορισθείσα ημέρα της βιοψίας.

Την ημέρα της βιοψίας

  • Ενημερώνετε τον ακτινοδιαγνώστη που θα διενεργήσει τη βιοψία, αν έχετε κάποια αλλεργία, ειδικά στα τοπικά αναισθητικά και τοπικά αντισηπτικά φάρμακα.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΤΕΡΕΟΤΑΚΤΙΚΗΣ ΒΙΟΨΙΑΣ;

Η πλειονότητα των περιοχών ενδιαφέροντος που χρειάζονται στερεοτακτική βιοψία (μικροαποτιτανώσεις ή μικρές μάζες) είναι ανιχνεύσιμες μόνο στη μαστογραφία. Για να είναι δυνατή η διενέργεια της στερεοτακτικής βιοψίας, είναι απαραίτητη η χρήση ειδικού μαστογραφικού μηχανήματος για τον ακριβή εντοπισμό της περιοχής ενδιαφέροντος.

Σε καθιστή ή κατακεκλιμμένη θέση, ο μαστός τοποθετείται στον μαστογράφο, όπως στην κλασική μαστογραφία και πραγματοποιείται μια σειρά από μαστογραφικές λήψεις ώστε να εντοπιστεί η περιοχή ενδιαφέροντος.

Ο μαστός παραμένει πιεσμένος και ακίνητος σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Αφού πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες μαστογραφικές λήψεις, εφαρμόζεται τοπικό αντισηπτικό στο δέρμα και αναισθητοποιείται η περιοχή με τοπικό αναισθητικό που τοποθετείται εντός του μαστού. Αυτό μπορεί να δώσει μια αίσθηση τσιμπήματος που θα διαρκέσει ελάχιστα δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια, δεν θα νιώθετε σημαντικό πόνο.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, θα λαμβάνονται μαστογραφικές λήψεις ώστε να επιβεβαιωθεί η ορθή θέση του συστήματος βιοψίας και της βελόνας.Μια μικρή τομή (3-4 mm) πραγματοποιείται στο αναισθητοποιημένο δέρμα και εισέρχεται η βελόνα.

Όταν ο ακτινοδιαγνώστης είναι ικανοποιημένος από τα δείγματα που ελήφθησαν, μπορεί να τοποθετηθεί ένα ακτινοσκιερό clip από τιτάνιο (2 mm) μέσα από την ειδική βελόνα με την οποία πραγματοποιήθηκε η βιοψία. Αυτό γίνεται για να σημανθεί η περιοχή ενδιαφέροντος, ώστε να είναι ανιχνεύσιμη, αν χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Το clip είναι ασφαλές και αν δεν απαιτείται περαιτέρω επέμβαση στην περιοχή, δεν χρειάζεται να αφαιρεθεί.

Η διαδικασία ολοκληρώνεται συνήθως εντός μιας ώρας.

ΤΙ ΘΑ ΝΙΩΘΩ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ;

Θα είσαστε ξύπνια σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Ορισμένες γυναίκες μπορεί να νιώσουν μικρή ενόχληση στον αυχένα ή στην πλάτη καθώς το κεφάλι είναι στραμμένο στο πλάι, όταν ο μαστός τοποθετείται για τη βιοψία.

Κατά τη διάρκεια της τοπικής αναισθησίας, θα νιώσετε ένα μικρό τσίμπημα από τη βελόνα και μια μικρή αίσθηση καύσους από το αναισθητικό. Μπορεί να νιώσετε πίεση κατά τη διάρκεια εισόδου της βελόνας κάτι που είναι φυσιολογικό.

Η περιοχή αναισθητοποιείται σε λίγα δευτερόλεπτα.Πρέπει να είστε εντελώς ακίνητη κατά τη διάρκεια της λήψης μαστογραφιών και διενέργειας της βιοψίας. Αν αφεθεί ακτινοσκιερό clip στο μαστό και συγκεκριμένα στην περιοχή που πραγματοποιήθηκε η βιοψία, δεν είναι επώδυνο και δεν προκαλεί κάποια βλάβη. Είναι συμβατό με τον μαγνητικό τομογράφο (μπορείτε να κάνετε άφοβα μαγνητική μαστογραφία), ενώ δεν γίνεται αντιληπτό στους ανιχνευτές μετάλλων (πχ. αεροδρόμια).Θα πρέπει να αποφεύγετε έντονη σωματική κόπωση, τουλάχιστον 24 ώρες μετά τη βιοψία.

ΠΟΙΟΣ ΕΡΜΗΝΕΥΕΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ;

Ένας παθολογοανατόμος εξετάζει τα ιστοτεμαχίδια που λαμβάνονται και κάνει την τελική διάγνωση. Ο ακτινοδιαγνώστης θα συνεκτιμήσει τα αποτελέσματα με τις μαστογραφικές εικόνες ώστε να βεβαιωθεί ότι η μαστογραφική και παθολογοανατομική εικόνα ταυτίζονται.

ΟΦΕΛΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΙΝΔΥΝΩΝ

Οφέλη Στερεοτακτικής βιοψίας

  • Πρόκειται για ελάχιστα επεμβατική διαδικασία σε σχέση με τη χειρουργική βιοψία, που ολοκληρώνεται σε χρονικό διάστημα μικρότερο της 1 ώρας.
  • Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να εκτιμηθούν οι αποτιτανώσεις ή οι μάζες που δεν φαίνονται στο υπερηχογράφημα.
  • Συγκρινόμενη με τη χειρουργική βιοψία, είναι πολύ πιο οικονομική
  • Χρειάζεται ελάχιστο χρόνο ανάνηψης.
  • Δεν είναι επώδυνη διαδικασία.
  • Δεν αφήνει σημάδι στο μαστό και σε αντίθεση με τη χειρουργική βιοψία δεν διαταράσσει τη σύσταση των μαστών και δε δημιουργεί ουλές που δυσκολεύουν τη διάγνωση μελλοντικών μαστογραφιών.
  • Οι ασθενείς επανέρχονται πολύ σύντομα στις δραστηριότητές τους.

Κίνδυνοι που συναντώνται στο 1% των γυναικών

  • Κίνδυνος αιμορραγίας ή δημιουργίας αιματώματος στην περιοχή της βιοψίας.
  • Δυσφορία στην περιοχή, που όμως αντιμετωπίζεται εύκολα με ήπια αναλγητικά.
  • Σε κάθε διαδικασία που συνοδεύεται με λύση του δέρματος, ελλοχεύει ο κίνδυνος φλεγμονής. Η πιθανότητα φλεγμονής απαιτεί αντιβιοτική αγωγή, αλλά συμβαίνει σε λιγότερες από μία στις 1000 περιπτώσεις.
  • Υπάρχει μικρή πιθανότητα η διαδικασία να δώσει τελική απάντηση που δεν θα εξηγεί τη φύση της ανωμαλίας.

Περιορισμοί της στερεοτακτικής βιοψίας

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η στερεοτακτική βιοψία μπορεί να μην είναι δυνατή, όπως όταν:

  • Η περιοχή που πρέπει να ελεγχθεί βρίσκεται σε εξαιρετικά οπίσθια θέση ή ακριβώς στον οπισθοθηλαίο χώρο.
  • Ο μαστός είναι πολύ λεπτός.
  • Η περιοχή ενδιαφέροντος αποτελείται από διάσπαρτες αποτιτανώσεις, οπότε είναι δύσκολη η επικέντρωση.
  • Αν το αποτέλεσμα δεν είναι ξεκάθαρο μετά από ορθά πραγματοποιηθείσα βιοψία, είναι απαραίτητη η χειρουργική βιοψία.
  • Οι γυναίκες πρέπει να ενημερώνουν το θεράποντα ιατρό τους και τον ακτινολόγο για την περίπτωση εγκυμοσύνης.

ΣΤΕΡΕΟΤΑΚΤΙΚΗ ΒΙΟΨΙΑ ΜΑΣΤΟΥ ΣΤΟ ΜETROPOLITAN GENERAL

Στο Κέντρο Μαστού του Metropolitan General πραγματοποιείται με το κορυφαίο παγκοσμίως μαστογραφικό σύστημα Mammomat Revelation στερεοτακτική εντόπιση και βιοψία μαστού με ή χωρίς τομοσύνθεση (HD tomo biopsy) που μας επιτρέπει να στοχεύσουμε με ακρίβεια +/-1χιλιοστού, χρησιμοποιώντας την ευρείας γωνίας τομοσύνθεση (wide angle technology). Έτσι, έχουμε μεγαλύτερη ακρίβεια και μείωση του χρόνου της διαδικασίας.

Η διαδικασία γίνεται σε άνετη ειδική καρέκλα βιοψίας, με τοπική αναισθησία και ελάχιστη τομή λίγων χιλιοστών. Με το πρωτοποριακό In Spect Imaging Tool μας δίνεται η δυνατότητα ακτινοσκόπησης του δείγματος της βιοψίας σε πραγματικό χρόνο, στο ίδιο μηχάνημα, βελτιώνοντας έτσι την τεχνική της επεμβατικής διαδικασίας και συνεπώς τη συνολική άνεση της εξέτασης.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Η στερεοτακτική βιοψία είναι μια ελάχιστα επεμβατική διαγνωστική μέθοδος, που μπορεί να εφαρμοστεί στη συντριπτική πλειοψηφία των ύποπτων μαστογραφικών ευρημάτων. Εχει την ίδια διαγνωστική ακρίβεια με τη χειρουργική βιοψία, χωρίς να χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία και χωρίς να υποβάλει την εξεταζόμενη στη δυσάρεστη διαδικασία ενός χειρουργείου. Είναι λοιπόν προφανές ότι αποτελεί τη μέθοδο εκλογής ώστε να γίνει το πρώτο βήμα για την ταυτοποίηση ενός ευρήματος και την επιλογή της εξατομικευμένης θεραπείας.