Αιματουρία: ποια τα αίτια και πότε πρέπει να ανησυχήσουμε;

Η αιματουρία είναι ένα αρκετά συχνό σύμπτωμα στην καθημερινή πρακτική των ουρολόγων, 5% περίπου του γενικού πληθυσμού θα εμφανίσει στη διάρκεια της ζωής του ένα επεισόδιο αιματουρίας.

Οι καπνιστές και οι ηλικιωμένοι παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης.

aima sta oura

Η μακροσκοπική αιματουρία κατά κανόνα θορυβεί τον ασθενή και τον αναγκάζει να αναζητήσει έγκαιρα ιατρική βοήθεια.

Αντίθετα η μικροσκοπική αιματουρία συχνά δεν αξιολογείται σωστά ή και παραβλέπεται, ιδιαίτερα όταν δε συνοδεύεται από αξιόλογη συμπτωματολογία. Αυτό δυστυχώς σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερημένη διάγνωση κάποιων σοβαρών παθήσεων.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής ουρολογικής Εταιρείας το 43% των ατόμων που βλέπουν αίμα στα ούρα τους δεν αναζητούν άμεσα ιατρική βοήθεια.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ακόμη και ένα μοναδικό επεισόδιο αιματουρίας, χωρίς καμία επανάληψη, ιδιαίτερα στους υψηλού κινδύνου ασθενείς, μπορεί να υποκρύπτει κάποια σοβαρή παθολογία. Γι´ αυτό το λόγο απαιτείται πλήρης διαγνωστικός έλεγχος.

aimatouriias

Ο βασικός λόγος διερεύνησης μιας αιματουρίας είναι να αποκλείσουμε την πιθανότητα κακοήθειας στο ουροποιητικό σύστημα και πιο συχνά τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης.

Υπολογίζεται ότι 1 στους 5 ασθενείς με ορατή αιματουρία και 1 στους 12 με μη ορατή αιματουρία θα εμφανίσουν κακοήθεια στην ουροδόχο κύστη.

Οι παράγοντες που προδιαθέτουν για υψηλότερο κίνδυνο κακοήθειας είναι:

  • η ηλικία
  • το φύλο
  • το κάπνισμα
  • η ακτινοβολία στην περιοχή
  • η επαγγελματική έκθεση σε χημικά
  • η κατάχρηση αντιφλεγμονωδών και αναλγητικών

Εάν δείτε αίμα στα ούρα σας, συμβουλευθείτε άμεσα τον ουρολόγο σας.