Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού

Η 12η Μαρτίου είναι αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού. Η Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού για το 2015 είναι αφιερωμένη στην πρόληψη των νεφρικών νοσημάτων.Οι νεφροί είναι ζωτικά όργανα και χρειάζονται φροντίδα. Οι άνθρωποι πρέπει να γίνουν πιο υπεύθυνοι και πιο προσεκτικοί όσον αφορά τους κινδύνους και τον τρόπο να προστατεύουν τους νεφρούς για να προλαμβάνονται τα νεφρικά νοσήματα.

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας των νεφρών του 2015 είναι Νεφρική Υγεία για όλους και αυτό μας υπενθυμίζει ότι δεν υπάρχει παντού η ίδια αντιμετώπιση για τα νεφρικά νοσήματα. Αυτό εξαρτάται από το έθνος και από την κοινωνικοοικονομική κατάσταση των λαών. Μεγαλύτερη συχνότητα Νεφρικής Νόσου παρουσιάζεται στους λαούς με υψηλότερο βιοτικό επίπεδο και αυτό οφείλεται στην υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης Χρόνιας Νεφρικής Νόσου λόγω σακχαρώδη διαβήτη.

Στα κράτη εκείνα βέβαια με χαμηλό βιοτικό επίπεδο η Νεφρική Νόσος οφείλεται σε άλλα αίτια όπως κακή υγιεινή με αποτέλεσμα την εμφάνιση συχνών λοιμώξεων- ουρολοιμώξεων. Επηρεάζεται επίσης από την μη καθαρότητα του ύδατος, την αφυδάτωση και την κακή ποιότητα τροφής. Αυτή είναι και η αναγκαιότητα ενημέρωσης του κόσμου για μια πιο υγιεινή διαβίωση.

Το είδος της διατροφής αποτελεί πρωταρχικό παράγοντα. Η αποφυγή μεγάλων ποσοτήτων λευκωμάτων καθημερινά (καθημερινή κατανάλωση κρέατος), η μη υγιεινή παρασκευή των τροφών, η μη λήψη επαρκούς πρόσληψης νερού και όχι άλλων αναψυκτικών μπορούν να οδηγήσουν σε επηρεασμό της νεφρικής λειτουργίας.

Μια άλλη αιτία που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νεφρική βλάβη είναι η αλόγιστη λήψη φαρμάκων. Υπάρχουν φάρμακα τα οποία είναι ιδιαίτερα νεφροτοξικά υπάρχουν και φάρμακα τα οποία πολλές φορές λαμβάνονται χωρίς ιδιαίτερη προσοχή. Αυτά είναι τα απλά παυσίπονα σε μεγάλη ποσότητα και τα αντιφλεγμονώδη όταν μάλιστα υπάρχουν αρκετοί προδιαθεσικοί παράγοντες. Βελτιώνοντας τον τρόπο ζωής μας και ζώντας πιο υγιεινά μειώνουμε τον κίνδυνο της νεφρικής νόσου και την εξέλιξή της.

Σαν πρώτη κίνηση στις 12 Μαρτίου του 2015 προσκαλούμε τον καθένα να πιεί ένα ποτήρι νερό και να θυμηθεί ότι οι νεφροί είναι ζωτικά όργανα που χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα.