Σύγχρονες τεχνικές αντιμετώπισης αρθρίτιδας γόνατος: Βιολογικές θεραπείες με βλαστοκύτταρα – «νέο γόνατο κατά παραγγελία»

Ήρθε ο καιρός να γνωρίσετε από κοντά τις σύγχρονες εξελίξεις στην Ορθοπαιδική και να δώσετε μια οριστική λύση στο πρόβλημά της οστεοαρθρίτιδας. «Έξυπνες» βιολογικές θεραπείες που ανήκουν στο χώρο της Αναγεννητικής Ιατρικής, έρχονται να συμπληρώσουν το «νέο γόνατο κατά παραγγελία», που αποτελεί συνδυασμό τεχνολογίας αιχμής και ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής τεχνικής.

Η ιδιότητα των βλαστοκυττάρων να διαφοροποιηθούν σε εξειδικευμένα κύτταρα (όπως χονδροκύτταρα), τα κάνει ιδιαίτερα χρήσιμα στην Αναγεννητική Ορθοπαιδική. Τα βλαστοκύτταρα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία χόνδρινων βλαβών μπορεί να προέρχονται από το μυελό ή το λίπος. Είναι όμως προτιμότερο να προέρχονται από το μυελό, γιατί έχει αποδειχτεί ότι είναι αποτελεσματικότερα στην αντιμετώπιση χόνδρινων βλαβών.

Η προετοιμασία των βλαστοκυττάρων γίνεται με νέες, βελτιωμένες μεθόδους, μέσω μιας διαδικασίας ελάχιστου χειρισμού του βιολογικού υλικού, χωρίς άλλες προσμίξεις, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Η μέθοδός μας επιτρέπει τη γρήγορη απομόνωση βλαστοκυττάρων τα οποία είναι αποτελεσματικότερα για τη θεραπεία χόνδρινων βλαβών και απολύτως ασφαλή αφού είναι αυτόλογα.

Στην Κλινική Αναγεννητικής και Επανορθωτικής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής του Metropolitan General ακολουθείται μια πρωτοποριακή συνδυαστική βιολογική διαδικασία για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, η οποία ουσιαστικά αποτελείται από 3 στάδια:

  • Την ενεργοποίηση της άρθρωσης
  • Την έγχυση των βλαστοκυττάρων για την επιδιόρθωση της βλάβης
  • Την ενεργοποίηση των βλαστοκυττάρων μετά την έγχυσή τους με σκοπό τη μακροχρόνια λειτουργία τους

Σε περιπτώσεις όμως που η αρθρίτιδα είναι σε τελευταίο στάδιο, η επιλογή του «γόνατος κατά παραγγελία» μπορεί να προσφέρει άριστο λειτουργικό αποτέλεσμα. Ειδική απεικόνιση υπό αξονικό τομογράφο μας εξασφαλίζει την ρομποτική κατασκευή ενός νέου υλικού, που εγγυάται πλήρη αφομοίωση από τον οργανισμό και μακροβιωσιμότητα πάνω από 30 χρόνια.

Σήμερα η εξέλιξη της χειρουργικής τεχνικής και της τεχνολογίας στον τομέα της ορθοπαιδικής προσφέρει στους ασθενείς που υποβάλλονται σε ολική αντικατάσταση γόνατος:

  • Γόνατο κατά παραγγελία (εξατομικευμένη πρόθεση)
  • Γόνατο εφ’ όρου ζωής (άφθαρτο βιολογικό υλικό)
  • Μικρή τομή επέμβασης (ελάχιστη μη τραυματική τεχνική)

Με τη νέα τεχνική, μειώνεται ο χειρουργικός χρόνος, ελαχιστοποιείται η απώλεια αίματος, περιορίζεται το χειρουργικό λάθος και εξασφαλίζεται η μακροβιωσιμότητα της πρόθεσης.

Η χρήση μικρότερης τομής ελαχιστοποιεί την καταστροφή των μυών και ιστών γύρω από το τραύμα, προάγει την ταχύτατη μετεγχειρητική επούλωση, περιορίζει τον πόνο και τη διάρκεια νοσηλείας.

Το πιο σημαντικό, ελάχιστες ώρες μετά την επέμβαση, ο ασθενής κινητοποιείται, βαδίζει και σύντομα επανέρχεται στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Επομένως, ξεχάστε την ολική αρθροπλαστική του παρελθόντος, με τις τομές των 30 εκατοστών και τα υλικά τιτανίου που βάραιναν την άρθρωση και δεν άφηναν τον ασθενή να κινητοποιηθεί με ευχέρεια πριν από 6 μήνες!
Ξεχάστε και τους περιορισμούς της ηλικίας!