Επιτυχής αρθροσκοπική αντιμετώπιση block γόνατος από σπάνια αιτία

Η αρθροσκόπηση είναι η σύγχρονη μέθοδος διάγνωσης και αντιμετώπισης πλήθους παθολογικών αιτιών που εμφανίζονται σε αρθρώσεις, όπως το γόνατο, ο ώμος, η ποδοκνημική, το ισχίο, ο καρπός, ο αγκώνας, κ.ά. Πρόσφατα αντιμετωπίσαμε μία σπάνια περίπτωση, της οποίας η αιτία έχει ελάχιστες φορές περιγραφεί παγκοσμίως.

Άνδρας, ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής 26 ετών, αναφέρει τραυματισμό στο δεξί του γόνατο κατά τη διάρκεια επίσημου ποδοσφαιρικού αγώνα. Το ιστορικό του ασθενούς δεν περιέγραφε άλλο παλαιότερο τραυματισμό στην περιοχή. Άμεσα παραπονέθηκε για πόνο και πρήξιμο στο δεξί γόνατο, με έλλειμμα έκτασης (block) και χωλαίνοντας διέκοψε την αθλητική του δραστηριότητα.

Στην κλινική εξέταση παρουσίασε ύδραρθρο μικρού βαθμού, σημαντικό έλλειμμα στην έκθεση περί τις 20 μοίρες, ενώ δεν υπήρξε η υποψία για συνδεσμική ρήξη ή μηνισκική βλάβη. Η απλή ακτινογραφία ήταν φυσιολογική και ακολούθησε μαγνητική τομογραφία, η οποία περιέγραφε μία μαλακής σύστασης μάζα μπροστά από τον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο. Επίσης, επιβεβαιώθηκε η παρουσία υγρού στην άρθρωση.

Μετά την ανωτέρω διαγνωστική προσέγγιση, ο ασθενής υπεβλήθη σε αρθροσκόπηση στο δεξί γόνατο. Η προσπέλαση έγινε από τις κλασικές δύο πόρτες, την πρόσθια έξω και την πρόσθια έσω. Διεγχειρητικά επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη μάζας μαλακού ιστού, σχήματος οβάλ και με διαστάσεις περίπου 1,3 επί 19 εκατοστών, περικλειόμενη από θύλακο. Είχε μίσχο, που εξορμάται από τον υμένα του οπισθίου χιαστού συνδέσμου και προκαλούσε πρόσκρουση κατά τη διάρκεια της έκτασης γόνατος, εμπρός του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου.

Ο έλεγχος των μηνίσκων, του ιγνυακού τένοντα και του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου, απέβη αρνητικός για παθολογικά ευρήματα. Στην περιοχή της μηριαίας τροχιλίας και λογικά λόγω της πρόσκρουσης, υπήρχε χόνδρινη βλάβη. Η μάζα αυτή αφαιρέθηκε πλήρως και στη συνέχεια εστάλη για περαιτέρω ιστολογική εξέταση. Στη μικροσκοπική εξέταση αναφέρεται ότι πρόκειται για γιγαντοκυτταρικό όγκο τενοντίων ελύτρων, με παρουσία πολυπύρηνων γιγαντοκυττάρων και αρκετών μονοκυττάρων με χαμηλό δείκτη κυτταρικού πολλαπλασιασμού, που αναμειγνύονται με ζώνες κολλαγόνου.

Η ανωτέρω περίπτωση και παθολογία είναι εξαιρετικά σπάνια και αναφέρονται στην τρέχουσα βιβλιογραφία ελάχιστες αντίστοιχες περιπτώσεις. Με βάση και τα ιστοπαθολογικά ευρήματα, η τελική διάγνωση ήταν γιγαντοκυτταρικός όγκος, ο οποίος εξαρτάται από τον υμένα του οπισθίου χιαστού συνδέσμου. Η εικόνα της μαγνητικής τομογραφίας ομοιάζει με το λεγόμενο «μάτι του κύκλωπα», παθολογία που συναντάμε σε γόνατο το οποίο έχει υποβληθεί σε συνδεσμοπλαστική πρόσθιου χιαστού συνδέσμου. Ο τελικός στόχος είναι η αφαίρεση του όγκου και η έκταση του γόνατος χωρίς κανένα εμπόδιο στη μεσοκονδύλια εντομή.

Ο ασθενής ακολούθησε ομαλή μετεγχειρητική περίοδο, άμεση φόρτιση του χειρουργηθέντος σκέλους, φυσικοθεραπεία με προοδευτική ενδυνάμωση, ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας και πισίνα. Επανήλθε σε χρονικό διάστημα ενός μήνα σε πλήρη αθλητική δραστηριότητα, ενώ σε πρόσφατη κλινική εξέταση παραμένει ασυμπτωματικός και με το γόνατο σε πλήρη κινητικότητα και χωρίς ύδραρθρο.

Η χειρουργική αφαίρεση με αρθροσκόπηση είναι η θεραπεία επιλογής για την αντιμετώπιση εντοπισμένου γιγαντοκυτταρικού όγκου τενοντίων ελύτρων. Η απόφαση σαφώς σχετίζεται με τη συμπτωματολογία, την υποψία από πλευράς θεράποντος, την κλινική και διαγνωστική εικόνα του ασθενούς, αλλά και τη θέση και το μέγεθος της βλάβης. Η μαγνητική τομογραφία είναι η εξέταση εκλογής, η οποία μας απομακρύνει από άλλες κοντινές παθολογικές εικόνες. Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, η πιθανότητα υποτροπής δεν είναι συχνή, όμως είναι πιθανή. Γι’ αυτό και η παρακολούθηση του ασθενούς είναι για μακρό χρονικό διάστημα απαραίτητη.