Πότε το Ενδοαυλικό Laser πρέπει να προηγείται της σκληροθεραπείας των ευρυαγγειών;

Οι ευρυαγγείες συχνά δεν αποτελούν μόνο ένα αισθητικό πρόβλημα, αλλά αρκετές φορές εξελίσσονται, υπό προϋποθέσεις, σε ένα σοβαρό θέμα υγείας, γι’ αυτό και πρέπει κανείς να έχει την καλύτερη δυνατή ενημέρωση για τον τρόπο θεραπείας και εξάλειψής των. Η έγκαιρη και σωστή επομένως διάγνωση δύναται τις περισσότερες φορές να μας απαλλάξει οριστικά από το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Για τις περισσότερες γυναίκες οι ευρυαγγείες (spider veins) είναι ένα πρόβλημα που τις απασχολεί έντονα από την άνοιξη έως και αρχές φθινοπώρου λόγω της έντονα αντιαισθητικής εμφάνισης που προσδίδει στα πόδια η παρουσία τους! Αποτελεί ιδιαίτερα θετική εξέλιξη ότι στις μέρες μας πολύς κόσμος γνωρίζει ότι δεν αποτελούν απλά και μόνο ζήτημα αισθητικής, αλλά είναι πολύ πιθανό να σχετίζονται επίσης και με κάποιο σοβαρό ζήτημα υγείας της φλεβικής κυκλοφορίας γι’ αυτό και είναι υψίστης σημασίας να γνωρίζει κανείς την αξία του διαγνωστικού ελέγχου στην παθολογία των φλεβικών παθήσεων, αλλά και τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισής τους.

Καλό είναι επομένως να δούμε πώς τίθεται η διάγνωση καθώς και το πότε και για ποιο λόγο πρέπει να ανησυχούν οι κυρίες που έχουν ευρυαγγείες στα πόδια.

Είναι πράγματι σημαντικός ο διαγνωστικός έλεγχος;

Ο προηγούμενος έλεγχος της φλεβικής κυκλοφορίας με τη διενέργεια triplex φλεβών κάτω άκρων, πριν από την έναρξη της θεραπείας για τις ευρυαγγείες, έχει αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας εδώ και πολλά χρόνια! Κατά τη διαγνωστική αυτή εξέταση πραγματοποιείται λεπτομερή απεικόνιση και χαρτογράφηση των κιρσών καθώς και των ευρυαγγειών, αφού και οι δύο αυτές παθολογικές οντότητες ως γενεσιουργό αίτιο έχουν τη φλεβική ανεπάρκεια. Πιο συγκεκριμένα, η παρουσία ευρυαγγειών χαρακτηρίζεται ως πρώτου σταδίου φλεβική ανεπάρκεια.

Είναι δυνατή η παρουσία ευρυαγγειών χωρίς κιρσούς;

Στατιστικά, περίπου 30% των ατόμων που έχουν ευρυαγγείες δεν έχουν και φλεβικούς κιρσούς, πάσχουν όμως από ανεπάρκεια των βαλβίδων της μείζονος είτε της ελάσσονος σαφηνούς φλέβας. Σε αυτή την κατηγορία των ασθενών συνήθως δεν παρατηρείται και κάποια συμπτωματολογία. Πρέπει επομένως να αντιμετωπιστεί πρώτα επεμβατικά με το Ενδοαυλικό Laser η ανεπάρκεια των κεντρικών φλεβικών στελεχών που προκαλεί διαρκώς και σε βάθος χρόνου παλινδρόμηση του αίματος και αύξηση της φλεβικής πίεσης στα πόδια για να είναι σε θέση η επακόλουθη σκληροθεραπεία των ευρυαγγειών να έχει το αναμενόμενο, μετά το τέλος κάποιου αριθμού συνεδριών ανά 2-3 εβδομάδες, εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα! Με αυτόν τον τρόπο και ο κίνδυνος υποτροπής σε σύντομο χρονικό διάστημα είναι πολύ μικρός. Η συνήθης σύγχρονη πρακτική στα περισσότερα φλεβολογικά κέντρα ανά τον κόσμο ακολουθεί τον κανόνα ότι σε όλες τις ασθενείς με ευρυαγγείες η σκληροθεραπεία ξεκινάει με τη διενέργεια triplex φλεβών και τον αποκλεισμό της φλεβικής ανεπάρκειας.

Πότε πρέπει να ανησυχήσει κανείς βλέποντας ευρυαγγείες;

Αυξημένος βαθμός υποψίας για ύπαρξη φλεβικής ανεπάρκειας σε ασθενείς με ευρυαγγείες παρατηρείται:

  • όταν οι ευρυαγγείες είναι εκτεταμένες και διάσπαρτες σε πολλές διαφορετικές περιοχές του ποδιού
  • όταν είναι πολλές στην περιοχή του αστραγάλου
  • όταν υπάρχει σχετικά πρόσφατο ιστορικό αποτυχημένων σκληροθεραπειών
  • όταν συνυπάρχει ενοχλητική συμπτωματολογία, όπως βάρος, καύσος , κνησμός και οίδημα

Ποια η διαδικασία της θεραπείας με ενδοαυλικό laser στις περιπτώσεις που πρέπει να προηγηθεί;

Οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η ενδοφλεβική θεραπεία των κιρσών γίνεται πλέον εντελώς ανώδυνα, γρήγορα και αναίμακτα χάρη στη νέα γενιά του ενδοαυλικού laser.