Τα γυναικεία πόδια αξίζουν  την καλύτερη θεραπεία...

Πάσχετε από φλεβική ανεπάρκεια, έχετε ενοχλητική συμπτωματολογία και τα πόδια σας εμφάνισαν αντιαισθητικούς κιρσούς; Να είστε σίγουρη ότι δεν είστε η μοναδική γυναίκα με αυτό το πρόβλημα. Άπειρες γυναίκες ανά τον κόσμο παρατηρούν σε κάποια φάση της ζωής τους το φλεβικό τους σύστημα να διογκώνεται εμφανίζοντας φλεβικούς κιρσούς και μόνο εκείνες που θα αναζητήσουν την κατάλληλη θεραπεία θα διαπιστώσουν, τελικά, πως το τελικό αποτέλεσμα θα τις δικαιώσει.

Αρκετές επώνυμες γυναίκες από το χώρο του κινηματογράφου και του αθλητισμού όπως η Sarah Jessica Parker, η Britney Spears, η Jessica Alba, η Serena Williams και η Emma Thompson έχουν κατά καιρούς υποβληθεί σε συγκεκριμένες, σύγχρονες τεχνικές θεραπευτικής αντιμετώπισης των κιρσών, για να εξασφαλίσουν πρωτίστως την καλή υγεία του φλεβικού τους συστήματος.

Γίνεται επομένως απόλυτα κατανοητό για την πλειονότητα των σύγχρονων εργαζόμενων και μη γυναικών ότι οι κιρσοί δεν αποτελούν αποκλειστικά και μόνο αισθητικό πρόβλημα. Πάντα ελοχεύει ο κίνδυνος ένας πιθανός θρόμβος σε περίπτωση φλεβικής θρόμβωσης να επεκταθεί σε κεντρικότερα εν τω βάθει φλεβικά στελέχη με ιδιαίτερα ενοχλητική συμπτωματολογία, ακόμα και μέχρι τους πνεύμονες, προκαλώντας μία οξεία και ιδιαιτέρως σοβαρή επιπλοκή, γνωστή ως πνευμονική εμβολή, η οποία δυνητικά μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια τη ζωή του ασθενούς.

Η φυσιολογία της φλεβικής κυκλοφορίας

Το φλεβικό σύστημα στα κάτω άκρα μεταφέρει το αίμα προς τον κορμό, με τελικό προορισμό την καρδιά και τους πνεύμονες. Σε περίπτωση ορθοστασίας ή πολύωρης καθιστικής θέσης, η βαρύτητα καθιστά δύσκολη έως και αδύνατη την προς τα άνω κίνηση επιστροφής του αίματος από τα πόδια προς τον κορμό. Η παλινδρόμηση επομένως του αίματος αποτρέπεται χάρη στη σωστή λειτουργία (σύγκλειση) των βαλβίδων που βρίσκονται στο εσωτερικό των φλεβών. Κάποια στιγμή και κυρίως για κληρονομικούς λόγους, κάποιες από αυτές τις βαλβίδες αρχίζουν να μην κάνουν σωστά τη δουλειά τους (ανεπαρκούν) με αποτέλεσμα το αίμα να παλινδρομεί, να λιμνάζει μέσα σε αυτές και να οδηγεί σε φούσκωμα, διόγκωση και τελικά ξεχείλωμα συγκεκριμένων φλεβικών στελεχών του επιφανειακού κυρίως φλεβικού δικτύου, τα οποία, σταδιακά, μετατρέπονται σε κιρσούς.

Όπως προαναφέρθηκε, ίσως ο νούμερο 1 παράγοντας καταστροφής των φλεβικών βαλβίδων είναι η κληρονομικότητα. Πολλές άλλες ακόμα αιτίες που συμβάλουν στη δημιουργία και εμφάνιση φλεβικής ανεπάρκειας και κιρσών, σε άτομα με γενετική προδιάθεση, είναι:

  1. ο τρόπος ζωής και εργασίας (παχυσαρκία, έλλειψη άσκησης, διατροφή, επαγγελματική δραστηριότητα με παρατεταμένη ορθοστασία ή ακινητοποίηση, κ.λπ.),
  2. οι ορμονικές αλλαγές (αντισυλληπτική αγωγή, εγκυμοσύνη)
  3. η ηλικία
  4. ιστορικό προγενέστερης φλεβικής θρόμβωσης
  5. συγγενείς λόγοι όπως η έλλειψη βαλβίδων (εκ γενετής)

Κιρσοί: Πολύωρη καθημερινή ορθοστασία... πόσο επικίνδυνη είναι;

Είναι γεγονός ότι υπάρχει μια συσχέτιση μεταξύ του επαγγέλματος ενός ατόμου και την πιθανότητα ανάπτυξης κιρσών, ειδικά αν υφίσταται και μια γενετική προδιάθεση για φλεβική ανεπάρκεια, ενώ ταυτόχρονα και η εργασία της συγκεκριμένης γυναίκας απαιτεί πολύωρη ορθοστασία ή καθιστική θέση. Πολύ δε περισσότερο, αν και τα τακούνια δεν είναι ο κύριος ένοχος της φλεβικής ανεπάρκειας, η αφύσικη στάση των ποδιών, φαίνεται να επιβραδύνει τη φλεβική κυκλοφορία. Έτσι, το πέλμα συνήθως δυσκολεύεται να κάνει την απαραίτητη και φυσιολογική κίνηση που χρειάζεται, ώστε να λειτουργήσουν σωστά οι μύες της γαστροκνημίας, με αποτέλεσμα η πολύωρη και καθημερινή χρήση των τακουνιών να θεωρείται άκρως επιβαρυντικός παράγοντας για τα πόδια, με προδιάθεση για ανάπτυξη φλεβικής ανεπάρκειας.

Το «υπερόπλο» στην οριστική θεραπεία των κιρσών

Οι κιρσοί αντιμετωπίζονται οριστικά, πλέον, με το ενδοφλεβικό laser. Πρόκειται για μια αναίμακτη επέμβαση, η οποία πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία, χωρίς τομές, χωρίς ράμματα, υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση, με απόλυτη ασφάλεια και ακρίβεια. Το εντυπωσιακό είναι ότι ο ασθενής νιώθει ελάχιστο πόνο, ενώ μπορεί εξαιρετικά σύντομα να επιστρέψει στην καθημερινότητά του. Ο αγγειοχειρουργός εισάγει, αρχικά, στην πάσχουσα φλέβα, την οπτική ίνα του Laser. Εν συνεχεία, τοποθετεί γύρω από αυτή το τοπικό αναισθητικό, υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση. Ακολούθως, αποσύρει προοδευτικά την οπτική ίνα, διαχέoντας ακτινικά τη θερμική ενέργεια laser, η οποία προκαλεί σύμπτυξη και συρρικνώνει ομοιογενώς τα φλεβικά τοιχώματα, σφραγίζοντας έτσι ολοκληρωτικά τον αυλό της πάσχουσας φλέβας. Τα λειτουργικά και αισθητικά αποτελέσματα της θεραπείας είναι άμεσα και εξαιρετικά. Η ασθενής είναι σε θέση να σηκωθεί, να περπατήσει και μετά από 2-3 ώρες να αναχωρήσει για το σπίτι της. Το ίδιο απόγευμα δε, μπορεί να ακολουθήσει κανονικά το προ της επέμβασης καθημερινό της πρόγραμμα.