To καλοκαίρι και τα πόδια μας

Τι επίδραση έχει η ζέστη και ο ήλιος στις φλέβες μας και τι μπορούμε να κάνουμε;

Θα έχετε παρατηρήσει ότι το καλοκαίρι οι φλέβες, ιδίως στα πόδια μας γίνονται πιο εμφανείς, ειδικά όταν ασκούμε πίεση κάνοντας κάποια δραστηριότητα. Άλλωστε είναι γνωστό πως το ζεστό περιβάλλον προκαλεί ή και συμβάλλει στην επιδείνωση των συμπτωμάτων όσων πάσχουν από φλεβική ανεπάρκεια. Αυτό συμβαίνει γιατί οι φλέβες διαστέλλονται (διευρύνονται) από την υψηλή θερμοκρασία της εποχής.

Τι είναι φλεβική ανεπάρκεια;

Φυσιολογικά, το αίμα κυκλοφορεί από την καρδιά προς τα πόδια μέσω των αρτηριών ενώ επιστρέφει πάλι προς την καρδιά με την βοήθεια των φλεβών. Για να μπορέσουν να επιτελέσουν αποτελεσματικά αυτή τη λειτουργία, οι φλέβες περιέχουν βαλβίδες που επιτρέπουν στο αίμα να ρέει μόνο προς την καρδιά («ανεπίστροφες βαλβίδες»). Εάν αυτές οι βαλβίδες «χαλάσουν», το αίμα δεν μπορεί να απομακρυνθεί εύκολα από τα πόδια και λιμνάζει στις φλέβες ενώ αυξάνει την πίεση του αίματος μέσα σε αυτές. Η παθολογική αυτή κατάσταση λέγεται «φλεβική ανεπάρκεια» και μπορεί να οδηγήσει στην πρόκληση ευρυαγγειών, κιρσών (φουσκωμένες φλέβες στα πόδια) ή και πληγών που δεν επουλώνονται εύκολα («άτονα έλκη»).

Τι επίδραση έχει ο ήλιος και η ζέστη στα πόδια μας;

Η υπεριώδης ακτινοβολία που δέχεται το δέρμα μας στην περίπτωση έκθεσης στον ήλιο, αυξάνει τοπικά την θερμοκρασία του. Η μείωση της υγρασίας που προκαλείται από τις ακτίνες UV στα ανώτερα στρώματα του δέρματος προκαλεί μείωση της ελαστικότητάς του κάτι που φαίνεται να επιδρά στις μικρές κυρίως φλέβες του δέρματος επιδεινώνοντας τη λειτουργία τους.

Ταυτόχρονα η ζέστη προκαλεί αγγειοδιαστολή στα αγγεία μας που σε συνδυασμό με την ορθοστασία ή την καθιστική ζωή προκαλεί συσσώρευση του αίματος αλλά και των υγρών που κυκλοφορούν ανάμεσα στους ιστούς, στα χαμηλότερα σημεία του σώματός μας που είναι τα πόδια. Έτσι το καλοκαίρι τα πόδια μας μπορεί να πρήζονται περισσότερο ή και εντονότερα προκαλώντας ενοχλήματα που δεν τα έχουμε τους ψυχρούς μήνες του χρόνου.

Ειδικότερα όσοι πάσχουν από Φλεβική Ανεπάρκεια συνήθως παρατηρούν επιδείνωση των συμπτωμάτων τους όπως είναι ο πόνος, το κάψιμο, ο κνησμός, το οίδημα, ή οι κράμπες. Αυτά μπορεί να δημιουργήσουν μια δυσάρεστη κατάσταση που χαρακτηρίζεται από δυσκολία στην ορθοστασία για πολλή ώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας ή και από ανήσυχο ύπνο το βράδυ.

Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω καλύτερα τη φλεβική ανεπάρκεια το καλοκαίρι;

Για να αποφύγουμε τις «παρενέργειες», που προκαλούνται από τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, καλό θα είναι να:

  • Παραμείνετε δροσεροί: Διατηρείστε το σώμα σας όσο πιο δροσερό γίνεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αποφεύγοντας τις συνθήκες εκείνες που μπορεί να σας επιβαρύνουν, όπως μπορεί να είναι η πολύωρη παραμονή σε εξωτερικό ή μη κλιματιζόμενο χώρο, ή τα στενά ρούχα.
  • Ασκηθείτε ώστε να ενισχύσετε την κυκλοφορία του αίματος: Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διατηρείτε φυσιολογική κυκλοφορία αίματος και να προλαμβάνετε τη διαστολή των φλεβών, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, είναι το κολύμπι. Ως άσκηση χαμηλού αντίκτυπου, που δεν επιβαρύνει τις αρθρώσεις και τον μυικό πόνο των ποδιών αυξάνοντας τους καρδιακούς παλμούς, το κολύμπι βοηθάει τους μύες του σώματος να βελτιώσουν την κυκλοφορία του αίματος προς την καρδιά και τους πνεύμονες. Αν δεν έχετε τη δυνατότητα για κολύμπι, υπάρχει η εναλλακτική του βραδινού περπατήματος ή του ποδηλάτου!
  • Παραμείνετε ενυδατωμένοι: Διατηρώντας το σώμα σας επαρκώς ενυδατωμένο το βοηθάτε να έχει καλύτερη κυκλοφορία αίματος, να επουλώνει τα τραύματα πιο γρήγορα και να έχει πιο υγιές δέρμα. Όλοι πρέπει να προσέχουμε ώστε να παραμένουμε ενυδατωμένοι το καλοκαίρι. Όμως, όσοι έχουν φλεβική ανεπάρκεια, θα πρέπει να προσέχουν ακόμη περισσότερο. Αυτό μπορείτε να το πετύχετε με κατανάλωση άφθονου νερού, με κατάλληλη διατροφή και με κατανάλωση χυμών.
  • Αποφύγετε τα ψηλά τακούνια! Προτιμήστε τα στρωτά πέδιλα, σε σχέση με τα ψηλά τακούνια που εμποδίζουν τους μύες της γάμπας από το να ωθούν το αίμα από το πόδια. Με τον τρόπο αυτό, πετυχαίνετε εκτός από καλύτερη κυκλοφορία αίματος, και πιο γυμνασμένες γάμπες!
  • Χρησιμοποιήστε αντιηλιακό: Γνωρίζετε ήδη πόσο απαραίτητη είναι η χρήση του αντιηλιακού, ειδικά του καλοκαιρινούς μήνες. Να το εφαρμόζετε άφθονο όχι μόνο στα πόδια σας, αλλά και στο πρόσωπο και τη μύτη, όπου το λεπτότερο δέρμα είναι πιο επιρρεπές στην εμφάνιση ευρυαγγειών· να φοράτε άνετα ρούχα που να σας προσφέρουν προστασία και να αναζητάτε σκιά αν χρειαστεί να παραμείνετε σε εξωτερικό χώρο για κάποια ώρα.
  • Θεραπεύστε τους κιρσούς σας! Οι κιρσοί είναι μη φυσιολογικές διογκωμένες φλέβες που είναι ορατές κάτω από το δέρμα των ποδιών και αποτελούν το 2ο στάδιο της φλεβικής ανεπάρκειας. Παλαιότερα υποστηριζόταν πως η αντιμετώπιση των κιρσών αντενδείκνυται το καλοκαίρι παρά το γεγονός πως τότε ακριβώς όσοι πάσχουν από κιρσούς υποφέρουν περισσότερο. Η αντίληψη αυτή είναι πλέον ξεπερασμένη. Με τις σύγχρονες μεθόδους αντιμετώπισης των κιρσών οι κιρσοί εξαλείφονται εύκολα, ανώδυνα και γρήγορα. Ειδικότερα η θεραπεία τους με Laser, που αποτελεί διεθνώς την πιο εφαρμοσμένη και με καλύτερα αποτελέσματα σύγχρονη μέθοδο για τους κιρσούς, δίνει τη δυνατότητα της άμεσης επανόδου στις καθημερινές μας δραστηριότητες χωρίς να απαιτείται παραμονή στο νοσοκομείο. Ταυτόχρονα επειδή δεν γίνονται τομές στο δέρμα αλλά ούτε και ράμματα, εξασφαλίζεται ένα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.

Το καλοκαίρι έτσι θα σταματήσει να αποτελεί πηγή ενοχλημάτων από τα πόδια μας και θα μπορούμε να το χαρούμε παραμένοντας άνετοι και υγιείς.