Φλεβική ανεπάρκεια και ενοχλητικοί κιρσοί

Υποφέρει από ενοχλήματα ο ασθενής με φλεβική ανεπάρκεια;

Ο έχων φλεβική ανεπάρκεια παραπονείται για πόνο, αίσθημα βάρους και καυσαλγία, ωυχτερινές μυϊκές κράμπες και έντονο πολλές φορές κνησμό. Αυτή η χαρακτηριστική συμπτωματολογία γίνεται πάντα πιο έντονη προς το τέλος της ημέρας, ιδιαίτερα μετά από πολύωρη ορθοστασία ή καθιστική θέση. Σε πιο προχωρημένα στάδια μπορεί να παρουσιαστεί οίδημα, έκζεμα, μελάγχρωση και σκλήρυνση του δέρματος ή ακόμα και ανοιχτές πληγές (άτονα φλεβικά έλκη).

Υπάρχει κίνδυνος ή το πρόβλημα των κιρσών είναι μόνο αισθητικό;

Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι εκτός του αισθητικού προβλήματος και των ενοχλητικών συμπτωμάτων, ελοχεύει πάντα ο κίνδυνος επιπλοκών, όπως η θρόμβωση των φλεβικών κιρσών. Μια θρόμβωση σε κιρσό, αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα με την κατάλληλη και ενδεδειγμένη ανά περίσταση αντιπηκτική αγωγή, μπορεί να επεκταθεί σε κεντρικότερο φλεβικό στέλεχος (εν τω βάθει φλεβικό δίκτυο) με ενδεχόμενη μετατόπιση του επιμέρους θρόμβου προς τους πνεύμονες, μια κατάσταση γνωστή ως πνευμονική εμβολή. Η πνευμονική εμβολή μπορεί να θέσει υπό προυποθέσεις σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια τη ζωή του ασθενούς.

Θεωρητικά πότε αποφεύγει ασθενής με κιρσούς τον κίνδυνο θρόμβωσης;

Δυστυχώς ο κίνδυνος θρόμβωσης δεν αποκλείεται ποτέ σε έδαφος φλεβικής ανεπάρκειας και κιρσών. Οι Φλεβολογικές Εταιρείες ανά τον κόσμο δίνουν τις ίδιες πιθανότητες θρόμβωσης ανάμεσα σε ασθενείς ανεξαρτήτως του χρόνου εμφάνισης κιρσών στα πόδια τους.

Υπάρχει κάποιος εύκολος τρόπος αισθητής βελτίωσης ή εξάλειψης των κιρσών;

Από τη στιγμή της εμφάνισης φλεβικής ανεπάρκειας και κιρσών των κάτω άκρων δεν υπάρχει απολύτως καμία πιθανότητα μελλοντικής βελτίωσης, χωρίς την εφαρμογή κάποιας οριστικής θεραπείας. Η φλεβική ανεπάρκεια αποτελεί επομένως μια εξελικτική πάθηση.

Βελτίωση συνήθως έχουμε στα συμπτώματα της νόσου μόνο μετά από μακροχρόνια και καθημερινή χρήση ειδικών καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης. Παρόλα αυτά η χρήση της κάλτσας δε λύνει το πρόβλημα, καθώς δεν θεραπεύεται με αυτή το αίτιο της νόσου.

Ποια θεωρείται στις μέρες μας η πλέον σύγχρονη τεχνική ριζικής αντιμετώπισης των κιρσών;

Η θεραπεία των κιρσών, σήμερα, μπορεί να γίνει εύκολα, αναίμακτα, εντελώς ανώδυνα, χωρίς τραυματισμό στο πόδι, χωρίς γενική αναισθησία, με άμεση κινητοποίηση του ασθενούς και χωρίς παραμονή στο νοσοκομείο.

Ο Αγγειοχειρουργός με τοπική αναισθησία και υπό υπερηχογραφική παρακολούθηση, εισάγει μέσα στη φλέβα μετά από παρακέντηση έναν πολύ λεπτό καθετήρα (καθετήρας Laser), του οποίου η θερμική ενέργεια θα προκαλέσει τη σύμπτυξη των τοιχωμάτων της φλέβας, τη συρρίκνωσή της και τελικά το οριστικό σφράγισμα του αυλού του ανεπαρκούντος φλεβικού στελέχους. Κατά αυτόν τον τρόπο αποτρέπεται η παλινδρόμηση του αίματος που προκαλείφλεβική συμφόρηση και δημιουργία κιρσών. Ο ασθενής περπατάει από την πρώτη στιγμή, παραμένει για κάποιες λίγες ώρες στην κλινική και αποχωρεί έχοντας επανέλθει πλήρως στην καθημερινή του δραστηριότητα.

Αντιμετωπίζονται όλες οι περιπτώσεις κιρσών με το Ενδοφλέβιο Laser;

Εξυπακούεται ότι όλες οι καταστάσεις δεν είναι ίδιες. Όταν η επεμβατική αποκατάσταση με τις νεότερες ενδοαυλικές τεχνικές γίνεται από εξειδικευμένο και έμπειρο Αγγειοχειρουργό, είναι σε θέση σχεδόν πάντα να ξεπεράσει τις όποιες τεχνικές δυσκολίες.

Έτσι, σύμφωνα με τις Κατευθυντήριες Οδηγίες-Συστάσεις της Αμερικάνικης Αγγειοχειρουργικής και Φλεβολογικής Εταιρείας του 2011 (Gloviczki P., Comerota J., et al, J Vasc Surg 2011;53:2S-28S), όσον αφορά στην Ενδοαυλική θεραπεία των κιρσών με Laser δεν υπάρχουν απόλυτες αντενδείξεις. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι όλοι οι ασθενείς δύνανται να θεραπευθούν με αυτή την ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, αφού δεν υπάρχουν απόλυτοι ανατομικοί ή άλλοι επιμέρους περιορισμοί.

Σε πρόσφατη θρόμβωση αντενδείκνυται το Ενδοφλέβιο Laser;

Ο απώτερος θεραπευτικός σκοπός σε περίπτωση θρόμβωσης των κιρσών είναι η αποφυγή επέκτασης του σχηματισμένου θρόμβου προς το εν τω βάθει φλεβικό δίκτυο, απ΄όπου ο θρόμβος μπορεί να μετακινηθεί προς τους πνεύμονες και να θέσει σε κίνδυνο την ίδια την ζωή του ασθενούς (πνευμονική εμβολή). Αυτό μπορεί να αποφευχθεί με τη χρήση του Ενδοαυλικού Laser. Επιπλέον, ασθενείς με ιστορικό θρόμβωσης πρέπει να μην αναβάλουν τη θεραπευτική αντιμετώπιση του προβλήματός τους γιατί έχουν αυξημένη πιθανότητα μιας νέας θρόμβωσης, σε σχέση με ασθενείς, που δεν έχουν υποστεί αυτή τη συγκεκριμένη επιπλοκή.

Σε υποτροπή κιρσών μετά κλασσική σαφηνεκτομή υπάρχει λύση;

Η υποτροπή κιρσών μετά από σαφηνεκτομή αντιμετωπίζεται ως ένα ξεχωριστό επεισόδιο φλεβικής ανεπάρκειας, το οποίο για να αντιμετωπιστεί σωστά θα πρέπει να γίνει, κατ’αρχήν, αναλυτική και λεπτομερής χαρτογράφηση του φλεβικού δικτύου μέσα από ένα πολύ καλό triplex φλεβών. Σε περιπτώσεις υποτροπών, αυτό που κυρίως αναζητά κανείς είναι υπολειμματικό τμήμα της μείζονος σαφηνούς που θα έπρεπε να είχε αφαιρεθεί κατά τη σαφηνεκτομή.

Το Ενδοφλέβιο Laser αποτελεί όντως τη ναυαρχίδα στην αντιμετώπιση της φλεβικής ανεπάρκειας και των κιρσών;

Η ενδοαυλική θεραπεία των κιρσών με laser έχει σαφή πλεονεκτήματα συγκριτικά με την κλασική, ανοιχτή χειρουργική αντιμετώπιση (σαφηνεκτομή). Κατ’αρχήν, μπορεί να λύσει το πρόβλημα, χωρίς χειρουργικές τομές ή την τοποθέτηση ραμμάτων και χωρίς την ανάγκη παραμονής σε νοσοκομείο. Ο ασθενής κινητοποιείται άμεσα και επανέρχεται σε πλήρη δραστηριότητα από την πρώτη κιόλας μέρα της επέμβασης. Ο μοναδικός περιορισμός, για περίπου 4-5 ημέρες, είναι η αποφυγή υπερβολικής ορθοστασίας και υπερβολικής άρσης βάρους. Επίσης ο ασθενής υποχρεούται να φοράει τις κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης για περίπου δέκα (10) ημέρες.

Εκτός αυτού, το ενδοαυλικό laser είναι απαλλαγμένο από το φαινόμενο της νεοαγγείωσης, το οποίο συνοδεύει την σαφηνεκτομή. Σε πολλές περιπτώσεις σαφηνεκτομής το φαινόμενο αυτό (δημιουργία, αντιδραστικά, νέων παθολογικών φλεβών, λόγω της χειρουργικής αφαίρεσης) οδηγεί, συχνά, σε υποτροπή της νόσου.