Mυοκαρδίτιδα: Tι είναι και πώς σχετίζεται με το εμβόλιο Covid-19

Τι είναι η μυοκαρδιτιδα

Η μυοκαρδίτιδα ειναι φλεγμονή του μυοκαρδίου η οποία προκαλείται κυρίως απο ιους. Σπανιότερα μπορεί να προκληθεί απο μικρόβια πρωτόζωα ή μύκητες. Επίσης μπορεί να προκληθεί απο τοξικές ουσίες και φάρμακα όπως και από αυτοάνοσα νοσήματα.

Τι συμπτώματα έχει και πώς διαγιγνώσκεται;

Τα συμπτώματα της μυοκαρδίτιδας μπορεί να είναι θωρακικός πόνος, δύσπνοια, κόπωση, αίσθημα παλμών ακόμα και συγκοπή, καρδιογενές σοκ, ή και αιφνίδιος θάνατος. Το 10% των αιφνιδίων θανάτων σε νεαρούς ενήλικες δηλαδή κάτω των 35 ετών, οφείλεται σε μυοκαρδίτιδα. Οι περισσότερες μυοκαρδίτιδες οφείλονται σε ιούς, οι οποίοι στο 80 % των περιπτώσεων έχουν προσβάλει τους ασθενείς τις προηγούμενες εβδομάδες δηλαδή έχουν προηγηθεί πυρετός γαστρεντερικές διαταραχές και συμπτώματα γριπώδους συνδρομής

Η διαγνωστική προσέγγιση της μυοκαρδίτιδας περιλαμβάνει

  1. Εξετάσεις αίματος όπως τροπονίνη ένα μυοκαρδιακό ένζυμο το οποίο ανεβαίνει και στο έμφραγμα, γενικη αίματος, CRP, ΤΚΕ, ιολογικος έλεγχος και το nprobnp.
  2. Triplex καρδιάς για εκτίμηση της καρδιακής λειτουργίας,
  3. Χρυσός κανόνας για την διάγνωση και διερεύνηση της μυοκαρδίτιδας είναι η μαγνητική τομογραφία με ειδικά πρωτόκολλα, η οποία εφαρμόζεται δυστυχώς σε λίγα σημεία ένα εκ των οποίων είναι και το νοσοκομείο μας .
  4. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις διενεργείται μυοκαρδιακή βιοψία

Ποια ειναι η θεραπεία της μυοκαρδίτιδας;

Σχετικά με την θεραπεία της μυοκαρδίτιδας υπάρχουν καλά και κακά νέα.Τα καλά νέα είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις αυτή παρέρχεται χωρίς να αφήσει σημαντικά προβλήματα στον ασθενή. Υπάρχουν όμως και κάποιες περιπτώσεις, αυτά είναι τα κακά νέα, που η μυοκαρδίτιδα αφήνει σημαντικότατα προβλήματα. Η εμφάνιση επιπλεγμενης μορφής δηλαδή επηρεασμένο κλάσμα εξώθησης, εμμένουσα κοιλιακή ταχυκαρδία ή αιμοδυναμική αστάθεια χειροτερεύει πολύ την πρόγνωση.

Ακρογωνιαίος λίθος της αντιμετώπισης είναι η γρήγορη διάγνωση έτσι ώστε να αρχίσει η συνεχής παρακολούθηση του ασθενούς (ηλεκτροκαρδιογράφημα , ζωτικά σημεία) και η χορήγηση φαρμάκων όπως αμέα και B-blocker. Ειδική θεραπεία για την μυοκαρδίτιδα δεν υπάρχει. Είναι πάρα πολύ σημαντική η προστασία του ασθενούς από κόπωση και στρες. Μετά την έξοδο από το νοσοκομείο πρέπει να παραμείνει ήρεμος για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα δίνοντας χρόνο στην καρδιά του να αναρρώσει.. Εάν παραμείνουν σοβαρές κοιλιακές αρρυθμίες εκτός από τα φάρμακα τότε θα μπορούσε κανένας να σκεφτεί μετά από 3 ή 6 μήνες την εμφύτευση απινιδωτή, ενώ σε μορφές με πολύ χαμηλό κλάσμα εξώθησης την μεταμόσχευση καρδιάς.

Τι σχέση έχει η μυοκαρδιτιδα με το εμβόλιο και τη νοσηση από Covid-19 ;

Πριν την έλευση του κορονοϊού η συχνότητα της μυοκαρδίτιδας ήταν μεταξύ 1 έως 10 περιστατικά ανά 100000 άτομα ετησίως με το υψηλότερο ποσοστό να παρουσιάζεται σε νέους άνδρες 18 έως 30 ετών. Η μυοκαρδιτιδα στην εποχή του Covid-19 έγινε αντικείμενο συζήτησης και πολλές φορές αιτία παρανοήσεων,ειδικά σε σχέση με τα εμβόλια. Η μυοκαρδιτιδα είναι μια σπάνια παρενέργεια του εμβολίου, επίπτωση 0,3 έως 5 περιπτώσεις ανά 100000 άτομα. Συνήθως τα συμπτώματα εμφανίζονται 3-4 ημέρες μετά τον εμβολιασμό μπορεί όμως να εμφανιστούν κι αργότερα. Η συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, το 95%, είναι ήπιες και υποχωρούν γρήγορα. Αντίθετα οι μυοκαρδίτιδες που οφείλονται σε λοίμωξη από κορονοΐο είναι πολύ πιο συχνές 150 φορές συχνότερες, είναι πολυ πιο βαριές και αποτελούν ανεξάρτητο παράγοντα συσχετιζόμενο με θάνατο απο Covid-19.

Άρα το μήνυμα είναι ξεκάθαρο και ως προς την μυοκαρδιτιδα τα στοιχεία είναι συντριπτικά υπέρ του εμβολίου.