Αλήθειες για τον καρκίνο του μαστού

Πολλά είναι τα γκρίζα σημεία σχετικά με τον καρκίνο του μαστού. Ο Διευθυντής της Γ΄ Κλινικής Μαστού, Μπακογιάννης Απόστολος απαντάει παρακάτω στις πιο συχνές ερωτήσεις που απασχολούν τις γυναίκες.

Είναι ανάγκη να πάω αμέσως στο γιατρό εάν ψηλαφήσω κάτι σκληρό στο στήθος μου;

Το ποσοστό των γυναικών που υποβάλλονται σε τακτικό προληπτικό έλεγχο για τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι μικρότερο από αυτό που θα έπρεπε. Δυστυχώς, σε αρκετές περιπτώσεις οι γυναίκες ψηλαφούν «κάτι σκληρό» στο μαστό τους, αλλά δε ζητούν τη γνώμη γιατρού και δίνουν τη δική τους εξήγηση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη διάγνωση αρκετών όγκων σε πιο προχωρημένο στάδιο.

Είναι σωστό να αποφεύγεται η μαστογραφία (γιατί έχει ακτινοβολία) και να γίνεται μόνο υπερηχογράφημα;

Ο κίνδυνος από την ακτινοβολία της μαστογραφίας, ιδιαίτερα με τους σημερινούς μαστογράφους χαμηλής δόσεως, είναι πολύ μικρός, ιδιαίτερα όταν συγκριθεί με τα οφέλη που προσφέρει η εξέταση. Το υπερηχογράφημα μπορεί να βοηθήσει αρκετές φορές, ιδιαίτερα σε πυκνούς μαστούς ή σε νεαρές γυναίκες, δεν μπορεί όμως να αντικαταστήσει τη μαστογραφία. Όλες οι γυναίκες θα πρέπει να υποβάλλονται σε μαστογραφία μετά την ηλικία των 40 ετών.

Παντού γίνεται σωστή εκτέλεση της μαστογραφίας;

Η μαστογραφία θα πρέπει να γίνεται σε οργανωμένα κέντρα μαστού, με μαστογράφο υψηλής ευκρίνειας, κατά προτίμηση ψηφιακής τεχνολογίας, και ο μαστός να τοποθετείται σωστά στο μηχάνημα. Θα πρέπει να «διαβάζεται» από ακτινοδιαγνώστες, οι οποίοι πρέπει να έχουν εξειδικευτεί στον μαστό. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να συμπληρωθεί με υπερηχογράφημα ή και με μαγνητική μαστογραφία.

Να κάνω μαγνητική μαστογραφία για να αποφύγω και την ακτινοβολία;

Η μαγνητική μαστογραφία δεν έχει αντικαταστήσει τη μαστογραφία. Θα τη συστήσει ο γιατρός σας όταν υπάρχουν ενδείξεις. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι, ενώ μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση μικρών όγκων, αρκετές φορές έχει «λανθασμένα ευρήματα» ή δεν έχει τη διαγνωστική δυνατότητα της ψηφιακής μαστογραφίας σε περιπτώσεις όπως οι μικροασβεστώσεις. Συστήνεται όταν υπάρχει υποψία καρκίνου σε νέες ασθενείς με νεανικούς πυκνούς μαστούς, ιστορικό ακτινοβολίας στο θώρακα και, όταν έχουν τοποθετηθεί προθέματα σιλικόνης για αύξηση του μεγέθους των μαστών.

Ο καρκίνος του μαστού εμφανίζεται μόνο σε γυναίκες;>

ρες, η πιθανότητα όμως είναι πολύ μικρή. Σε κάθε 100 γυναίκες με καρκίνο του μαστού αντιστοιχεί 1 άνδρας. Γι’ αυτό όταν παρατηρήσουν κάποιο ογκίδιο ή σκληρία στην περιοχή του μαστού θα πρέπει να εξεταστούν από χειρουργό μαστού.

Εάν ο έλεγχος για τα γονίδια BRCA1/2 βγει αρνητικός, υπάρχει κίνδυνος για καρκίνο του μαστού;

Η ύπαρξη μιας μετάλλαξης σε ένα τέτοιο γονίδιο αυξάνει πάρα πολύ τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου (που φθάνει περίπου στο 80%), ενώ συγχρόνως συνοδεύεται από υψηλή πιθανότητα (περίπου 60%) για εμφάνιση καρκίνου των ωοθηκών. Ο έλεγχος για κληρονομικότητα συστήνεται μόνο σε γυναίκες με ισχυρό ιστορικό καρκίνου μαστού στην οικογένειά τους (π.χ. εμφάνιση σε τουλάχιστον δύο συγγενείς, εμφάνιση σε νεαρή ηλικία ή συνδυασμός με καρκίνο ωοθηκών). Είναι σημαντικό να ξέρουμε ότι ακόμη και αν τα γενετικά τεστ αποδειχθούν αρνητικά, η γυναίκα θα πρέπει να συνεχίζει τους προληπτικούς ελέγχους κανονικά.

Δεν υπάρχει ιστορικό καρκίνου του μαστού στην οικογένειά μου. Κινδυνεύω;

Ο κληρονομικός καρκίνος μαστού αποτελεί μόνο το 5% του συνόλου του καρκίνου στο μαστό. Η πλειονότητα των περιπτώσεων του καρκίνου του μαστού είναι «τυχαίοι». Αν και οι γυναίκες που έχουν ιστορικό καρκίνου του μαστού στην οικογένεια κινδυνεύουν περισσότερο, η απουσία τέτοιου ιστορικού σημαίνει ότι οι γυναίκες διατηρούν τον μέσο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού που είναι περίπου 1:10.