Καρκίνος οισοφάγου κεφαλής, λαιμού και θυρεοειδούς

Προστατευτικοί παράγοντες

  1. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά και εσπεριδοειδή (βιταμίνη C, βήτα καροτίνη, λυκοπένιο
  2. Φυσική δραστηριότητα και έλεγχος σωματικού βάρους
  3. Δημητριακά ολικής αλέσεως
  4. Ψευδάργυρος

Παράγοντες κινδύνου

  1. Κάπνισμα
  2. Κατανάλωση οινοπνεύματος
  3. Κατανάλωση ύδατος χωρίς επεξεργασία

Διατροφική Παρέμβαση:

  1. Η διατροφή πρέπει να προσαρμόζεται αναλόγως με τις ανάγκες του εκάστοτε ασθενή. Η κατάλληλη διατροφική υποστήριξη ενισχύει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Μετά την ακτινοβολία είναι δυνατό να προκληθεί ξηροστομία, εξέλκωση, αιμορραγία και πόνος ενώ μετά από χημειοθεραπεία, ναυτία, έμετος, αδυναμία, και κόπωση είναι συμπτώματα που δύναται να εμφανιστούν.
  2. Θα πρέπει να αποφευχθεί το σύνδρομο επανασίτισης. Για ασθενείς οι οποίοι υποσιτίζονται για μια εβδομάδα ή περισσότερο η πρόοδος θα πρέπει να είναι σε αργό ρυθμό. Η λήψη θειαμίνης και άλλων βιταμινών του συμπλέγματος Β κρίνεται σημαντική.
  3. Προτείνεται μια διατροφή πλούσια σε ενέργεια και πρωτεΐνες με πολτοποιημένα τρόφιμα ή εξατομικευμένο πλάνο τεχνίτης σίτισης.
  4. Ενδέχεται να χρειαστεί ειδική διατροφή σε περίπτωση δυσφαγίας. Να επισημανθεί ότι η ανοχή θα ποικίλει αναφορικά με την κατανάλωση ζεστών ή κρύων φαγητών αλλά και υγρών σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται εξατομίκευση του διατροφικού πλάνου.
  5. Στον καρκίνο του θυρεοειδούς, μπορεί να απαιτείται μία διατροφή χαμηλή ιωδίου πριν από την χειρουργική επέμβαση ή τη θεραπεία.

Διαβάστε ακόμα:

https://bit.ly/2kpNtdA