Καρδιοπάθειες και υψηλές θερμοκρασίες

Το καλοκαίρι είναι κατ' εξοχήν περίοδος χαλάρωσης και διακοπών. Χαρακτηρίζεται από άνοδο της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος και κινητοποίηση των ρυθμιστικών μηχανισμών του οργανισμού. Στους υγιείς ανθρώπους αυτοί οι μηχανισμοί όπως π.χ. η εφίδρωση, λειτουργούν καλώς και ο οργανισμός ανέχεται τις ακραίες ανόδους της θερμοκρασίας, όπως στην περίοδο καύσωνα. Οι καρδιοπαθείς, όμως, είναι πολύ πιο ευάλωτοι, είτε λόγω ανεπάρκειας αυτών των ρυθμιστικών μηχανισμών είτε λόγω λήψης φαρμάκων, τα οποία εμποδίζουν την λειτουργία αυτών των μηχανισμών. Για παράδειγμα, η λήψη διουρητικών μπορεί να επιτείνει την αφυδάτωση που προκαλεί η ζέστη, η λήψη αντιυπερτασικών (φαρμάκων που «ρίχνουν» την αρτηριακή πίεση) μπορεί να προκαλέσει σοβαρά επεισόδια υπότασης ακόμα και λιποθυμίες λόγω αγγειοδιαστολής που προκαλείται από τις υψηλές θερμοκρασίες. Υπάρχουν φάρμακα όπως η αμιοδαρόνη (Angoron), τα οποία προκαλούν φωτοευαισθησία και δεν πρέπει οι ασθενείς που τα παίρνουν να εκτίθενται σε μεγάλη ηλιοφάνεια.

Θα παραθέσουμε, λοιπόν, κάποιες συμβουλές με σκοπό την ενημέρωση των καρδιοπαθών για την διασφάλιση της υγείας τους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού:

  1. Καταρχάς, με την αλλαγή της θερμοκρασίας (ζέστη) ο ασθενής θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτεί τον καρδιολόγο του ώστε να γίνει ρύθμιση της φαρμακευτικής του αγωγής (π.χ. μείωση ή διακοπή διουρητικών φαρμάκων) και να δοθούν εξατομικευμένες οδηγίες, ανάλογα με την πάθηση και την κατάσταση του ασθενούς.
  2. Αποφύγετε οπωσδήποτε την έκθεση στον ήλιο μεταξύ 12:00 και 16:00 μμ. Απαγορεύεται ακόμα και το απλό περπάτημα υπό έντονη ηλιοφάνεια. Τις ώρες αυτές ο καρδιοπαθής θα πρέπει να μένει υπό σκιάν και αν είναι δυνατόν σε κλιματιζόμενο χώρο.
  3. Αποφύγετε τα βαριά και πικάντικα φαγητά, καθώς και τις μεγάλες ποσότητες. Το καλοκαίρι πρέπει να προτιμούνται τα μικρά και συχνά γεύματα και η λήψη άφθονων υγρών (εκτός αν ο ασθενής πάσχει από καρδιακή ανεπάρκεια και ο γιατρός του τού έχει δώσει διαφορετικές οδηγίες). Η λήψη άλατος επίσης στους καρδιοπαθείς θα πρέπει να γίνεται με μέτρο και σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντος γιατρού.
  4. Τρώτε λιτά κυρίως φρούτα, λαχανικά και να αποφεύγετε τα λιπαρά και τις επεξεργασμένες τροφές.
  5. Η λήψη αλκοόλ το καλοκαίρι μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση και περαιτέρω περιφερική αγγειοδιαστολή. Αυτός είναι ο λόγος που δεν συνιστάται η κατανάλωσή του.
  6. Αποφύγετε το κολύμπι αμέσως μετά το φαγητό (αφήστε να περάσουν 3-4 ώρες μετά το κυρίως γεύμα).
  7. Αποφύγετε να πηγαίνετε στη θάλασσα μόνοι και να κολυμπάτε στα βαθιά. Πολλές φορές τα φάρμακα που δίνουμε μπορεί να προκαλέσουν ζάλη ή/και παροδική απώλεια συνείδησης το καλοκαίρι, και αν αυτό συμβεί μέσα στη θάλασσα μπορεί να αποβεί μοιραίο.
  8. Φορέστε ελαφρά ρούχα ανοιχτού χρώματος.
  9. Αποφύγετε γενικά τις κοπιαστικές δραστηριότητες.
  10. Εάν είστε διακοπές και νιώσετε πόνο στο στήθος, δυσφορία, δύσπνοια, ζάλη πηγαίνετε στο κοντινότερο Νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας. Μην χάσετε χρόνο περιμένοντας να «περάσει» μόνο του.