Κυτταρίτιδα

Οι βουτιές επιτέλους ξεκίνησαν, όμως η κυτταρίτιδα παραμένει ένας μεγάλος βραχνάς και αυτή τη χρονιά. Τα ράφια των φαρμακείων είναι γεμάτα από πολλά υποσχόμενα γαλακτώματα και χάπια που «καταπολεμούν την κυτταρίτιδα από την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής!». Όμως, τελικά ποια είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος που μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της κυτταρίτιδας; Η διατροφή, η άσκηση και η αλλαγή του τρόπου ζωής!

Πριν αναφερθώ στα λεγόμενα tips κατά της κυτταρίτιδας, θα ήθελα να ανατρέψω την άποψη που επικρατεί, πως η εμφάνιση της σχετίζεται μόνο με τα περιττά κιλά. Η κυτταρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί και σε γυναίκες με φυσιολογικό βάρος σώματος. Σίγουρα, όμως, τα περιττά κιλά και η συσσώρευση λίπους ευνοούν την εμφάνιση της.

Η κυτταρίτιδα δημιουργείται στο σώμα, όταν νερό και λίπος συσσωρεύονται στο δέρμα και τον υποδόριο ιστό και δημιουργείται η γνωστή όψη φλοιού πορτοκαλιού. Πέρα από την κακή αιμάτωση που μπορεί να προκαλεί την εμφάνιση της κυτταρίτιδας, άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες είναι το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, οι ορμονικές διαταραχές, η κακή διατροφή, η κληρονομικότητα και η καθιστική ζωή.

Πώς μπορούμε, όμως, να διαχειριστούμε έναν από τους βασικότερους παράγοντες εμφάνισης της κυτταρίτιδας που είναι το περιττό λίπος;

Μην αγνοείτε το πρωινό γεύμα

Ένα ισορροπημένο πρωινό είναι πολύτιμο και πρέπει να περιλαμβάνει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίγα λιπαρά. Το να τρώμε, λοιπόν, ένα «σωστό» πρωινό, βοηθά το μεταβολισμό μας, μας δίνει τη δυνατότητα να κρατάμε σε ισορροπία το ζάχαρο μετά από τη νηστεία του ύπνου και γενικότερα, βοηθά σημαντικά στο «κάψιμο» του λίπους.

Διαχείριση του σακχάρου

Για να κάψουμε το περιττό λίπος, πρέπει να ελέγχουμε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, καταναλώνοντας περισσότερες πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και καλά λιπαρά, καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας και μάλιστα, κάθε 2-3 ώρες. Ένας ιδανικός σχεδιασμός διαιτολογίου είναι ο ακόλουθος.

  • 08:00 πρωινό
  • 11:00 σνακ
  • 14:00 μεσημεριανό
  • 17:00 σνακ
  • 21:00 βραδινό
  • 22:30 μικρό σνακ

Ο παραπάνω προγραμματισμός σίγουρα θα συντελέσει στη μείωση του λίπους, με την προϋπόθεση όμως, ότι είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνουμε συνολικά την ημέρα. Ακόμη, να αναφέρω ότι το τελευταίο γεύμα της ημέρας πρέπει να καταναλώνεται 2 ώρες πριν τον ύπνο. Λαμβάνοντας αυτό ως δεδομένο οι ώρες των γευμάτων τροποποιούνται ανάλογα με το πρόγραμμα του καθενός.

Υπολογίζουμε τις θερμίδες!

Η επιθυμία όλων είναι να τρώνε όσο περισσότερο γίνεται, αλλά να μην παχαίνουν. Το ιδανικό είναι, η επίτευξη απώλειας μισού με ένα κιλό λίπους την εβδομάδα, καταναλώνοντας επαρκή αριθμό θερμίδων και θρεπτικών συστατικών. Αν, όμως, προσπαθήσουμε να επιταχύνουμε τη συγκεκριμένη διαδικασία και να μειώσουμε τις θερμίδες στις 800 με 900, το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να σαμποτάρουμε τις προσπάθειές μας. Μάλιστα, στην περίπτωση που προσπαθήσουμε να χάσουμε περισσότερο από 1 κιλό λίπους την εβδομάδα, υπάρχει κίνδυνος απώλειας μυϊκού ιστού και χαλάρωσης του δέρματος.

Σωστή αναλογία μακροθρεπτικών συστατικών

Δεν πρέπει μόνο να μειώνουμε τις θερμίδες, αλλά και να εμπλουτίζουμε τη δίαιτα με πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και καλά λιπαρά. Η σωστή αναλογία πρωτεΐνης, υδατάνθρακα και λιπών είναι εξίσου σημαντική, αφού βοηθά στη σταθεροποίηση του σακχάρου.

Αναλυτικότερα: Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι για τον οργανισμό και όχι εχθροί του, αφού είναι η σημαντικότερη πηγή ενέργειας. Το κλειδί της επιτυχίας όμως, βρίσκεται στην ποσότητα που καταναλώνουμε. Οι πρωτεΐνες από τη μεριά τους, παίζουν πρωταρχικό ρόλο στη δημιουργία και τη διατήρηση του μυϊκού ιστού, ενώ, τα λιπαρά εξισορροπούν τα επίπεδα των ορμονών κλπ.

Αλλάξτε τη διατροφή σας, προσαρμόζοντάς τη στο μεσογειακό πρότυπο. Φρούτα, λαχανικά, όσπρια, σιτηρά ολικής άλεσης, ψάρια και λευκό κρέας πρέπει να κυριαρχούν στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιό σας. Το νερό είναι η καλύτερη επιλογή για την ενυδάτωσή σας. Πιείτε επαρκείς ποσότητες νερού που θα βοηθήσουν στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα και θα σας «γλιτώσουν» από την κατανάλωση ζαχαρούχων αναψυκτικών σε μια «στιγμή αδυναμίας». Για να ενισχύσετε την αποτοξίνωση του σώματος επιλέξτε φρούτα με πολλά αντιοξειδωτικά. Τέτοια φρούτα είναι τα μούρα, τα σμέουρα, οι φράουλες, τα μύρτιλλα, τα βατόμουρα κλπ. Επίσης, τρόφιμα που ενισχύουν την κυκλοφορία του αίματος είναι η μπανάνα και το μάνγκο.

Ακόμη, μειώστε το κάπνισμα ή διακόψτε το, μειώστε την συχνότητα και την ποσότητα κατανάλωσης αλκοόλ και ξεκινήστε λίγο κολύμπι καθημερινά ή συστηματική άσκηση εβδομαδιαία που σίγουρα θα σας βοηθήσει. Μην πιστεύετε σε γρήγορες λύσεις και μαγικά προϊόντα, παρά μόνο στη δύναμη που έχετε να κάνετε αλλαγές.

Δοκιμάστε τες... σας ταιριάζει πιο πολύ ο νέος σας εαυτός!