Διαβητικό πόδι-πόδι σε κίνδυνο

O ρόλος του ποδολόγου

Η παρουσία του ποδολόγου στην ομάδα πρόληψης και αντιμετώπισης του διαβητικού ποδιού είναι κομβικής σημασίας. Μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη μείωση της πιθανότητας για ακρωτηριασμό, εξασφαλίζοντας την κατάλληλη φροντίδα των ποδιών σε κίνδυνο για διαβητικούς ασθενείς, αλλά και για όσους γενικά αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα κάτω άκρα.

Ο ποδολόγος είναι ο εκπαιδευμένος θεραπευτής του ποδιού που ασχολείται με τις δυσλειτουργίες των ονύχων (πάχυνση, δυσκεράτωση, ονυχογρύπωση, είσφρυση) και της επιδερμίδας του ποδιού (π.χ. κάλοι) αλλά και της στήριξης του ποδιού (π.χ. πλατυποδία, κότσι, εξόστωση-παραμορφωτική αρθρίτιδα, κ.λπ.), οι οποίες προκαλούνται από χρόνιες παθολογικές αιτίες (σακχαρώδης διαβήτης, αρθρίτιδα, έλκη), αλλά και την προχωρημένη ηλικία του ατόμου.

Η ποδολογική φροντίδα εμπεριέχει την επισκόπηση του πέλματος, τον έλεγχο της ακεραιότητας της επιδερμίδας, την περιποίηση των ονύχων και των κάλων αλλά και τη διόρθωση ενδεχόμενων ανατομικών ή λειτουργικών ανωμαλιών των πελμάτων με τη βοήθεια του πελματογράφου και κατασκευή διορθωτικού πέλματος και προπλάσματος (foam).

Ειδικότερα υπερκερατώσεις-εισφρήσεις ονύχων, τύλοι (κάλοι), δυσμορφίες ονύχων-δακτύλων αποτελούν σημαντικό μέρος της τακτικής ειδικής φροντίδας που χρειάζεται το διαβητικό πόδι και μπορεί να προσφέρει ένας ποδολόγος.

Οι παραμορφώσεις αυτές αντιμετωπίζονται και θεραπεύονται με ειδικά εργαλεία, τροχούς κοπής και λιμαρίσματος ονύχων τα οποία αποστειρώνονται σύμφωνα με όλους τους κανόνες υγιεινής.

Tα προβλήματα που μπορούν να προκληθούν στα κάτω άκρα απαιτούν συνεργασία ομάδος, με την ευθύνη του εξειδικευμένου διαβητολόγου, τον ειδικό εξοπλισμό και τη συνεργασία ποδολόγου και εξειδικευμένης νοσηλεύτριας αλλά και ομάδας εξειδικευμένων ιατρών.

Στόχος είναι η αποφυγή ακρωτηριασμών σε πόδι με έλκη, παραμορφώσεις και ανατομικές δυσλειτουργίες, δηλαδή ένα σύνηθες διαβητικό πόδι.