Eγκυμοσύνη, διαβήτης και κατάθλιψη

Η εγκυμοσύνη θεωρείται ως μια από τις πιο ευτυχισμένες περιόδους στη ζωή μια γυναίκας. Κατά τη διάρκειά της, οι μεταπτώσεις στη ψυχολογία μιας γυναίκας είναι αρκετά συχνές. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις όπου μια γυναίκα μπορεί να βιώσει κατάθλιψη.

Η κατάθλιψη είναι μια διαταραχή διάθεσης, η οποία συνδέεται με χημικά ερεθίσματα του νευρολογικού συστήματος του εγκεφάλου. Οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι δυνατόν να επηρεάσουν και να οδηγήσουν στην κατάθλιψη. Η κατάθλιψη επηρεάζει τη διάθεση, τις σκέψεις, τις διατροφικές συνήθειες του ατόμου, τον ύπνο του, τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τον εαυτό του, τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται, την ενεργητικότητά του, τη συγκέντρωσή του, τη σεξουαλική του διάθεση. Συνοδεύεται και από σωματικές ενοχλήσεις. Το καταθλιπτικό συναίσθημα έχει μεγάλη ένταση, διαρκεί και οδηγεί σε έκπτωση της λειτουργικότητας και της ποιότητας ζωής του ατόμου.

Η κατάθλιψη στην εγκυμοσύνη μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στο έμβρυο. Μια έγκυος που πάσχει από κατάθλιψη χάνει τη διάθεσή της, εμφανίζει διαταραχές στον ύπνο, δεν ακολουθεί σωστή διατροφή, παραλείπει την προσωπική της φροντίδα, παραβαίνει τις οδηγίες για την προγεννητική φροντίδα, δεν τηρεί το πρόγραμμα των επισκέψεων στον γυναικολόγο της, δεν πραγματοποιεί τις απαραίτητες εξετάσεις που αφορούν το έμβρυο. Σε κάποιες περιπτώσεις οδηγείται και σε καταχρήσεις, όπως το κάπνισμα, τα οινοπνευματώδη ποτά. Σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει και αυτοκτονικός ιδεασμός. Η κατάθλιψη έχει συνδεθεί τόσο με πρόωρο τοκετό, όσο και με τοκετό νεογνών με χαμηλό σωματικό βάρος. Ακόμη, το έμβρυο εκτίθεται σε βλαπτικά επίπεδα ορμονών και νευροδιαβιβαστών.

Σύμφωνα με στοιχεία της διεθνούς βιβλιογραφίας, το 14% με 23% των εγκύων θα εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τις περισσότερες φορές, βέβαια, η γυναίκα το αντιλαμβάνεται ως μια απλή ορμονική διαταραχή, με αποτέλεσμα να μην γίνεται η διάγνωση της κατάθλιψης και να μην λαμβάνεται η σωστή βοήθεια και η διαταραχή να μην αντιμετωπίζεται.

Τελευταίες έρευνες αποδεικνύουν μια αμφίδρομη σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και του διαβήτη στην εγκυμοσύνη.

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης της εγκυμοσύνης, είναι μια μορφή διαβήτη που εμφανίζεται συνήθως κατά την 24η-28η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Στην περίπτωση αυτή, ο οργανισμός της εγκύου δεν παράγει επαρκείς ποσότητες ινσουλίνης με αποτέλεσμα να μην ρυθμίζονται αποτελεσματικά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Ο Σακχαρώδης Διαβήτης αυτού του τύπου συνήθως υποχωρεί πλήρως μετά τον τοκετό. Ο Σακχαρώδης Διαβήτης, τόσο αυτός που εμφανίζεται στην εγκυμοσύνη, όσο και αυτός που προϋπάρχει, δεν δημιουργεί προβλήματα στη μητέρα και στο έμβρυο, υπό την προϋπόθεση ότι είναι καλά ρυθμισμένος.

Η κατάθλιψη είναι μια πολυδιάστατη διαταραχή που σχετίζεται με την αλληλεπίδραση βιολογικών και ψυχολογικών παραγόντων, οι οποίοι μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα ανάπτυξης Σακχαρώδους Διαβήτη.

Οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι η κατάθλιψη στην αρχή της εγκυμοσύνης διπλασιάζει τον κίνδυνο για διαβήτη της κύησης και αυτός με τη σειρά του αυξάνει το κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης. Έχει επιβεβαιωθεί η σχέση της κατάθλιψης με τη διαταραχή στο μεταβολισμό της γλυκόζης και τα υψηλότερα επίπεδα σακχάρου. Η διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης αυξάνει τα επίπεδα της φλεγμονής στο ανθρώπινο σώμα. Οι δύο αυτές ξεχωριστές παθήσεις μοιράζονται κοινούς βιολογικούς μηχανισμούς, οι οποίοι εκδηλώνονται ως δύο διαφορετικές καταστάσεις σε διαφορετικά όργανα και έχει εντοπιστεί ένας κοινός παράγοντας που συσχετίζει τις νοσηρές συνθήκες και αυτή είναι η φλεγμονή. Η φλεγμονή συνδέεται και με την κατάθλιψη.

Η αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του Σακχαρώδους Διαβήτη κατά τη διάρκεια της κύησης, απαιτεί ολιστική αντιμετώπιση. Πρέπει να υπάρξει συνεργασία του γυναικολόγου - μαιευτήρα με ψυχίατρο, ψυχολόγο και κλινικό διατροφολόγο. Θα κριθεί αν θα υπάρξει φαρμακευτική αγωγή, καθώς συνυπάρχουν και κάποιοι κίνδυνοι λόγω εγκυμοσύνης.