Γιορτές-Διακοπές, Σακχαρώδης Διαβήτης

Οι γιορτές των Χριστουγέννων μαζί με τα δώρα του Αῒ-Βασίλη κουβαλούν άφθονα γλυκά και χωρίς κόπο χαρίζουν κάποια κιλά με το πέρασμα τους. Η παχυσαρκία κυρίως και όχι το είδος της διατροφής θεωρείται από τις περισσότερες μελέτες, ως ο πιο σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας για την εμφάνιση του προδιαβήτη - διαβήτη.

Προδιαβήτη ονομάζουμε την κατάσταση στην οποία οι τιμές σακχάρου στο αίμα είναι υψηλότερες από το φυσιολογικό, αλλά όχι σε τιμές που να απαιτούν θεραπεία (Σάκχαρο - νηστικοί - πρωινό από 100-125mg/dl και 2 ώρες μετά από καμπύλη σακχάρου από 140-199mg/dl).

Ο προδιαβήτης δημιουργεί αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουμε Σακχαρώδη διαβήτη στο μέλλον (4,5 ως 12/πλάσιο κίνδυνο ανά έτος). Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ήδη στον προδιαβήτη η πιο σοβαρή επιπλοκή του Σακχαρώδη διαβήτη, ο κίνδυνος καρδιαγγειακών επεισοδίων είναι παρών (2-4/πλάσιος κίνδυνος).

Αυτές οι πληροφορίες υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για αποτελεσματικές προληπτικές στρατηγικές που μπορούν να εφαρμοστούν ιδίως στους νέους για να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης προδιαβήτη ή διαβήτη τύπου 2 αργότερα στη ζωή τους. Στρατηγικές που δυστυχώς «κατατροπώνονται» στις γιορτές και τις περιόδους των διακοπών.

Σακχαρώδης διαβήτης: Έχει σημασία το είδος της διατροφής ή είναι μόνο θέμα κιλών;

Μία πρόσφατη μελέτη του 2018 από τον Καναδά*, στόχευσε στην εκτίμηση της επίδρασης διαφόρων ομάδων τροφίμων και μακροθρεπτικών συστατικών στην ευαισθησία και την έκκριση ινσουλίνης κατά τρόπο προοπτικό σε διάρκεια των 2 ετών. Αυξημένη ευαισθησία του σώματός μας στην ινσουλίνη συνεπάγεται μειωμένο κίνδυνο για Διαβήτη. Η μελέτη είναι η πρώτη προοπτική μελέτη με μακρά διάρκεια (2 έτη) που ερεύνησε την επίπτωση της ποιότητας της διατροφής στην πρόληψη αλλά και στη καλύτερη ρύθμιση του ΣΔ στους νέους.

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση λίπους μπορεί να επηρεάσει μεταβλητά την ευαισθησία στην ινσουλίνη αργότερα στη ζωή και μάλιστα ανάλογα με τον τύπο του περιεχομένου λίπους. Άλλες ενδείξεις υποδεικνύουν τη ευεργετική επίδραση της υψηλής πρόσληψης φυτικών ινών στην ευαισθησία στην ινσουλίνη. Ωστόσο, οι περισσότερες μελέτες σχετικά με την επίδραση της διατροφής στην ευαισθησία στην ινσουλίνη ή τη γλυκαιμική απόκριση είναι σχετικά μικρής διάρκειας και ακόμη λιγότερες είναι προοπτικές.

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης επιβεβαίωσαν ότι η αυξημένη πρόσληψη φρούτων, λαχανικών και φυτικών ινών συσχετίζεται με βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, άρα των τιμών του σακχάρου στο αίμα σε παιδιά με οικογενειακό ιστορικό παχυσαρκίας. Η μελέτη αυτή έδειξε επίσης ότι αντίθετα, οι αυξημένες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών οξέων συσχετίζονται με αύξηση στην αντίσταση στην ινσουλίνη (μείωση της ευαισθησίας). Συνολικά, η μελέτη αυτή υπογραμμίζει τη σημασία των ισορροπημένων πλούσιων σε φυτικές ίνες γευμάτων και του ελέγχου της ποσότητας όσον αφορά την πρόληψη όσων βρίσκονται σε κίνδυνο για προδιαβήτη-διαβήτη αλλά και την καλύτερη ρύθμιση όσων ήδη έχουν.

Δύο μηνύματα για τις γιορτές και τις διακοπές

Η υιοθέτηση μιας διατροφής, στις γιορτές, με έμφαση - εκτός από τα γλυκά - στα λαχανικά, την άφθονη πρόσληψη φυτικών ινών καθώς και στα χαμηλά λιπαρά μαζί με τη μείωση των κορεσμένων λιπαρών οξέων είναι μια λογική συμπεριφορά για τις ημέρες που η συνηθέστερη διασκέδαση είναι η γαστριμαργία. Αυτή η συμπεριφορά θα βοηθήσει τα άτομα με Σακχαρώδη διαβήτη να μείνουν με χαμηλές τιμές σακχάρου και να έχουν καλύτερη ρύθμιση.

Η προσπάθεια να μη «βάλουμε» κιλά στις γιορτές απαιτεί θέληση και εγκράτεια. Η ανταμοιβή είναι πως θα βοηθήσει να προλάβουμε το Διαβήτη και να αναστρέψουμε τον προδιαβήτη, ενώ θα μειώσει τις πιθανότητες αστοχίας της θεραπευτικής αγωγής η την αύξησή της σε άτομα που ήδη πάσχουν.