Λίγα λόγια για τον Σακχαρώδη Διαβήτη και την τρίτη ηλικία

Bασική γνωριμία με το διαβήτη

Ο διαβήτης, εννοώντας για τους πιο πολλούς ένα ανεβασμένο επίπεδο σακχάρου στο αίμα, είναι βασικά μια πάθηση του μεταβολισμού των τροφών, λόγω μερικής ή πλήρους έλλειψης μιας ζωτικής σημασίας ορμόνης που παράγεται στο πάγκρεας, της Ινσουλίνης.Είναι δυστυχώς, ύπουλη νόσος με την οποία μπορείτε να ζείτε πολλά χρόνια, πολύ καλά και χωρίς συμπτώματα και εμφανείς επιπλοκές.

Όλοι οι άνθρωποι έχουμε μια μικρή ποσότητα γλυκόζης στο αίμα, γιατί μας χρειάζεται για ενέργεια. Τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα ενός φυσιολογικού ατόμου ύστερα από νηστεία 8 ωρών (πχ. το πρωί όταν ξυπνάμε), είναι χαμηλότερα από 100 mg/dl. Η αύξηση της γλυκόζης στο αίμα είναι αναμενόμενη κατά τη λήψη τροφής. Ωστόσο σε ένα φυσιολογικό άτομο τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 140 mg/dl, 2 ώρες μετά το γεύμα. Στους διαβητικούς τα επίπεδα της γλυκόζης υπερβαίνουν τα 126 mg/dl ύστερα από οκτάωρη νηστεία, ενώ 2 ώρες μετά το γεύμα το σάκχαρο μπορεί να είναι πάνω από 200 mg/dl.

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι συχνός (8-10.5% του πληθυσμού), αν κοιτάξουμε μάλιστα στην τρίτη  ηλικία,  δηλαδή σε ηλικίες μεγαλύτερες των 45-55 ετών, τότε μιλάμε για το 15-20% του πληθυσμού, δηλαδή σε περίπου κάθε 5-7 συνανθρώπους μας άνω των 45 ετών ο ένας θα έχει διαβήτη!

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης θεωρείται ύπουλος εχθρός της υγείας διότι μένει για καιρό αδιάγνωστος, ιδίως ο τύπος 2 που για χρόνια δεν εμφανίζει συμπτώματα. Σε επιδημιολογική μελέτη που ανακοινώθηκε το 2009 στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι το 35% των διαβητικών στη χώρα δεν γνωρίζει ότι πάσχει. Δυστυχώς η κύρια αιτία που μαθαίνουμε ότι έχουμε Σακχαρώδη Διαβήτη είναι οι επιπλοκές του, συνήθως όταν κάνουμε εξετάσεις ύστερα από έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

Σε μελέτη στις ΗΠΑ σε ασθενείς νοσηλευόμενους σε καρδιολογικές εντατικές, το 40% εξ αυτών ήσαν διαβητικοί χωρίς να το γνωρίζουν!

Κύριος λόγος είναι  ότι αρκετοί διαβητικοί για πολύ καιρό εμφανίζουν σχεδόν φυσιολογικά πρωινά σάκχαρα νηστείας σε αντίθεση με τις μεταγευματικές τους τιμές (2 ώρες μετά τα κύρια γεύματα) που είναι παθολογικά υψηλές. Το 30% των ατόμων με σάκχαρο νηστείας 100mg/dl μπορεί να έχει διαβήτη ή προ-διαβήτη ενω ακόμα και με σάκχαρο νηστείας 85mg/dl το 13% να έχει προ-διαβήτη! Είναι πολύ σημαντικό η διάγνωση και θεραπεία του ΣΔ να ξεκινήσουν νωρίς, μια που σε όλες τις μελέτες φαίνεται οτι είναι ο καλύτερος τρόπος για να προλάβουμε τις τραγικές επιπλοκές του.

Τι συμβαίνει όμως όταν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα ενός νηστικού ατόμου είναι υψηλότερα από 100 mg/dl αλλά χαμηλότερα από 126 mg/dl, ή όταν κατά την πραγματοποίηση της εξέτασης ανοχής στη γλυκόζη βρεθούν επίπεδα μεταξύ 140 και 200 mg/dl στις 2 ώρες;

Σε αυτή την περίπτωση το άτομο δεν θεωρείται διαβητικό. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται προ-διαβήτης και υπάρχει πιθανότητα να εξελιχθεί σε διαβήτη. Δυστυχώς όμως και ο προ-διαβήτης είναι εξίσου ύπουλος μια που είναι συχνός και διπλασιάζει τον κίνδυνο εμφραγμάτων και εγκεφαλικών και μάλιστα σε νεώτερες ηλικίες. Η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής βοήθειας αλλά και η υιοθέτηση κάποιων αλλαγών στο τρόπο ζωής σας μπορεί να αποδειχθούν σωτήριες σε αυτή την περίπτωση.

Λίγα λόγια επιπλέον για τον Σακχαρώδη Διαβήτη

Ποιος ελέγχεται για διαβήτη

Ο καθένας μπορεί να έχει ή να γίνει διαβητικός (νέοι, ενήλικες, έγκυες γυναίκες, άνδρες, γυναίκες, παιδιά). Οι στατιστικές δείχνουν όμως ότι ο διαβήτης τύπου 2 που είναι και ο πιο συχνός, έχει μεγαλύτερη προτίμηση στους ανθρώπους, όταν υπαρχει κληρονομικότητα,  ή διαβήτης κυήσεως. Σε ηλικίες επίσης, άνω των 45 ετών και στους υπέρβαρους ιδίως αν υπάρχει κοιλιακή παχυσαρκία και καθιστική ζωή.

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε τον διαβητολόγο

Αν έχετε «ύποπτα» συμπτώματα ή κάποιους προδιαθεσικούς παράγοντες, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε έναν διαβητολόγο, γιατί αν ακολουθήσετε τις οδηγίες του είναι πιθανόν να αποφύγετε τη νόσο.

Αλλά και αν ακόμα αποδειχθεί ότι έχετε διαβήτη, η έγκαιρη διάγνωσή του κι η σωστή αντιμετώπισή του θα σας βοηθήσει να μην υποστείτε τις σοβαρές επιπλοκές του. Μην περιμένετε λοιπόν να παρουσιάσετε κάποιο σύμπτωμα για να το ερευνήσετε.