Κίνδυνος καρδιακής κρίσης το χειμώνα

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι ο κρύος καιρός μπορεί να επηρεάσει την καρδιά σας, ειδικά αν έχετε ήδη διαγνωσμένη καρδιαγγειακή νόσο. Είναι στατιστικώς αποδεδειγμένο ότι τις πολύ κρύες ημέρες του χειμώνα οι εισαγωγές στις καρδιολογικές κλινικές και στις μονάδες εμφραγμάτων αυξάνουν υπέρμετρα!

Η καρδιά έχει ανάγκη και αυτή, όπως όλο το σώμα μας να λαμβάνει την κατάλληλη ποσότητα αίματος ώστε να προμηθεύεται το οξυγόνο που χρειάζεται και άλλες απολύτως αναγκαίες ουσίες για να μπορεί να κάνει το ασταμάτητο έργο της. Το κρύο προκαλεί άμεση σύσπαση των αρτηριών του σώματος σε μια προσπάθεια να κρατήσει κατάλληλη θερμοκρασία κυρίως στην καρδιά, στους πνεύμονες , στον εγκέφαλο και στα σπλάχνα. Αυτή η αναγκαία σύσπαση των αρτηριών κυρίως των άκρων αυξάνει την πίεση και σαν συνέπεια άμεσα το απαιτούμενο έργο της καρδιάς.

Είναι διαπιστωμένο επιστημονικά ότι προκαλείται ήπια σύσπαση των στεφανιαίων αρτηριών με μείωση της αιματικής παροχής της καρδιάς. Αυτό συμβαίνει όταν κάποιος εκτίθεται απροετοίμαστος σε χαμηλές θερμοκρασίες. Τότε ένα σοβαρό καρδιακό επεισόδιο είναι προ των θυρών!

Αν έχετε στηθάγχη σίγουρα θα αισθανθείτε το δυνατό πόνο στο στήθος που ήδη ξέρετε. Μερικές φορές μέσα σε κρύο περιβάλλον αποφασίζουμε να κάνουμε κάποιες εργασίες ή να αθληθούμε για να… ζεσταθούμε κιόλας! Αυτό στα νέα και υγιή άτομα μπορεί να είναι διασκεδαστικό και απόλυτα ασφαλές. Για κάποια άτομα όμως αυτό είναι θανάσιμος κίνδυνος. Αυτά είναι:

  1. Άτομα με υπέρταση, γνωστή ως υψηλή πίεση αίματος
  2. Άτομα με υψηλή χοληστερίνη, χαμηλά επίπεδα HDL, υψηλά επίπεδα LDL (κακής) χοληστερόλης στο αίμα ή υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων
  3. Βαρείς καπνιστές
  4. Οι άνθρωποι που πίνουν πολύ αλκοόλ ή άτομα που κάνουν καθιστική ζωή
  5. Άτομα υπέρβαρα κατά 30 % ή περισσότερο του κανονικού τους βάρους
  6. Άτομα με διαβήτη

Κινδυνεύουν, βέβαια, και όσοι έχουν ιστορικό καρδιαγγειακής προσβολής. Η ιδέα λοιπόν να βγούμε στο κρύο και να τρέξουμε να ζεσταθούμε δεν είναι για όλους σωστή. Αν ξεχαστούμε και βρεθούμε εκτεθειμένοι σε τέτοιες ακραίες καιρικές συνθήκες κάθε ενόχλημα στο στήθος ή κάθε αίσθηση αρρυθμιών και ζάλης πρέπει να μας οδηγήσει ταχύτατα στο κοντινότερο νοσοκομείο.

Ας απολαύσουμε το χιόνι καλά ντυμένοι ,προφυλαγμένοι και ήρεμοι χωρίς να καταβάλουμε υπέρμετρη προσπάθεια για κανένα λόγο. Μπορεί έτσι να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις!