Ευτυχία: ποιοι είναι οι παράγοντες που θα μας φέρουν πιο κοντά της;

Η ευτυχία δεν ορίζεται. Η ευτυχία δεν μετριέται. Η ευτυχία αποτελεί μια υποκειμενική εμπειρία. Η ευτυχία περιγράφεται και εξηγείται με πολλές διαφορετικές ερμηνείες. Η ευτυχία αναφέρεται ως μια θετική επίδραση, μια διάθεση ή μια συναισθηματική κατάσταση που περιλαμβάνει πολλά θετικά συναισθήματα, όπως αυτά της ευχαρίστησης, της χαράς, της ικανοποίησης αλλά και της ευδαιμονίας. Η ευτυχία επιδρά τόσο στην ψυχική υγεία, όσο και στη σωματική. Τα θετικά συναισθήματα και η βαθιά ικανοποίηση που αισθάνεται ένας ευτυχισμένος άνθρωπος, ωφελούν το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου, την καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού και νευρολογικού συστήματος του σώματος και φαίνεται πως μειώνουν τα επίπεδα φλεγμονής. Η ευτυχία συνδέεται ακόμη και με υψηλότερη ποιότητα ζωής και ευημερίας.

Ο άνθρωπος που έχει ελευθερία βούλησης για τον τρόπο που ζει την κάθε στιγμή της ζωής του, έχει μεγάλες πιθανότητες να αισθανθεί ευτυχία. Η ικανότητα επιλογής χωρίς παρεμβάσεις είτε οικογενειακές, είτε κοινωνικές, είτε συναισθηματικές, η προθυμία, η προσωπική ανάπτυξη, τα κίνητρα και οι στόχοι αποτελούν βασικούς παράγοντες για την ευτυχία. Όταν αφιερώνεται χρόνος για προσωπική ανασκόπηση και βελτίωση της ψυχικής του υγείας και ευεξίας και δεν αναλώνεται κανείς στο να μοιρολογεί και στο να προσπαθεί να διορθώσει τα πράγματα που δεν πήγαν όπως τα επιθυμούσε, τότε θα μπορέσει να αναζητήσει την ευτυχία του με θετικό και ευεργετικό τρόπο.

Οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να είναι ευτυχισμένοι. Προσπαθούν είτε συνειδητά, είτε ασυνείδητα να ενεργούν και να εμπλέκονται με όλα εκείνα που αφορούν τα επίπεδα της ευτυχίας τους. Μερικές φορές, όμως όταν γίνεται αυτοσκοπός και δεν λογαριάζεται κανένα κόστος, οι ενέργειες αυτές μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα και να επιφέρουν την ευτυχία βραχυπρόθεσμα και τη δυστυχία μακροπρόθεσμα.

Οι παράγοντες που είναι καθοριστικοί για να μπορέσει κανείς να ζήσει τα ευεργετικά οφέλη της ευτυχίας, είναι οι εξής:

  • Κίνητρα, στόχοι, σκοπός
    Ο άνθρωπος που θέτει στόχους και κινητοποιείται αναλόγως την περίοδο που διανύει, μπορεί να αισθανθεί προσωπική ικανοποίηση για κάθε τι που επιτυγχάνει.
  • Απόλαυση της κάθε στιγμής
    Ο άνθρωπος που σκέφτεται μόνο το μέλλον και επικεντρώνεται στις καθημερινές απαιτήσεις και καθήκοντα, τείνει να χάνει τις όμορφες στιγμές μιας ημέρας.
  • Ισορροπία
    Ο άνθρωπος δεν γίνεται να βιώνει μόνο θετικά ή μόνο αρνητικά συναισθήματα. Δεν γίνεται να ζει μια ζωή χωρίς απρόσμενες δυσάρεστες εξελίξεις ή χωρίς να αισθανθεί ψυχικό πόνο. Από την άλλη πλευρά όμως δεν μπορεί και να αισθάνεται συνεχώς και αδιάκοπα ικανοποιημένος και χαρούμενος. Τα συναισθήματα πρέπει να βρίσκουν ένα νόημα.
  • Ευγνωμοσύνη
    Ο άνθρωπος θεωρεί πολλά πράγματα δεδομένα και ξεχνά την έννοια της ευγνωμοσύνης. Δεν εκτιμάει πολλά πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή του και με αυτόν τον τρόπο απέχει πολύ από το να νιώσει την ευτυχία.
  • Αλλαγή τρόπου σκέψης
    Ο άνθρωπος που επιμένει σε μια απαισιόδοξη οπτική και αντιμετωπίζει με αρνητικότητα το καθετί που προκύπτει, δεν μπορεί να πλησιάσει την έννοια της ευτυχίας. Μπορεί να αναζητήσει τρόπους να διαμορφώσει τις σκέψεις του με ένα πιο θετικό τρόπο.
  • Αποδοχή του εαυτού
    Πρόκειται για την αναγνώριση και αποδοχή όλων των πτυχών του εαυτού, τόσο των θετικών, όσο και των αρνητικών. Ο άνθρωπος που γνωρίζει και αποδέχεται τα πλεονεκτήματα αλλά και τις αδυναμίες του, θα μπορέσει να αξιολογήσει ρεαλιστικά τις ικανότητές του και θα προσπαθεί να κατακτήσει αυτά που θα τον οδηγήσουν στην ευημερία.
  • Αυτονομία
    Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός πως ο άνθρωπος θα πρέπει να έχει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του, στον εαυτό του, στην κριτική του ικανότητα και στις αποφάσεις του και να μην έχει ανάγκη παρέμβασης ή επιβεβαίωσης από κάποιον άλλον.
  • Προσωπική ανάπτυξη
    Η προσωπική ανάπτυξη είναι η συνειδητή προσπάθεια να συνεχίσει κανείς να βελτιώνει τον εαυτό του μέσω νέων εμπειριών και να επιδιώκει να γίνει μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού του.
  • Μη παραίτηση
    Ακόμα και σε δύσκολες καταστάσεις και δυσάρεστα βιώματα, ο άνθρωπος δεν πρέπει να παραιτείται και να χάνει την πίστη του και την ελπίδα του. Δεν πρέπει να αφήνει τον φόβο και τη θλίψη να τον κυριεύσει.
  • Σωματική άσκηση
    Το σώμα και η ψυχή είναι άμεσα συνδεδεμένες και αλληλεξαρτώμενες. Η άσκηση βοηθά τόσο το σώμα, όσο και το μυαλό. Συνδέεται με την καλή διάθεση και μειώνει σημαντικά τα επίπεδα του άγχους και της κατάθλιψης. Η σωματική δραστηριότητα επιφέρει ευεξία και συμβάλλει στην εμπειρία της ευτυχίας.
  • Διασκέδαση
    Η διασκέδαση και η χαρά βρίσκεται σε απλές δραστηριότητες που επιλέγει ο καθένας αναλόγως τα ενδιαφέροντά του. Δεν πρέπει να ξεχνάει μέσα την καθημερινή του ρουτίνα να επιλέξει και ένα είδος διασκέδασης.
  • Θετικές σχέσεις
    Είναι βασική προϋπόθεση για να υπάρξει ευτυχία στη ζωή ενός ανθρώπου, να έχει συνάψει όμορφες και αληθινές ανθρώπινες σχέσεις. Οι σχέσεις αυτές χαρακτηρίζονται από αμοιβαία ενσυναίσθηση, στοργή, οικειότητα. Αφορούν τις οικογενειακές, φιλικές, συναδερφικές, κοινωνικές σχέσεις. Ο άνθρωπος μπορεί να επηρεαστεί θετικά μέσα από αυτές τις σχέσεις και να παρουσιάσει μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση.
  • Αγάπη
    Το συναίσθημα της αγάπης είναι τόσο σημαντικό και σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την ευτυχία. Ο άνθρωπος που έχει νιώσει αγάπη μπορεί εύκολα να τη μεταδώσει και να λειτουργήσει σε πολλές πτυχές της ζωής του σύμφωνα με αυτή. Με αγάπη προς το περιβάλλον που ζει, προς τους συνανθρώπους του, προς την εργασία του, ως προς τον ίδιο του τον εαυτό θα καταφέρει να νιώσει ευτυχισμένος.

Αυτό που θα μπορούσε να βοηθήσει στο να κατανοήσει κανείς την έννοια της ευτυχίας και να μπορέσει να την κατακτήσει σταδιακά είναι η τήρηση ενός ημερολογίου. Ο άνθρωπος μπορεί να σημειώνει τις σκέψεις του και τα συναισθήματα του από κάποιες στιγμές της καθημερινότητάς του και με αυτόν τον τρόπο θα εκπλαγεί από αυτά που έχει καταγράψει, γιατί πολλές φορές έχει βιώσει κάποιες καταστάσεις που ίσως δεν τις έχει συνειδητοποιήσει.

Η ευτυχία δεν χρειάζεται να γίνει σκοπός της ζωής του ανθρώπου. Είναι μια φιλοσοφία της ζωής. Ο άνθρωπος θα πρέπει να αισθάνεται ευγνώμον για ότι του συμβαίνει στη ζωή του και να σκέφτεται πάντα πως η κάθε εμπειρία, θετική ή αρνητική, αποτελεί ένα κομμάτι του εαυτού του και μέσα από αυτή μπορεί να οδηγηθεί στην πραγματική αξία της ευτυχίας.
“Happiness is anyone and anything that’s loved by you…”