Απόλυτα επιτυχημένη διπλή χειρουργική επέμβαση στο Metropolitan General

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Metropolitan General διπλή χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση δύο σοβαρών χειρουργικών παθήσεων με ψηλό επίπεδο επικινδυνότητας.

Ασθενής, ηλικίας 70 ετών, με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό (καρκινοπαθής από επταετίας) και πολλαπλά παράλληλα σοβαρά προβλήματα υγείας, υποβλήθηκε πρώτα σε λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή και στην συνέχεια σε αντιμετώπιση ανευρύσματος κοιλιακής αορτής με τοποθέτηση ενδοαγγειακών μοσχευμάτων, στον ίδιο χειρουργικό χρόνο.

Οι δύο επεμβάσεις διενεργήθηκαν από την επικεφαλής χειρουργό και συντονίστρια κα Ελένη Καραφώκα-Μαύρου,  Διευθύντρια της Β' Κλινικής Ρομποτικής Χειρουργικής & Χειρουργικής Ογκολογίας του Metropolitan General και την ομάδα της, κο Παπαχρυσοστόμου Μάριο Επιμελητή Χειρουργικής και κα Ψαρρού Μαρία Αναισθησιολόγο, σε συνεργασία με τον υπεύθυνο της αγγειοχειρουργικής ομάδας,  τον κο Πατέλη Νικόλαο και τον συνεργάτη αγγειοχειρουργό κο Τσάγκο Ιωάννη. Η συγκεκριμένη διπλή χειρουργική  επέμβαση είχε μεγάλο βαθμό δυσκολίας και προσθετικό επίπεδο επικινδυνότητας. Για την πραγματοποίηση του εγχειρήματος επιστρατεύθηκε όλη η διαθέσιμη (και για τις δύο ειδικότητες) σύγχρονη βιοϊατρική τεχνολογία.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της επέμβασης απασχολήθηκαν συνολικά 10 άτομα – γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό, τεχνολόγος ακτινολογικού μηχανήματος και  άτομο εκπαιδευμένο στην διαχείριση εξειδικευμένων χειρουργικών υλικών.

Όλοι οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν εξ αρχής τις ιδιαίτερες απαιτήσεις και το μεγάλο βαθμό δυσκολίας του συγκεκριμένου εγχειρήματος. Οι δύο χειρουργικές ομάδες συντονίστηκαν πλήρως στην επιλογή και προετοιμασία της χειρουργικής αίθουσας, στην επιλογή εξοπλισμού, εργαλείων και ειδικών υλικών και στην ενημέρωση και τον συντονισμό του εξειδικευμένου βοηθητικού προσωπικού και για τις δύο επεμβάσεις. Η συνεργασία ξεκίνησε από την διάγνωση, την αναγνώριση  και την διαχείριση των κινδύνων και των ιδιαίτερων αναγκών και ολοκληρώθηκε με την αυστηρή μετεγχειρητική παρακολούθηση και διαχείριση του ασθενούς.

Η περιεγχειρητική πορεία του ασθενούς υπήρξε ομαλή και χωρίς συμβάματα. Δεν απαιτήθηκε νοσηλεία στην μονάδα, κάτι που σίγουρα θα γινόταν αν τα δύο χειρουργεία γίνονταν με την ανοικτή μέθοδο. Μετά το χειρουργείο ανένηψε καλώς και μεταφέρθηκε στο δωμάτιο του, ενώ την επομένη σιτίσθηκε και κινητοποιήθηκε κανονικά. Αφού έλαβε εξιτήριο την 2η Μετεγχειρητική ημέρα, επέστρεψε με οδηγίες στον τόπο κατοικίας του εκτός Αθηνών.

Η εφαρμογή σύγχρονων (Advanced) χειρουργικών τεχνικών και η χρήση σύγχρονων (Advanced) χειρουργικών εργαλείων, αποτελεί ένα ακόμη θεραπευτικό «όπλο» στη φαρέτρα των Χειρουργών της νέα χιλιετίας. Οι δυνατότητες αυτές βρίσκουν πρόσφορο πεδίο εφαρμογής στην αντιμετώπιση ασθενών με σύνθετες παθήσεις, ψηλό επίπεδο επικινδυνότητας και  δυσκολία στην ιεράρχηση προτεραιοτήτων, ως προς την σειρά με την οποία θα πρέπει να αντιμετωπισθούν. Η συνύπαρξη εξειδικευμένων χειρουργικών ομάδων στον ίδιο ασθενή, στον ίδιο χειρουργικό χρόνο, μειώνει το κόστος και τους χρόνους νοσηλείας, βελτιώνει το θεραπευτικό αποτέλεσμα αλλά και το ψυχολογικό και συναισθηματικό φορτίο του ασθενούς και της οικογένειας του.