Προληπτική κολονοσκόπηση: η πολύτιμη διαγνωστική εξέταση και τα νεότερα δεδομένα

Είναι σημαντική η προληπτική κολονοσκόπηση;

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί την  τρίτη αιτία θανάτου στον κόσμο (3η στους  άντρες- 2η στις γυναίκες). Στην Ευρώπη αποτελεί τoν πιο συχνό καρκίνο και τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο με περισσότερους από  200.000 θανάτους ετησίως. Έχει αποδειχθεί από μελέτες ότι στις περιοχές χώρες όπου αυξάνει ο αριθμός των προληπτικών κολονοσκοπήσεων μειώνονται οι  θάνατοι  από τη νόσο και και αυξάνουν οι διαγνώσεις προκαρκινικών καταστάσεων.  Με την κολονοσκόπηση ελέγχουμε το παχύ έντερο, μπορούμε να ανιχνεύσουμε πολύποδες και να τους αφαιρέσουμε, καθώς περίπου το 10% από αυτούς μπορεί να εξελιχθεί  σε καρκίνο. Ο χρόνος που απαιτείται ποικίλει και υπολογίζεται περίπου στα 10-15έτη.

Σε ποια ηλικία θα πρέπει να ξεκινά η προληπτική κολονοσκόπηση;

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, είναι πολύ πιο συχνός μετά την ηλικία των 50 ετών. Από τα 10 περιστατικά, τα 9 είναι πάνω από την ηλικία των πενήντα ετών. Αλλά την τελευταία 20ετία παρατηρείται μία πτώση της μέσης ηλικίας εμφάνισης. Η μέση ηλικία το 2000 ήταν περίπου τα 72 έτη, ενώ σήμερα έχει πέσει στα 66 έτη.Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι στα άτομα κάτω από 50 παρατηρείται με ετήσια αύξηση 2% στην  συχνότητα εμφάνισης.

Τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα οδήγησαν την Αμερικανική Γαστρεντερολογική Εταιρία να συστήσει  την έναρξη στην ηλικία των 45 ετών.  Σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό (1ου βαθμού συγγενείς  <60 ή 2FDR  οποιασδήποτε ηλικίας), έναρξη ελέγχου στα 40 ή 10 έτη νωρίτερα  από την εμφάνιση του νεότερου καρκίνου στην οικογένεια. 

Υπάρχει και ένα άσχημο νέο από τις μελέτες:  οι γεννηθέντες τη δεκαετία του 1990 έχουν διπλάσιο κίνδυνο  για καρκίνο του παχέος εντέρου  σε σύγκριση με τους ενήλικες  που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1950. Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος (ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει μέχρι 500γρ. την εβδομάδα), το κάπνισμα, η καθιστική ζωή, η παχυσαρκία και η κατάχρηση αλκοόλ αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου. Δίαιτες πλούσιες σε φυτικές ίνες  μειώνουν τον κίνδυνο. Η βιταμίνη D,το ασβέστιο, το γάλα, το ψάρι, φαίνεται να δρουν θετικά.

Η κολονοσκόπηση είναι επώδυνη;

Σε μία σύγχρονη ενδοσκοπική μονάδα, όπως αυτή του Metropolitan General, ο εξεταζόμενος δεν αισθάνεται κάτι κατά την διάρκεια της ενδοσκόπησης. Εκτός από τον γαστρεντερολόγο υπάρχει και αναισθησιολόγος ο οποίος θα χορηγήσει  ένα μείγμα κατασταλτικών-αναλγητικών  φαρμάκων , με αποτέλεσμα να υπάρχει  απόλυτη ασφάλεια, αλλά και ο εξεταζόμενος να μην καταλαβαίνει κάτι. Αντί για ατμοσφαιρικό αέρα, η εμφύσηση του εντέρου γίνεται με διοξείδιο του άνθρακα, αποβάλλεται πολύ πιο γρήγορα με συνέπεια μετά το πέρας, της εξέτασης να μην υπάρχει δυσφορία ή  πόνος. Στις δύσκολες κολονοσκοπήσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ειδική αντλία νερού που ξεδιπλώνει καλύτερα το παχύ έντερο και μειώνει την διάρκεια της εξέτασης.

Υπάρχουν νέες τεχνολογίες που βοηθούν στην κολονοσκόπηση;

Στο ενδοσκοπικό τμήμα  του Metropolitan General όλα τα ενδοσκόπια είναι πλέον τελευταίας γενιάς, δηλαδή υψηλής ανάλυσης, με αποτέλεσμα να ελέγχουμε καλύτερα το βλεννογόνο του εντέρου. Καθημερινότητα αποτελεί και η εικονική χρωμοενδοσκόπηση, δηλαδή αντί για να ψεκάσουμε το έντερο με ειδικές χρωστικές κάτι που απαιτεί χρόνο, αλλά βοηθά στην αναγνώριση προκαρκινικών βλαβών, αυτό γίνεται με την εικονική χρωμοενδοσκόπηση. Τέλος υπάρχει και η τεχνική νοημοσύνη   για την ανάδειξη πολυπόδων, δηλαδή ο υπολογιστής από μόνος του μπορεί να αναγνωρίσει πολύποδες αλλά και να τους ταξινομήσει.