Tι αιματολογικές εξετάσεις πρέπει να κάνουν τακτικά οι  γυναίκες

 

Σε κάθε ηλικία της γυναίκας υπάρχουν ορισμένες αιματολογικές εξετάσεις, κομβικής σημασίας.

Η βασική εξέταση για κάθε ηλικία είναι η Γενική Αίματος που δίνει πληροφορίες για την ύπαρξη αναιμίας (αιματοκρίτης) και λοιμώξεων (λευκά αιμοσφαίρια).

Στην αναπαραγωγική ηλικία, ο Σίδηρος και η Φερριτίνη (αποθήκη σιδήρου) πρέπει να ελέγχονται τακτικά, καθώς μετά την έμμηνο ρήση, οι τιμές τους μπορεί να είναι ιδιαίτερα χαμηλές και να προκαλούν ατονία και εύκολη κόπωση.

Ατονία επίσης, καθώς και μουδιάσματα είναι συχνά σε γυναίκες με έλλειψη της Βιταμίνης B12 και του Φυλλικού οξέος. Βασική πηγή τους τα πράσινα λαχανικά πχ μαρούλι, ρόκα.

Σε γυναίκες δραστήριες (που αθλούνται ή έχουν γενικά μια απαιτητική καθημερινότητα) η έλλειψη Καλίου, Ασβεστίου και Μαγνησίου μπορεί να προκαλέσει κράμπες. Μια καλή πηγή καλίου και μαγνησίου είναι η μπανάνα, ενώ πηγή ασβεστίου αποτελούν τα γαλακτοκομικά.

Πολύ σημαντική επίσης για κάθε ηλικία, είναι η Βιταμίνη D. Παράγεται στο σώμα μετά από την έκθεσή μας στον ήλιο κατά 90%, ενώ μόνο 10% λαμβάνεται από τις τροφές πχ γάλα, αυγά. Συμβάλει στην απορρόφηση του ασβεστίου και στην αποφυγή της οστεοπόρωσης, καθώς και στην πρόληψη της κατάθλιψης.

Τα καλά επίπεδα μαγνησίου είναι απαραίτητα για τη διατήρηση των καλών επιπέδων της βιταμίνης D, τα οποία με τη σειρά τους είναι απαραίτητα για την απορρόφηση ασβεστίου και την αποφυγή οστεοπόρωσης.

Όλα τα παραπάνω μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες παίζουν ρόλο στην εμφάνιση και στην υγεία του δέρματος, των νυχιών και των μαλλιών.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως μια αλυσίδα στοιχείων χτίζει την υγεία κάθε γυναίκας.