Σακχαρώδης διαβήτης

 

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης (ΣΔ), αφορά ένα μεγάλο μέρος της σύγχρονης κοινωνίας και αυξάνεται παράλληλα με την γήρανση του πληθυσμού. Το δεδομένο αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η νόσος συνεπάγεται επικίνδυνες συνοσηρότητες και επιπλοκές, καθιστά την ανάγκη για ολιστική πρόληψη και θεραπεία επιτακτική.

Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας (Π.Ο.Υ.) εκτιμά ότι, έως το έτος 2050, ο αριθμός των ανθρώπων ηλικίας άνω των 60 ετών 8α αυξηθεί σε περίπου 2 δισεκατομμύρια, διαγράφοντας μια σημαντική αύξηση σε σύγκριση με το έτος 2000, όταν στις αντίστοιχες ηλικίες αναλογούσαν 605 εκατομμύρια περίπου. Την τελευταία δεκαετία άρχισε να χρησιμοποιείται ο όρος «υγιής γήρανση» με σκοπό να αναδείξει τη μεγάλη σημασία της πρόληψης.

Τα σοβαρά θέματα της πρόληψης και της θεραπείας μέσα από την διεπιστημονική συνεργασία, θα αναπτυχθούν, στο πλαίσιο της Επιστημονικής Διημερίδας ενημέρωσης για το Διαβήτη και τις συνοσηρότητές του με τίτλο «Διαβήτης 2019: Η Παθολογία συνεργάζεται και… περιποιεί το Διαβήτη - Αφιέρωμα εφηβεία, ενηλικίωση & 3η ηλικία», η οποία διεξάγεται για τέταρτη χρονιά από το Διαβητολογικό Κέντρο του Metropolitan General σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στις 22 - 23 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο Electra Palace, στην Αθήνα.

«Η πρόληψη στον ΣΔ ξεκινά από τη διάγνωση στον τύπο 1 και πολύ πριν την διάγνωση στον τύπο 2 και περιλαμβάνει την αποτροπή των επιπλοκών της ασθένειας και των συνοσηροτήτων. Όσον αφορά στις ηλικιακές ομάδες, εστιάζει περαιτέρω στην εφηβεία για τον τύπο 1 κυρίως, αλλά και στην τρίτη ηλικία, που με βάση τις στατιστικές αποτελεί ένα σημαντικό και εξίσου ευπαθές κομμάτι του δυτικού κόσμου», αναφέρει ο πρόεδρος της Διημερίδας, κ. Αντώνιος Λέπουρας, Ειδικός Παθολόγος - Διαβητολόγος, Διευθυντής Παθολογικής Διαβητολογικής Κλινικής και Διαβητολογικού Κέντρου Μetropolitan General.

 

Τα τελευταία πέντε χρόνια η έρευνα και οι εξελίξεις στο πεδίο της νόσου τρέχουν με γοργούς ρυθμούς, έχοντας προσφέρει πολλές θεραπευτικές επιλογές και επαναστατική τεχνολογία αλλά και δραστικές αλλαγές στις θεραπευτικές αντιλήψεις. Πολλές μελέτες, ιδίως τα τέσσερα τελευταία χρόνια, έχουν δείξει ότι οι νέες θεραπευτικές αγωγές της τελευταίας 10ετίας, συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση και τη βελτίωση των δραματικών επιπλοκών και συνοσηροτήτων που ακολουθούν τον διαβήτη.

Κατά τη διάρκεια της διημερίδας θα συζητηθούν, επίσης, θέματα σχετικά με τις επιπλοκές του διαβήτη, όπως τα καρδιαγγειακά προβλήματα και το διαβητικό πόδι, τις κακοήθειες που σχετίζονται με τη νόσο, τις λοιμώξεις, την πρωτοβάθμια περίθαλψη, τον προληπτικό έλεγχο και τις θεραπευτικές μεθόδους.

Τη Διημερίδα, θα χαιρετήσουν ο υφυπουργός Υγείας κος Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο πρόεδρος της Ελληνικης Εταιρείας Εσωτερικής Παθολογίας Καθηγητής Νικόλαος Τεντολούρης και ο Γενικός Διευθυντής του Metropolitan General, κος Σπύρος Κοτρώτσιος.

Παράλληλα, καταξιωμένοι ομιλητές από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, πανεπιστημιακοί, νοσοκομειακοί γιατροί και θεραπευτές υγείας, με εμπειρία στο αντικείμενο, θα διαπραγματευτούν τα θέματα σφαιρικά και θα διασταυρώσουν τις απόψεις τους, με εποικοδομητικό διάλογο, τόσο μεταξύ τους όσο και με το ακροατήριο.

 

 

Δείτε το πρόγραμμα εδώ.