Με νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το πρώτο που εγκαθίσταται σε ιδιωτικό θεραπευτήριο στην Ελλάδα, εξοπλίστηκε το Ενδοσκοπικό Τμήμα του Μetropolitan General αναβαθμίζοντας τον εξοπλισμό του. Το GI Genius™ της Medtronic είναι ένα καινοτόμο σύστημα AI που ανιχνεύει και χαρακτηρίζει πολύποδες στο παχύ έντερο σε πραγματικό χρόνο, αυξάνοντας την ακρίβεια της διάγνωσης.
Τι δείχνουν τα στατιστικά
Ένας στους 24 ενήλικες θα διαγνωστεί με καρκίνο του παχέος εντέρου (ΚΠΕ) κατά τη διάρκεια της ζωής του. Ο ΚΠΕ είναι ο τρίτος συχνότερος καρκίνος παγκοσμίως με 450.000 νέα κρούσματα ετησίως στην Ευρώπη. Αν ο ΚΠΕ διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη ίαση στο 90% των περιπτώσεων. Ο καλύτερος τρόπος για να προληφθεί ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η έγκαιρη εξέταση του παχέος εντέρου που βασίζεται στην κολονοσκόπηση αν και ένας στους τρεις ανθρώπους δεν υποβάλλεται σε αυτόν τον προληπτικό έλεγχο.
Με την ευρεία χρήση της κολονοσκόπησης και της ταυτόχρονης αφαίρεσης προκαρκινικών πολυπόδων καθώς και με την εφαρμογή προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου έχει μειωθεί σημαντικά η συχνότητα εμφάνισης ΚΠΕ. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσιευμένα δεδομένα, σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Γερμανία, όπου εφαρμόζονται οργανωμένα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου με κολονοσκόπηση, παρατηρείται μείωση της επίπτωσης του καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 30% ή και περισσότερο στις τελευταίες δύο δεκαετίες, ειδικά στις ηλικίες άνω των 50 ετών.
Η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στην κολονοσκόπηση
Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) έρχονται πλέον να βελτιώσουν τη διαδικασία και την αποτελεσματικότητα της κολονοσκόπησης. Πιο συγκεκριμένα, η AI αξιοποιείται και στον τομέα των ενδοσκοπικών εξετάσεων με σκοπό να βελτιώσει τη διαγνωστική ακρίβεια, ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα παράλειψης οποιασδήποτε βλάβη και έτσι να διαφυλάξει την υγεία των ασθενών. Η τεχνητή νοημοσύνη έχοντας ενσωματωθεί σε ψηφιακά συστήματα ενδοσκόπησης, αυξάνει τα ποσοστά ανίχνευσης δυνητικά προκαρκινικών πολυπόδων (αδενωμάτων) με στόχο την αφαίρεσή τους. Παράλληλα, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί επίσης να επιτρέψει τη διάγνωση μικρότερων μη προκαρκινικών βλαβών, οι οποίοι δε χρήζουν αφαίρεσης και να μειώσει έτσι την ανάγκη περιττών πολυπεκτομών.
Το «έξυπνο» εργαλείο που ανιχνεύει τα ύποπτα σημεία
Το σύστημα GI Genius™ που εγκαταστάθηκε στο Metropolitan General, είναι ένα σύστημα υποβοηθούμενης (computer-aided) διάγνωσης που τροφοδοτείται από Τεχνητή Νοημοσύνη και χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης. Συνεργάζεται με τα ψηφιακά συστήματα ενδοσκόπησης και αναλύει εικόνες κολονοσκόπησης καρέ-καρέ, με σκοπό να εντοπίσει και να χαρακτηρίσει ύποπτες αλλοιώσεις (πολύποδες παχέος εντέρου) οι οποίες μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο, ανεξάρτητα από το σχήμα και το μέγεθος τους δηλαδή μπορεί ν ανιχνεύσει ακόμα και επίπεδους πολύποδες. Με τη χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας βελτιώνεται το ποσοστό ανίχνευσης αδενωμάτων ADR που θεωρούνται προκαρκινικές αλλοιώσεις κατά ~14%. Αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς το υψηλότερο ADR σχετίζεται με μειωμένο μελλοντικό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου παχέος εντέρου.
Συμπερασματικά, το σύστημα GI Genius, είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που ενισχύει το έργο του ιατρού επισημαίνοντας πιθανές «ύποπτες» περιοχές, όμως σε καμία περίπτωση δεν τον αντικαθιστά. Ο ιατρός έχει τον πλήρη έλεγχο της διαδικασίας και αυτός εφαρμόζει την τελική εκτίμηση και την επιλογή της κατάλληλής θεραπευτικής αντιμετώπισης.
Στο Ενδοσκοπικό Tμήμα του Metropolitan General πραγματοποιούνται διαγνωστικές ενδοσκοπήσεις ανωτέρου πεπτικού και κατωτέρου πεπτικού από έμπειρους και εξειδικευμένους ενδοσκόπους οι οποίοι πλέον έχουν ως σύμμαχό τους τον πιο εξελιγμένο εξοπλισμό.