ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΩΜΟΥ

Mέθοδος Ελάχιστης Επεμβατικότητας και Ταχείας Αποκατάστασης

Η οστεοαρθρίτιδα του ώμου αποτελεί μια σχετικά συχνή αιτία πόνου και δυσλειτουργίας του άνω άκρου. Τα συμπτώματα των αρχικών σταδίων της νόσου αντιμετωπίζονται με συντηρητικά μέτρα, φάρμακα, φυσικοθεραπείες και εγχύσεις. Όταν αυτά δεν επαρκούν, έχει θέση η χειρουργική θεραπεία με τη μορφή της αντικατάστασης της φθαρμένης άρθρωσης (ολική αρθροπλαστική ώμου).

Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται ήδη πολλά χρόνια με εξαιρετικά αποτελέσματα, τόσο στη διαχείριση του πόνου, όσο και στη βελτίωση της κινητικότητας του άνω άκρου. Ένα μεγάλο όμως μειονέκτημα της κλασσικής μεθόδου για τους ασθενείς είναι η μακρά περίοδος μετεγχειρητικής ακινητοποίησης του άκρου, καθώς και της τελικής αποκατάστασης.

Αυτό οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο τοποθετείται έως τώρα το εμφύτευμα. Για να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στην άρθρωση, κατά τη διάρκεια της επέμβασης, κόβεται ένας από τους πιο σημαντικούς τένοντες για τη λειτουργία του ώμου (υποπλάτιος), ο οποίος επανασυρράπτεται στο τέλος του χειρουργείου. Ο τένοντας χρήζει προστασίας έως την επούλωσή του, η οποία διαρκεί περίπου 6 εβδομάδες, συνεπώς ο ώμος ακινητοποιείται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έχει λοιπόν σημαντικό αντίκτυπο στον τελικό χρόνο αποκατάστασης, περιορίζει την άμεση χρήση του άκρου για τις καθημερινές δραστηριότητες, καθυστερεί την έναρξη και πρόοδο της φυσικοθεραπείας, ενώ σε ένα ποσοστό ασθενών, σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, ο τένοντας δεν επουλώνεται σωστά ή/και δυσλειτουργεί.

Μία νέα χειρουργική τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας, η οποία εφαρμόζεται σε ελάχιστα κέντρα χειρουργικής ώμου παγκοσμίως, έρχεται να ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο. Η ιδέα της μεθόδου και η εξέλιξη στην τελική της μορφή οφείλεται σε δυο κορυφαίους χειρουργούς ώμου. Πρωτοπαρουσιάστηκε το 2009 από τον Dr Laurent Lafosse, ενώ το 2013 τροποποιήθηκε από τον Prof Joseph Zuckerman. Έκτοτε πέρασαν αρκετά χρόνια, για να τελειοποιηθεί ο σχεδιασμός των εργαλείων, να δοκιμαστεί σε ικανό αριθμό ασθενών και να λάβει την έγκριση του αμερικανικού οργανισμού FDA για περαιτέρω προώθηση το 2018.

Η επέμβαση αυτή εφαρμόστηκε πρόσφατα με απόλυτη επιτυχία και για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Metropolitan General από τον εξειδικευμένο Χειρουργό Ώμου & Αγκώνα κ. Γεώργιο Φλεβαράκη με την αμέριστη υποστήριξη του Διευθυντή Ορθοπαιδικού Χειρουργού κ. Βασιλείου Βερναρδάκη.

Σύμφωνα με τη νέα μέθοδο, η επέμβαση ολικής αντικατάστασης της άρθρωσης του ώμου διενεργήθηκε διαμέσου ενός φυσικού διαστήματος της άρθρωσης, παρεκτοπίζοντας τους τένοντες, σε αντίθεση με την κλασσική μέθοδο, χωρίς τομή του τένοντα του υποπλατίου. Η νέα ατραυματική προσπέλαση εκτελέστηκε χρησιμοποιώντας ειδικά σχεδιασμένα εργαλεία ελάχιστης επεμβατικότητας. Η τελική σταθερότητα σε συνδυασμό με την κίνηση της άρθρωσης που επιτεύχθηκε ήταν υποδειγματική ενώ οι ακτινογραφίες επιβεβαίωσαν την απόλυτα σωστή τοποθέτηση του εμφυτεύματος.

Με τη νέα μέθοδο, καμία σημαντική δομή του ώμου δεν τραυματίζεται, με άμεσο όφελος για τον ασθενή την ταχεία αποκατάσταση. Οι μετεγχειρητικές οδηγίες επιτρέπουν τη χρήση μιας απλής ανάρτησης του άκρου, για όσες μέρες θέλει ο ασθενής. Η χρήση του άκρου για καθημερινές δραστηριότητες επιτρέπεται άμεσα μετεγχειρητικά, ενώ ταυτόχρονα ξεκινά φυσικοθεραπεία χωρίς κανένα περιορισμό.

Η μέθοδος αυτή απευθύνεται σε ασθενείς, οποιασδήποτε ηλικίας, οι οποίοι πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα, έχουν άθικτους τους τένοντες του ώμου και προορίζεται για ολική ή μερική αντικατάσταση της άρθρωσης.