Η Eπιστήμη είναι γένους θηλυκού

Αν και έχουν περάσει πολλοί αιώνες από τότε που η πρώτη καταγεγραμμένη γυναίκα ιατρός στην αρχαία Ελλάδα, η Αγνοδίκη, αναγκάστηκε να μεταμφιεστεί σε άντρα για να ασκήσει το επάγγελμα, ωστόσο μόλις τα τελευταία χρόνια οι γυναίκες έχουν αρχίσει να διεισδύουν δυναμικά στην Ιατρική και να καταλαμβάνουν σημαντικές θέσεις στην επιστημονική και επαγγελματική ιεραρχία.

Θέλοντας να προωθήσουμε το πρότυπο της Γυναίκας - Επιστήμονα, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα (11 Φεβρουαρίου), καθώς και τη σημασία των ίσων ευκαιριών και για τα δύο φύλα, ξεχωρίσαμε κάποιες γυναίκες από την ιατρική οικογένεια του Metropolitan General. Πρόκειται για διακεκριμένες γυναίκες-επιστήμονες, επικεφαλής ιατρικών τμημάτων, που με τη δράση τους μπορούν να εμπνεύσουν, να παροτρύνουν και να αποτελέσουν παράδειγμα για τις νέες κοπέλες που τώρα ξεκινούν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία.


Μαρία Αρώνη, Διευθύντρια Κέντρου Αναφοράς Βαλβιδοπάθειας Καρδιάς

Μαρία Αρώνη

Διευθύντρια Κέντρου Αναφοράς Βαλβιδοπάθειας Καρδιάς

Είναι μία από τις ελάχιστες γυναίκες Διευθύντριες καρδιοχειρουργικής κλινικής στη χώρα και επιπλέον, μια από τις λίγες γυναίκες επιστήμονες που έχει αναγνωριστεί διεθνώς στον τομέα της ειδικότητάς της. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Cornell και εξειδικεύτηκε στην καρδιοχειρουργική από τον διεθνώς πρωτοπόρο στις βαλβιδοπλαστικές Dr.Robert W.M.Frater. Το 1994, ήταν η μόνη γυναίκα καρδιοχειρουργός στη Νέα Υόρκη και γι’ αυτό έπρεπε να προσπαθεί διπλά για να σταθεί δίπλα στους άντρες συναδέλφους της. Τον ίδιο χρόνο, τα αποτελέσματα των καρδιοχειρουργικών της επεμβάσεων την έφεραν στην πρώτη δεκάδα στο σύνολο των καρδιοχειρουργών, σύμφωνα με τα στατιστικά αποτελέσματα της Πολιτείας της Νέας Υόρκης. Διατέλεσε επι σειρά ετών Διευθύντρια Καρδιοχειρουργικών Ομάδων σε μεγάλα νοσοκομεία της Αμερικής με συνεχόμενα άριστα χειρουργικά αποτελέσματα. Είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Καρδιοχειρουργικής του Πανεπιστημίου Cornell, ενώ της έχει απονεμηθεί το διεθνούς κύρους Βραβείο Ipazia-Feminine Excellence in the Mediterranean για το επιστημονικό της έργο.

 


Μαρία Βασιλάκη, Διευθύντρια Αιματολογικής - Ογκολογικής Κλινικής

Μαρία Βασιλάκη

Διευθύντρια Αιματολογικής - Ογκολογικής Κλινικής

Γεννήθηκε στην Κομοτηνή, μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης, και οι γονείς της αν και σε συνθήκες ανδροκρατούμενης κοινωνίας, προσέφεραν ισότιμη μόρφωση στα τρία τους παιδιά. Έτσι, πήρε πτυχίο Αγγλικής, Γαλλικής και Γερμανικής γλώσσας ενώ προχώρησε σε σπουδές κλασικής κιθάρας. Θεωρώντας ότι στο εξωτερικό θα έχει περισσότερες ευκαιρίες γενικής και εξειδικευμένης μόρφωσης, αποφάσισε να εγγραφεί στην Ιατρική Σχολή, αρχικώς στη Λιέγη (Βέλγιο) και έπειτα στη Φλωρεντία από όπου αποφοίτησε με άριστα. Μετά τη λήψη της ειδικότητας στην Αιματολογία στο Ιπποκράτειο, εργάστηκε ως Επιμελήτρια στην Ογκολογική Κλινική μεγάλου ιδιωτικού νοσοκομείου της Αθήνας, με τον αείμνηστο Ραζή Διονύσιο να της προσφέρει τεράστια γνώση, εμπειρία και ήθος με τη βαθιά φιλοσοφική του τοποθέτηση. Το 1998 έδωσε επιτυχώς εξετάσεις πιστοποίησης στην Ογκολογία στην European Society for Medical Oncology, αφού τότε δεν υπήρχε η ειδικότητα αυτή στην Ελλάδα. Τα τελευταία 14 χρόνια έχει αναλάβει τη διεύθυνση της Αιματολογικής-Ογκολογικής Κλινικής στο Metropolitan General. Το γεγονός ότι ήταν γυναίκα, ήταν και είναι για αυτήν μια διαρκής πρόκληση.

 


Αγγελική Μπλέτα, Διευθύντρια Μονάδας Τεχνητού Νεφρού  & Επιστημονική Υπεύθυνη Νεφρολογικού Τμήματο

Αγγελική Μπλέτα

Διευθύντρια Μονάδας Τεχνητού Νεφρού & Επιστημονική Υπεύθυνη Νεφρολογικού Τμήματος

Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μπολόνια της Ιταλίας απ’ όπου και αποφοίτησε με βαθμό άριστα. Συνέχισε την ακαδημαϊκή της καριέρα, εκπονώντας δύο διδακτορικές διατριβές. Ως Διευθύντρια οργάνωσε τις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού σε μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία της Αθήνας, σε μια εποχή που οι γυναίκες σε παρόμοια θέση ήταν ελάχιστες στην Ελλάδα. Τα τελευταία δώδεκα χρόνια διευθύνει τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Metropolitan General. Διετέλεσε επί δεκαετίας ελεγκτής ιατρός στο Υπουργείο Εργασίας. Συμμετέχει ενεργά σε Πανελλήνια αλλά και Παγκόσμια νεφρολογικά συνέδρια, ενώ είναι επικεφαλής αρκετών κλινικών μελετών με θέματα που αφορούν την κλινική νεφρολογία. Κάποια από τα αποτελέσματα των μελετών της έχουν συμπεριληφθεί στις κατευθυντήριες οδηγίες της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών. Με «όπλα» της την επιμονή, τη θέληση και την αγάπη γι΄ αυτό που κάνει, καταφέρνει να συνδυάζει το ρόλο της μητέρας και συζύγου με αυτόν της επιτυχημένης επιστήμονα.

 


Νατάσα Παζαῒτη, Διευθύντρια Κλινικής Χειρουργικής Ογκολογίας και Αποκατάστασης Μαστού

Νατάσα Παζαῒτη

Διευθύντρια Κλινικής Χειρουργικής Ογκολογίας και Αποκατάστασης Μαστού

Είναι μία από τις πιο εξειδικευμένες χειρουργούς μαστού στην Ελλάδα. Απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ. Εξειδικεύθηκε στα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αγγλίας στη χειρουργική και ογκοπλαστική χειρoυργική μαστού. Πιστοποιήθηκε με το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Χειρουργικής Μαστού. Είναι από τις λίγες γυναίκες χειρουργούς στον κόσμο με πιστοποίηση στη χρήση υπερήχων μαστού, από το North Bristol NHS Trust. Διετέλεσε επιστημονική συνεργάτης στη Μονάδα Μαστού του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου και Υπεύθυνη Κέντρων Μαστού σε μεγάλες ιδιωτικές κλινικές. Τη γεμίζει ικανοποίηση ότι δεν ασκεί απλώς ένα επάγγελμα, αλλά υπηρετεί ένα λειτούργημα. Ως μητέρα αισθάνεται ενοχές, που αρκετές φορές οι ιατρικές της υποχρεώσεις την κράτησαν μακριά από τα παιδιά της. Αισθάνεται όμως περήφανη γιατί με το σύντροφο της ζωής της, και μέσω της επαγγελματική τους πορείας, τους έμαθαν τι σημαίνει επαγγελματική συνείδηση, κοινωνική συμμετοχή και ευθύνη. Συνειδητοποίησε γρήγορα ότι για να διεκδικήσει τη θέση της σε έναν ανδροκρατούμενο επαγγελματικό χώρο, έπρεπε να δουλέψει σκληρά, έπρεπε να γίνει η καλύτερη. Και η αλήθεια είναι ότι τα κατάφερε θαυμάσια.

 


Ελένη Πατσέα, Διευθύντρια Παθολογοανατομικού Εργαστηρίου

Ελένη Πατσέα

Διευθύντρια Παθολογοανατομικού Εργαστηρίου

Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικεύτηκε στην Παθολογική Ανατομική στο Ογκολογικό Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», όπου διετέλεσε μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου. Ως εργαζόμενη σε μεγάλα νοσηλευτικά ιδιωτικά ιδρύματα, ως Διευθύντρια του Παθολογοανατομικού Εργαστηρίου του Metropolitan General τα τελευταία 10 χρόνια, και ως συμμετέχουσα σε επιστημονικούς φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, συνεργάστηκε με όλους τους συναδέλφους της σε πνεύμα αλληλοεκτίμησης και σεβασμού, ανεξαρτήτως φύλου. Είναι Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογικής Ανατομικής, ενώ κατά τη θητεία της ως Υπεύθυνης του Παθολογοανατομικού Αρχείου Νεοπλασιών της ΕΕΠΑ ολοκληρώθηκαν και δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά, σε έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό, τα επίσημα στοιχεία πενταετούς καταγραφής των νεοπλασιών στην Ελλάδα. Παράλληλα, είναι μέλος της Eπιτροπής Eκπαίδευσης του ΚΕΣΥ για την ειδικότητά της, ενώ συμμετέχει σε αρκετές ερευνητικές ομάδες. Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισε, ως γυναίκα-επιστήμονας, ήταν να ισορροπήσει με την ίδια επιτυχία, την ολοκληρωμένη και σωστή οικογένεια με την επαγγελματική και επιστημονική καριέρα, δύο οντότητες που ζητούν ταυτόχρονα πλήρη και διαρκή αφοσίωση.

 


Eλένη Τσικριτζή - Αλεξάκη, Διευθύντρια Β΄ Παθολογικής Κλινικής

Eλένη Τσικριτζή - Αλεξάκη

Διευθύντρια Β΄ Παθολογικής Κλινικής

Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έπειτα έλαβε την ειδικότητα στην παθολογία. Διετέλεσε εσωτερική βοηθός στη Β΄ Παθολογική Κλινική του Δημοτικού Νοσοκομείου Αθηνών και Επιμελήτρια στην Ε΄ Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός». Αναγορεύτηκε διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών και εκπόνησε διδακτορική διατριβή η οποία προτάθηκε για βραβείο. Δίδαξε σημειολογία στους φοιτητές της Β΄ Προπαιδευτικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος συνεδρίων και έχει κάνει δημοσιεύσεις σε ελληνικά και ξένα περιοδικά. Απο το 2004 έως σήμερα διευθύνει τη Β΄ Παθολογική Κλινική του Μetropolitan General. Κατά τη διάρκεια της καριέρας της χρειάστηκε να καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να αποδείξει τις ικανότητες της, καθώς προτιμούσαν τους άνδρες συναδέλφους της, ενώ σα μητέρα είχε ενοχές ότι δεν αφιέρωνε αρκετό χρόνο στα παιδιά της. Με σκληρή προσπάθεια και επιμονή κατάφερε να ισορροπήσει ανάμεσα σε επαγγελματική και προσωπική ζωή επιβεβαιώνοντας το ότι μια γυναίκα μπορεί να συνδυάζει επιτυχώς πολλούς και διαφορετικούς ρόλους ταυτόχρονα.