Στο πλαίσιο του φετινού επιστημονικού προγράμματος του Metropolitan General, έλαβε χώρα την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018 η εναρκτήρια ομιλία με τίτλο "Διατροφή και αρμονία... What else?" με ομιλητή τον κ. Ευμένη Π. Καραφυλλίδη, Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, Πανεπιστημίου Leeds M., Αγγλία, Πανεπιστημίου Columbia, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ, Διευθυντή του Τμήματος Διατροφής και Κλινικής Διαιτολογίας. Συντονιστής ήταν ο κ. Βασίλειος Γολεμάτης, Ομότ. Καθηγητής Χειρουργικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου του Metropolitan General.

 Στην ομιλία παρευρέθηκαν πολλοί ιατροί της κλινικής από όλες τις ειδικότητες, καθώς και εξωτερικοί επισκέπτες που συμμετείχαν ενεργά με τοποθετήσεις και ερωτήσεις.

Η ομιλία επικεντρώθηκε στη συμβολή της διατροφής στην επίτευξη της ισορροπίας στο ανθρώπινο σώμα εντός και εκτός νοσοκομειακού περιβάλλοντος, στα οφέλη της διατροφής για τον άνθρωπο, αλλά και στην εξοικονόμηση χρημάτων στο υγειονομικό σύστημα και την κοινωνία.

Όπως τονίστηκε, ύστερα από μετα-αναλύσεις ερευνών, έχει προκύψει ότι αθροιστικά η εξοικονόμηση χρημάτων στο σύστημα υγείας και την κοινωνία αγγίζει το 21,4% και η ποιότητα ζωής των ασθενών καλυτερεύει, διότι μειώνονται οι παρενέργειες από τη νόσο και τη θεραπεία, δεν αλλάζει η καθημερινότητα τους (επανέρχονται πιο γρήγορα στην αρχική τους κατάσταση, αυτοεξυπηρετούνται - δεν χρειάζονται βοήθεια τρίτου, επιστρέφουν στη δουλειά τους), μειώνεται ο χρόνος νοσηλείας των ασθενών, καθώς και το κόστος της νοσηλείας τους.