Kαρκίνος του Προστάτη

Κάθε άνδρας κινδυνεύει από καρκίνο του προστάτη. Εξαιρέσεις δε γίνονται ούτε για τους διάσημους και πλούσιους!

Θυμηθείτε απλά τους Γερουσιαστές John Kerry και Bob Dole, τον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης Rudolph Giulani, το θρύλο του γκόλφ Arnold Palmer, τους Νοτιοαφρικανούς Nelson Mandela και Desmond Tutu, όπως και τους Harry Belafonte, Mery Griffin, Ed Asner, Sidney Poitier και Jerry Lewis. Προσβάλλει αθλητές και λογιστές, πολιτικούς και ιατρούς, διασημότητες και καθημερινούς ανθρώπους. Στην πραγματικότητα, η περίπτωση του άνδρα που δεν έχει κάποιο φίλο ή συγγενή που να πάσχει από την ασθένεια, είναι σπάνια.

Ποια είναι η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του προστάτη;

Ο προστατικός καρκίνος αποτελεί το δεύτερο σε σειρά συχνότητας καρκίνο των ανδρών μετά τον καρκίνο των πνευμόνων. Περίπου το 30% των ανδρών άνω των 50 ετών εμφανίζει καρκίνο του προστάτη.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη;

1. Η ηλικία

Ο καρκίνος του προστάτη είναι σπάνιος σε άνδρες μικρότερους των 40 ετών και αρκετά ασυνήθιστος σε άνδρες 40-50 ετών. Πάνω από την ηλικία των 50 ετών η πιθανότητα εκδήλωσης της νόσου αυξάνεται και συνεχίζει να αυξάνεται για όλη τη διάρκεια της ζωής.

2. Οικογενειακό ιστορικό

Ένας άνδρας, του οποίου ο πατέρας ή ο αδελφός του έχουν διαγνωσθεί ότι πάσχουν από καρκίνο του προστάτη, έχει μιάμιση με τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσει την ασθένεια σε σχέση με τους άνδρες των οποίων οι οικογένειες δεν έχουν νοσήσει. Άνδρες που είναι συγγενείς με γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο του μαστού έχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη.

3. Εθνικότητα

Στην Κίνα και στην Ιαπωνία είναι πιο σπάνιος ο καρκίνος του προστάτη απ’ ότι στις Η.Π.Α.

4. Φυλή

Οι Αφροαμερικανοί (η μαύρη φυλή γενικότερα) διατρέχουν 30% υψηλότερο κίνδυνο σε σχέση με τους λευκούς.

5. Διάφορες ορμόνες

Εκτός από τα ανδρογόνα που είναι καθοριστικά, υπάρχουν και άλλες ορμόνες που είναι σημαντικές για την ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη (ινσουλινοειδής αυξητικός παράγοντας, αντίσταση στην ινσουλίνη).

6. Διατροφή

Οι κυριότεροι «ένοχοι» είναι τα κορεσμένα ζωϊκά λίπη, όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά. Τροφές που μειώνουν τον κίνδυνο είναι οι ντομάτες, η σόγια, τα δημητριακά ολικής άλεσης, οι ξηροί καρποί και σπόροι καθώς και τα ψάρια.

7. Παχυσαρκία

Αυξάνει τον κίνδυνο.

8. Σεξουαλική δραστηριότητα

Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε άνδρες με τριάντα ή περισσότερες συντρόφους στη διάρκεια της ζωής τους, καθώς επίσης σ’ αυτούς που είχαν μικρό αριθμό συντρόφων (2-4).

Τι συμπτώματα προκαλεί ο καρκίνος του προστάτη;

Στα αρχικά στάδια ο καρκίνος του προστάτη δεν προκαλεί συμπτώματα. Αργότερα οι ασθενείς εμφανίζουν συμπτώματα κατά την ούρηση, όπως δυσκολία στην ούρηση, συχνοουρία ιδιαίτερα τη νύχτα, επιτακτικότητα και λεπτή ακτίνα ούρησης. Σε προχωρημένα στάδια, συμπτώματα δίνουν οι μεταστάσεις όπως ο πόνος στα οστά σε σκελετικές μεταστάσεις.

Πώς γίνεται η διάγνωση του καρκίνου του προστάτη;

Οι ασθενείς με αυξημένο PSA (προστατικό αντιγόνο) και/ή σκληρία στον προστάτη που ανακαλύπτεται στην εξέταση με το δάκτυλο από το ορθό, καθώς και εξετάζοντας με υπερηχογράφημα από το ορθό (διορθικό) και βιοψία.

[bt_accordion width="0" active_first="no"][bt_spoiler title="Δείτε περισσότερα"]

Από ποια ηλικία και μετά, με ποια συχνότητα και με ποιες εξετάσεις πρέπει να ελέγχεται κάθε άνδρας;

Οι εξετάσεις που πρέπει να γίνονται είναι η δακτυλική εξέταση, το PSAκαι ένα υπερηχογράφημα ουροποιητικού μετά την ηλικία των 40 ετών για τους άνδρες που έχουν κληρονομική προδιάθεση και άνω των 45 ετών γι’ αυτούς που δεν έχουν ανά εξάμηνο.

Ποιες εξετάσεις πρέπει να γίνονται μετά τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη;

α. Αξονική τομογραφία άνω και κάτω κοιλίας.

β. Σπινθηρογράφημα οστών (οι πιο συχνές μεταστάσεις του καρκίνου του προστάτη είναι στα οστά).

Ποια είναι η θεραπεία του καρκίνου του προστάτη;

α. Σε εντοπισμένη νόσο (ο καρκίνος δεν έχει περάσει την κάψα του προστάτη), είναι η ριζική προστατεκτομή-ανοικτή, λαπαροσκοπική ή ρομποτική που περιλαμβάνει την αφαίρεση του προστάτη, των σπερματοδόχων κύστεων και μερικές φορές των λεμφαδένων (λαγόνιων). Επίσης μπορεί να γίνει ακτινοθεραπεία είτε εξωτερική είτε εσωτερική (βραχυθεραπεία: τοποθέτηση ραδιενεργών σωματίων στον προστάτη).

β. Σε προχωρημένη νόσο ή σε ασθενείς με κακή γενική κατάσταση ή μεγάλης ηλικίας (πάνω από 75 ετών), χορηγούνται ορμονικά σκευάσματα με σκοπό να ελαττωθούν τα κυκλοφορούντα επίπεδα τεστοστερόνης στον ορό του αίματος.

Πως γίνεται η παρακολούθηση της θεραπείας;

Πρέπει να γίνεται PSA αίματος ανά τακτά χρονικά διαστήματα, οι τιμές του οποίου πρέπει να βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα.

Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη έχει σαν αποτέλεσμα την οριστική του θεραπεία. Η πρόληψη όμως είναι ακόμη καλύτερη. Κανείς δεν μπορεί να αλλάξει τους συγγενείς του ή να μεταβάλλει τα γονίδιά του, πόσο μάλλον να σταματήσει τη διαδικασία της γήρανσης. Μπορεί όμως κάποιος να κάνει σημαντικές αλλαγές σε άλλα πεδία. Η καλή διατροφή όχι μόνο ωφελεί τον προστάτη, αλλά προστατεύει και από καρδιακή νόσο, υπέρταση, διαβήτη και παχυσαρκία.

Ένας υγιής προστάτης, τελικά, χρειάζεται και ένα υγιές σώμα γύρω του.